我想移民 但屋企人話層樓留比我

508 回覆
4668 Like 357 Dislike
咁你個20歲老婆出現未
同信中共話一個兩制五十年不變一樣咁撚戇鳩

撚你二十年跟手賣撚咗層樓話捐俾慈善機構你吹得佢漲呀

人生只能活一次, 自己時間自己決定啦 戇鳩樓主
兩制
你做成世都唔會搵到一層樓既錢 自己諗
二十年後的事撚知咩, 話唔定過幾年中共打台灣美國佬炸哂香港D樓都得架

戇鳩先信二十年後的承諾
廢老廢到剩番情緒勒索
呢挺父母真係同恐怖情人一樣
咪撚信

呢個世界信自己最岩
佢地鍾意捐哂撚佢都得架
邊個話死咗錢一定要俾仔女?
咁你話二十年後你中左三次powerball 都得既

咪慢慢ff
你係咪弱智架, 佢老竇踢得佢一次, 鍾意死之前玩鳩佢有咩問題

佢鍾意捐身家都唔俾吹漲咩

時間咁寶貴, 咪話層樓啦, 樓主當買大包免咗投資移民賺撚到笑啦
後生仔想做就做囉,衰左咪返香港認下契弟,係柒d。但留係香港為層樓都係做你老豆老母隻狗,點解唔試左先
到時仲有無基本法???
層樓落咗佢個名先算啦
連老婆都可以分屍
冇咩咁出奇
唔好唸住屋企人一定係對你好
呢句真
父母無得揀 條路有得揀
唔撚套現都係廢紙, 過多幾年港紙變廢紙都唔奇啦
Lebanese pound 就係好例子

一打仗加美國佬制裁, 二十年都唔駛就變牆紙
Before the third phase of the Lebanese Civil War, USD1 was worth:

LL 3.07 in 1965
LL 3.26 in 1970
LL 2.25 in 1975
about LL 4 in 1981
In 1986 the pound began to fall against the dollar. On 13 June a dollar was worth LL 36.50. two weeks later it was worth LL 47.[8]

LL 500 in 1987[9]
LL 900 in December 1989[10]
During the Civil War, the value decreased rapidly until 1992, when one US dollar was worth over LL 2,500. Subsequently, the value increased again, and since December 1997 the official rate has been fixed at LL 1,507.50 = USD1.00[4]

In August 2019, pressure on the fixed exchange rate with the US dollar started, creating a parallel market rate.[citation needed] In March 2021, the black market rate in Beirut was LL 10,000 = USD1.00[11] By July 2021, it was around LL 24,000 to the dollar.[12] On 26 May 2022, the value of the Lebanese pound dropped in the black market to LL 35,600 against the US dollar, its lowest value ever, despite the recently held general elections.[13]

https://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_pound
有幾貴 一萬有找
單純從一個角度睇
就係自己應該對自己人生負責
你今日因為一啲物質綁住自己
將來一定後悔

你應該問自己嘅係
你會唔會想試下移民過另一種人生
好多嘢返轉頭睇
你會覺得end up問自己好多時唔係話你會唔會後悔
反而係你會唔會想試下呢種人生

移民唔止係諗物質
朋友 親友 伴侶
先係你應該諗嘅嘢

tbh 如果你介意物質生活
其實唔應該走
小弟移左去英國都成年
好多物質上香港的確好好多
食玩都係 加上朋友圈子
但無得咁比較 咩都Apple to apple
你應該問自己
會唔會想嘗試下唔同嘅人生
tbh 唔係呢幾年個政治環境咁
周街都係撚屌民賤聯banner poster
未必 trigger 到我去立定心水移民
畢竟所有bonding 親友先係你最值得考慮

連登可能好多移民撚踩港撚令你想移民
但要搞清楚點解想移
呢啲係好personal 嘅決定

無論你決定係點
活好自己人生
香港外國各有各好
睇少啲踩港撚/大公文匯
獨生子正常死哂層樓都係留比你架啦
唔通你走左真係會嬲足你幾十年咩

去到加拿大穩定左之後再氹佢地賣左香港層樓全家移民去加拿大仲好
好山好水好風景 命都長d
轉個撚頭按咗層樓慢慢駛
你覺得廿年後香港經濟追到深圳新加坡咪留囉
我係其他地方既親戚個個都好有錢,反而留係香港包括在下都係垃圾
受廿年氣

走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞