[多圖少字] 三年無見 福岡 河口湖 東京 河津 櫻花散策

261 回覆
55 Like 7 Dislike
搭單問東京有冇邊間鋪頭推介買相機/菲林?
諗住月中去買部哈蘇,暫時mark咗中野Fujiya Camera必去
其實唔係旅行都用唔著…
平時中幅影9-12張我覺得啱啱好
如果有部mamiya 7 又唔同講法
真係要慢慢搵睇運氣
我都係到幫人買過兩部5系+80
有D都係維到10000港幣左右
買過部503CX貴小小 12K左右 不過有D野要執返
GA645 點睇
32張 真係可以當135傻瓜機咁影
BIC CAMERA可以行多幾間 始終有17%OFF
不過就無得即刻用 因為係消耗品
BTW FUJIYA幾多菲林 都可以TAX FREE
https://goo.gl/maps/aJjMkLFwDo1extgE8

呢間幾多過期菲林 不過小遠
應該幾難攝落行程 最多都只可以話去多摩川行下

https://goo.gl/maps/CdsaGD1kYQDNwMFB9
呢間再近小小 仲叫係東京 自由之丘都仲叫目黑區

https://goo.gl/maps/HvyAdB6364nUpyL68
利申 去左呢一間 菲林機唔多 不過富士135菲林OK平 但限購
其實我本身只係想去買枝LENS PEN 點知無
645直度黎
其實最想影617
平過買xpan
我都諗住過去買菲林 多唔多135正片
睇器材重到癲喎
mark低先感謝ching,如果有時間應該會喺橫濱揸車去睇吓順便去新宿還車

好撚期待同興奮!
紅葉即使未到見頃日期都至少會開始變黃變紅
櫻花嘅話係咪未到開花日都無嘢睇?定係都有少少粉紅色咁?
我都唔清楚呀第一次去睇,有無ching可以分享實況?
但係617真係好撚大部
而且D中灰鏡勁撚貴
仲要無地方沖
FUJIYA最多 利申買左2卷135 RVP50
真係 真係應該帶少D鏡頭
X100咪算
佢花期FORECAST其實係講緊滿開
但一定都有好多開左
就好似我上面有D咁 仲會有D花苞未開哂
終於搵到地方沖正片
BTW 賞面既可以FOLLOW我影相IG
https://www.instagram.com/lomo_photography_km/
究竟等埋D正片先再打河口湖之後既行程好定打住先好D呢
但如果過左河津 唔POST D正片既櫻花
我又覺得有D可惜
但又唔知要等幾耐先沖好
各位手足點算好
今晚出去河口湖既上半日行程
圖字我都要
返黎 飲住啡打住先
BTW D正片沖好
DAY4 新宿->新倉淺間神社->午餐->下吉田打卡位->河口湖

終於 黎到最期待既行程 富士山!
其實我都去過幾次日本
但始終一直都未有真正咁去睇過富士山
以前成日睇一個菲林YOUTUBER去行日本百岳
佢都係用HASSLE去影
今次雖然我就無真正咁去行富士
但去到河口湖已經覺得好近
或者總有一日會正式咁試下行既
--------------------------------------------------------------------
因為一早計劃左用東京廣域週遊卷
所以就一次過用哂係呢張PASS幾乎兩個包左又最遠既地方
山梨既河口湖同靜岡既河津
但係因為中間有屬於JR東海既範圍
所以都唔係呢兩日入面全部火車既行程包哂
-------------------------------------------------------------------
另外又講下呢兩日帶左咩器材
因為決定唔帶個急出去咁論盡
所以就唯有盡力去精簡帶既野
希望可以減輕到個已經死左既膊頭既壓力
但其實....都....好撚多.....
數碼呢
我就放低左X100V 只係拎左A74
其實仲重左.....
菲林機就拎少左枝哈蘇既150
但係...
一直放左係GIP既腳架就帶埋上身
媽呀...好撚多野呀
不過係到叫既同時 對腳已經行緊出門口了
首先就落左落下食個靚早餐啦都係
coffee can make you happy

由於太多野既關係 決定唔再行1.5KM去新宿站
坐地鐵!

去到新宿個月台多人到呢
其實呢架特急就好搞笑
佢成班車去到大月站就會拆開
頭一至三卡就叫「富士回遊」直去河口湖
尾既其他車卡就去甲府
所以有好多人如果訂唔到富士回遊既指定席既話
就會訂坐到去大月 之後行去1-3卡個邊企到去河口湖

其實我本身諗住直去河口湖
後尾同隔離個香港人傾傾下
既然要去下吉田同忠靈塔
咁不如就而加係下吉田落車
因為去左河口湖先實在太唔順路 而且都未有得CHECK IN
所以就決定行完先再坐富士急行去河口湖
反正JR PASS都包富士急行

其實去到下吉田個陣都只係10點幾
影相黎講呢個時間既太陽都仲係幾好
之前睇就話下吉田行去新倉淺間神社就只係10分鐘左右
係呀 10分鐘到山腳
之後仲有四百幾級樓梯等緊揹住十幾KG野既樓豬
真係諗到都覺得既興奮又緊張呀
A74 路上CHILL爆食煙呀叔

就快行到山腳個陣見到有雪 咁就拎部F3影下相啦諗住

屌你 一禁完個快門
佢又無電啦
快門又卡住左
我真係好開心呀 又揹多左舊影唔到相既磚
好啦都唯有繼續行
少D機咁可以專心用其他機lo
係咪呀哈姆太郎
山腳大稻荷 500CM 50FLE
PRO160NS (2014) ISO50

幾經辛苦 終於行到忠靈塔既底了

仲有廿幾級!!!! 就到觀景台啦!!!!!
人山人海呀真係 好難先可以搵到位影相
個山勢真係好正 所以忍唔住打左幾張
唔知大家鐘意邊張多D呢
TX1 45MM F4 Lomo100 ISO100

其實呢個位影左好多正片 不過未有掃瞄檔
而PRO400H真係好綠 始終光差有D大 暗位有D綠都難免
500CM 50FLE PRO400H ISO100

本身想攞位成家人係富士山下 但唔小心斬左

黎到呢D絕景位 就緊係要影幾張即影即有
不過未得閒SCAN
但係係我影緊個張都有D趣事
因為INSTAX WIDE始終對一般人都唔係太常見
MINI=即影即有呢個先係最常見對INSTAX既印象
影影下有個ABC女仔走埋黎
問我可唔可以幫佢地影一張相
仲話可以比返錢我
咁我就收左佢地500YEN
都開心既 有種分享快樂既感覺
落到山腰經過神社
見到呢個御守都好靚
就買左佢諗住比個最緊炒左車既朋友
希望佢之後可以平平安安啦

-------------------------------------------------------------
行到12點左右 陽光去到個頂
頂光之下好多野既陰影位都好煩
所以之後就開始落山了
落山個陣先知辛苦
落到去真係成個大髀係不停咁震
而且無乜食野 都開始有D肚餓了
其實下吉田個站附近真係好民居
所以鋪頭其實唔多
咁係正火車站對面就有間食堂
見佢好和式 仲有被爐 所以就即刻狗沖左了
あらくら食堂(ゲストハウスArakura)
A74

500CM 50FLE PRO160NS (2014) ISO50

咁我就食左個咖哩飯 1100YEN

另外 見到佢有本地富士山種既有機咖啡
又見到有手沖 仲要用C40手磨
難飲極都有個限度
加上佢地好似同本地既NGO有連繫
所以食完個飯都叫左杯手沖慢慢嘆下
真係好鐘意呢種和式食堂 所以都係到影左張即影即有

就快爆POST
下個POST講下F3救命記同之後今日既下半程

DAY4 上半 新宿->下吉田->忠靈塔->午餐 完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞