[多圖少字] 三年無見 福岡 河口湖 東京 河津 櫻花散策

261 回覆
55 Like 7 Dislike
咁可能要早少少回程返河口湖站
因為其實山中湖返河口湖本身都已經要半個鐘車程
兩個鐘應該行得哂掛
DAY7 新宿->成田->福岡->博多->東比惠

由於太多行李既關係
(包括買左好多菲林同埋買左D衫)
所以其實執行林都真係執得幾辛苦下
而且由於好多野都唔可以寄倉
所以就變相要放好多野係背囊同TOTE BAG
由於尋晚仲要等洗衣機洗衫既關係
其實都3點幾先訓
所以個人都幾攰下 就決定唔再早D起身
直接訓到最盡之後直接去成田算了
11點CHECK OUT
之後就坐車去新宿站
但由於新宿站實在太大....
我搵個南口搵左半個鐘
好彩時間預得鬆
之後坐12點半既利木津巴士去成田
成程其實都無乜特別
X100V

去到機場未CHECK得IN 咁就去食野啦
是但食左個橫濱家系拉面 一般般
因為太多人既關係 是但食完就算
X100V

食完就去CHECK IN
原本都無乜野
仲見到個好型既婆婆同想睇女既BB
X100V

原本黎東京個程地勤都無CHECK我行李
但係今次返福岡就瀨野
兩個手提行李最多7KG
我只係個背囊已經11KG
地勤叫我試下盡量塞多D野入GIP
因為超咁多真係好難搞
而且3點半既機 2點20分最遲一定要CHECK IN
佢叫我執個陣已經1點50分
真係有D火拼時速既感覺
即刻開GIP 決定著撚哂D外套上身
有件羽絨好鬼佔位 著完之後覺得自己會熱到仆街
因為個陣時係著左3件褸上身 仲要攬埋條頸巾廢事過磅
無計可施之下
塞哂D菲林同哈蘇鏡頭入GIP
再掛撚哂D相機係條頸到
再用件褸夾住部IPAD 但個背囊再少D野
咁先過到磅
之後入去過安檢又打蛇餅
個陣已經排到3點....
所以D空姐都出黎舉牌比我呢班機既人可以打尖過安檢
所有野既時間都緊張到傻
個人又熱
幾經辛苦 先終於上到機
X100V

去到福岡岩岩好差唔多日落
即刻影返張靚晚霞先
X100V

由於福岡機場內陸機大堂同地鐵實在太近
所以我去到東比惠其實先至用左10分鐘
成架車都係唔同PATTEN既格仔 好正

落車之後CHECK下行去萬葉之湯要幾耐
.....
屌要行成15分鐘
個出口仲要無電梯
我要死了
今日已經用撚哂D力係執行李到...
點知黎到仲要黎鋪堅料
望住條樓梯 好絕望
上到去仲要落雨
幾經辛苦先行到酒店
沿途發覺附近真係乜尻都無 全部都係車行
心諗 點解呢間酒店附近可以乜都無
上到去酒店 發覺勁撚多人
等CHECK IN都排左20分鐘
原來因為日本假期既關係
而呢間酒店又似乎係好多本地人都會黎既溫泉酒店
(勁多儲分PLAN又送野食咁)
所以個日CHECK IN就人山人海咁
拖住個殘留的軀殼 搞點7點半終於可以上房
上網睇個陣見到有人留言話D房無廁所
所以以為佢係勁傳統個種只係得塌塌米地個隻房仔
點知原來我間房唔係呢D和式房 有廁所
可以煩少樣野
之後開好D GIP就搵埋個FD一齊出去博多個邊食野
最終係博多車站地下街入面食左間串燒 食左好多雞皮

不過不失啦
之後因為今日太撚攰既關係 加上朋友係美國過黎
有好嚴重既JET LAG
所以食完就返酒店 休息一陣就去浸溫泉
浸完完本諗住訓
點知見到呢間酒店個食堂原來供餐到2530
心思思左一陣究竟要唔要食
最終都係決定聽日先算

DAY7 東京去福岡 完
4月頭會住依間
都係訂唔到有私人湯屋既房
想問巴打公眾溫泉係唔係分開男女
如果係 知唔知有無得book間家庭溫泉
唔該巴打
湖山亭無貸切風呂
大浴場分男女湯,各有2層
下層係室內溫泉,上層就露天,仲有個冷水池
https://www.japanican.com/zh-tw/hotel/japan/fujikawaguchiko/ubuya?cid=1839029

我睇呢條LINK又好似有自己房私人風呂既房型
大眾個邊就好似上面個巴打講咁係分開男女
各2層
1樓係大浴池同按摩池
2樓係露天風呂 凍水同埋桑拿

去到日本終於見到有貨!
見Ubuya 有shuttle schedule
想問巴打有冇張close up圖
Thanks
最左個部好似唔錯
你既意思係UBUYA自己個架巴士既時間表?
係呀
我見你有張相既右下角有
但睇唔清
We operate a shuttle bus that departs every 30 minutes to take guests in the two directions of Lake Kawaguchi Station and the art museum from 8:30 a.m. to 11:00 a.m.
Please ask us at the front desk for details.

去火車站
纜車站->船河->河口湖火車站->Kawaguchiko Herb Hall (應該係)->河口湖繆思館
0830/0900/0930/1000/1030/1100

去博物館
河口湖博物館->音樂森林->馬嬲劇場->木之花美術館->久保田一竹美術館
0915/0945/1015/1045

不過我個日因為兩個乘客都係直接去火車站 所以就無去其他點
應該係你CHECK IN
STAFF同你講解個陣
例如你直接同佢講我要坐9點車去邊到就得
櫻花武汉都有,其實有咩分别?
你咪去武漢睇lo 無人阻你wo
其實東涌都有啦
只係老母今年想離開。香港睇櫻花,但又無假期
諗緊求其復活節武汉頂檔,但唔知分别大唔大
我無去過答你唔到
建議你自己上網做下功課
你有心想帶屋企人出去既話自然就會去搵

係樓主推介啲page見到
姫路城靚到呢
唔該你呀
佢自己有shuttle 都幾方便
DAY8 酒店->天神->長濱->中州屋台->酒店->宵夜

訓醒起身又10點
浸完溫泉個人特別好訓
個FD仲JET LAG緊 所以我起身佢地先岩岩訓到
咁我就自己出去行下街影下相屌下啡

因為預左今日會係咁坐地鐵 所以先買張一日卷先
基本上你會坐3次以上就一定回本

去到天神第一件事其實係行下地下街
個地下街好長 基本上連住哂所有附近既商場
而且又有超市又有好多唔同野食 都幾好行
行左一陣又見到有牛食
係日本呢幾日真係一車車牛放入個口到
roast beef&steak YOSHIMI
1200YEN

食完好滿足 不過仲想再滿足D
所以食左個勁RICH勁有奶味既雪糕
500YEN

食完之後就去左BIC CAMERA個邊行下
因為早幾日係新宿既BIC CAMERA見到天神鋪留左X100 TCL(TELE轉接)既貨 計返平成3000幾台仔
所以就去拎貨送便買左卷135用住先
之後就係附近散步同街拍
XPAN 45MM
SUPERIOR400

站在大丸前

GOLD200
日本既的士都係會停行人路 成件事即刻台灣左

之後去搵左間 REC CAFE飲下手沖
原來呢間野係其他國家都有
X100V

飲完之後行下行下過左條河之後原來就行到返去中州川個個地鐵站
中間無意中經過左一蘭總店 (利申無食)
X100V

行到去地鐵站之後 覺得岩岩杯啡都係唔係好夠
咁岩有朋友介紹左另一間叫MOMENT COFFEE
係赤坂站附近 所以就起程啦

都係飲左杯手沖 不過老闆唔比影相
所以就無影啦
隔離兩個日本人夫婦見到我咁多機 又同我傾下計
果然X100V個樣真係呃到好多人
問我係咪菲林機黎
然後個老細原來都係攝影師黎
成間鋪好多地方都係佢自己影既相
佢又問我 你部香檳色既機咩機黎 CONTAX G2?
我話...err....xpan....
原來老細都係影菲林 不過佢就用leica mp
這些機會
.
飲完之後就睇下地圖 睇下附近有咩行
原來呢邊已經好近海邊 又4點幾差唔多日落
所以就決定去長濱魚港個邊行下
呢個魚市場應該每朝都會比人遊客係上面參觀睇下每日鮮魚交易
所以就有條咁高既走廊比人行
不過我下午先去就緊係鬼影都無隻
X100V

Xpan

呢條走廊既另一邊都有窗 所以可以睇哂成個魚港既外圍
行左呢條走廊行左應該都有十幾分鐘 一路都無路落去
直到見到個關係者以外禁止既門
先終於有路出返去
原來係另一邊落去既樓梯
睇黎我已經行多左好多唔係遊客行既地方
原來行左好遠
X100V

Xpan GOLD200

再行前D 呢邊仲開揚 而且太陽又近D海平面了
耶穌光

X100V

行多一陣開始暗了
而且呢邊始終有樓擋住左個西面
所以都係唔會睇到佢直正日落個下
所以就決定行去搵個地方坐下食小小野
但都行左好耐 先行到大濠公園站附近
食左件MINI SHOP雞排
食完坐左一陣 個FD岩岩搵我話7點食屋台
心諗正啦 就係天神個邊等 個邊勁多
而其實都坐到6點幾 咁就諗住出黎去坐地鐵
點知一出黎個天靚到痴左
X100V

好幸運既一日
之後就走返地鐵去天神個邊準備食野
可能因為星期五 好多屋台都好多人
行左幾個圈先搵到間岩岩好有人走既屋台
X100V

係屋台真係日文大挑戰
總共叫左關東煮 拉面 燒茄子 豚汁
個燒茄子好得意 佢D肉係綠綠地色
食落個味同香港食個D幾唔同下 多D草青味

後味加左個豚汁 好撚大碗而且好多薯仔同紅蘿蔔
個湯又好杰 成個組合真係滿足到傻
食野個陣老闆又同我地(姐係我)傾計
開頭佢以為我地係泡菜 我就話我地係香港人黎
之後佢就係到曬命
話自己19年之前成日去香港 住半島住Ritz-Carlton
不過香港政府咁衰 之後唔打算去了
原來係自己友黎
雖然一路講D鄧腳日文 有D本地人都笑下me
不過咁樣傾計真係好難得
老細仲話我大概都聽得明佢地講咩 算係咁

我地3個人大概總共食左6000YEN左右

之後D朋友好似未夠 想食D甜野
咁我地就落左天神地下街個邊行下
咁岩醒起2月士多啤梨當造 所以就買左一PACK 1000YEN既食下
之後我就再介紹佢地去今日食過個間雪糕 反正都只係同一層
結果我又忍唔住食多左杯

食完就返酒店啦 返去浸個靚溫泉之後
再係食堂食個拉面(560YEN)同對杯生啤(230YEN)

再一齊食埋D福岡士多啤梨

入口巧甜巧C伏

食完之後 今日都差唔多了 是時候訓教
DAY8 完
DAY9 預告太宰府

話都無咁快 其實都差唔多寫完啦
咁快開花?唔好嚇我喎
似乎係 今日大坂都正式話自己開花
好似打破紀錄咁早
早成8日
https://fb.watch/jo7XvK8DT_/?mibextid=q5o4bk
東京有地方已經滿開咗
買左4月中機票既手足點部署好
好似貴過香港?本身諗過入手
扣埋稅如果香港真係萬67既就貴小小既
但日本仔二手機好似手腳乾淨D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞