我想移民 但屋企人話層樓留比我

508 回覆
4668 Like 357 Dislike
當你講真
提你一句

唔係你親手搵番黎既野

而係由人哋比你既野
莫講話樓
就算只係下一餐飯都冇保證

一切任憑別人想法決定
今日可以真心想比你
他人亦可以用任何理由拒絕

人只能相信自己
你選擇相信別人我祝你好運
樓價話變就變依家2x樓齡居屋
等20年去confirm個承諾?

好明顯樓主患有思覺失調及智障, 講嘢一舊舊

竟然有咁多人陪條on9樓主喺度一問一答
照咁發展落去,廿年後你層樓仲值唔值咁多錢都成問題,畀著我就去外國博一博喇
廿年後唔死, 要四十年先死又點講呀, 想做乜而家就做啦on9
我留港一定有樓比我
又唔洗煩食住先
話唔定你搞掂咗佢哋賣樓過嚟搵你
而家4~5M
俾盡你好景先可能望到6M
供斷未係一個問題
廿年後先拎就不了
係SF NY 都係依賴巴士地鐵架wor
不如咁諗
移居住下1-2年外國睇下岩唔岩自己都未遲
一支公去係冇野輸的
況且層樓又未真正到你手
搞笑啊你

臨老做逆按揭,按俾政府,樓主咪一個仙都無嘍
如果樓主父母欠呢三百萬
走唔走都唔會有錢承繼
3.去加拿大拎PR再返香港拎樓
樓主廿年後記得出post 話俾大家知層樓到手未
個分別就係你要等佢地瓜左先有得攞 雖然你同父母關係唔好 但因為你係獨生 佢地點都會留俾你既 唔通捐左佢咩 就算親戚想爭都爭唔到 除非佢地在世時一場大病要搞到賣樓 但基本上冇乜可能
走啦 唔洗諗
仲要唔係私樓 到你手估計都5-60年樓
無問題
言之有理
廿年後仲有冇連登都真係唔知
你都戇鳩嘅!
講明你係獨生子,就算你去咗加拿大,到時層樓都係你㗎啦!
仲有啊,唔好咁睇低自己啦!一層爛鬼樓20年之後,咪又係舊樓!
另外,你留喺香港俾你老竇老母日對夜對,你哋嘅關係反而仲差,到時層樓分分鐘唔過你手,但係如果你揀去加拿大嘅話,咁就唔同玩法啦,到時調返轉頭係你老竇老母求你返嚟,層樓分分鐘轉咗你名先
呢個係合理推論

仔女的確未必會照顧老豆老母
但假設你出身係一個正常家庭,正常仔女都會有孝心去照顧父母

同樣除非父母要按埋層樓去度過老年,我諗唔到正常家庭有咩理由唔將家產留俾自己下一代。

所以樓主要等20年既承諾其實只係一啲廢話嚟
我父母話等我畢業之後比層樓我呢啲先叫做承諾
2020 夠話熄燈啦
屌你老母依家23 都仲上緊
走啦
連登D樓淡話香港既樓好快暴跌
要黎托咩仲
笑撚死成班撚樣水鳩人地放棄層樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞