[多圖少字] 三年無見 福岡 河口湖 東京 河津 櫻花散策

261 回覆
55 Like 7 Dislike
https://www.facebook.com/isabellejapan

可以睇下呢個人
日日都講東京邊到開花
終於有文
感謝ching佢啲資訊真係好有用!
再多啲都仲得
本身已經係因為爆左一個先斬開
點知斬完仲係爆
DAY5上午行程 湖山亭->河口湖站->御殿場->熱海

既然尋日日落因為大風得滯影唔到逆富士
所以決定教個5點半既ALARM等日出再試過
今次我就醒啦 著哂厚衫先落去 不過始終爭隻手套
個天開始紅
浪比尋日少
而且陸續都開始有人拎機出黎影相了
FUJI RVP100 ISO100 500CM

FUJI RVP100 ISO100 TX1

唉 不過始終都係樹欲靜而風不止
所以最後都係影唔到倒影
唯有搵其他野黎倒影下
A74

影多一陣之後就差唔多7點半可以食早餐
早餐同尋日一樣係個間房到食
所以仲有好強既燒肉味
早餐如下

個烤三文魚幾好食 少少甜幾好送飯

沖沖食完之後就上返房休息同執一陣行李
決定要去浸多陣溫泉
上網SEARCH話最好食完30分鐘之後先好浸
咁岩我就可以係呢半個鐘到影下間房
F3 TUDOR COLOR200

500CM PORTRA400

影到8點左右 因為BOOK左酒點8點半既車出去河口湖站
所以就捉緊呢15分鐘左右既時間去浸多一轉 沖多次涼
日頭浸望住個景同夜晚浸真係好唔同
而且日頭真係一個人都無
個種自己一個獨享如此美景既感覺真係好寫意
其實都係浸左10分鐘左右

浸完執好行李準備今日既跨縣市行程既開始
河口湖既山梨縣->河津既靜岡縣
去到河口湖站就去6號巴士站到等車去御殿場了

沿途都影左D相
巴士站出面
500CM PRO160NS

坐左差唔多2個幾鐘 終於落車!
御殿場JR->沼津JR
再等10分鐘由沼津去熱海
呢程又坐左差唔多半個鐘至9個字左右
不過其實我就好鐘意坐火車
外面既風景慢慢接近 遠去
伴隨住火車行駛既勁共聲 其實好令人有「旅行」既感覺

A74

等車去熱海個陣有間立食既火車便當店
其實本身都有D想食
但因為10分鐘就到 又成身都係GEAR
所以最終無食到
而我後悔了....因為熱海站D便當賣哂
然後又要繼續唔食野咁坐多個半鐘去河津

我就係坐呢個款既特急啦
一早有預定特急既踴子13號原來有更多卡
行到我傻左
坐低發覺有D唔對路 有陣味
原來係我隔離個伯伯整親腳行唔到
可能因為長途車既關係又去唔到廁所 所以....
佢都好慘 所以我都係專心影下相 等時間快D過可以落車

最後坐到去都已經2點7
之後就拿拿聲影相行程了

DAY5 上午行程 湖山亭->河口湖站->御殿場->熱海 完
下午重點 河津櫻花祭
熱海到河津中間既海景真係好靚
我自己早左2個月左右BOOK
12月BOOK的
上面見有其他巴打話一般都係提早2-3個月先有得BOOK
個陣我用HOTELS.COM呢D咋
而且其實成個相模海岸其實不停都有好多櫻花樹
不過火車太快好難影同構圖
睇下算啦haha
好似話東京啲櫻花今日啱啱開?
無呀 個陣兩個月前BOOK 都唔會知個陣天氣點
同埋其實天氣預報都未必準
個陣我去之前話會兩日係富士山會陰天
結果好天到
買咗4月頭機票 宜家勁驚睇唔到
而家仲有無河津櫻睇
JR pass 上東北
DAY5 下午行程 河津->秋葉園->新宿酒店

由9點係河口湖開始坐車坐到2點半
終於由河口湖去到河津

本身其實諗住行三個鐘左右 5點半左右走
本身諗好返東京既交通係咁樣

轉車轉到傻 又坐到傻仔咁坐3個半鐘
之後係到諗
既然我有直達既特急黎河津
咁應該都有特急返東京掛?
咁就試下早半個鐘既時間出發有無咩其他交通選項

輕鬆 多謝
所以落車就即刻去火車站諗住禁機訂指定席
點知原來河津站係要係票務中心到佢幫你搞
所以就即刻排隊訂車飛

本身坐車個陣留意到竟然一直無聽到廣東話
心諗 會唔會呀
點知一落車就一街都廣東話
買完飛之後因為其實都係得返兩個鐘左右時間行
所以本身諗住周圍行下搵野食都算啦
拿拿聲去SEVEN買個飯盒食完就算
本身諗住可以坐低食
點知佢唔開堂食
搞到要坐係巴士站到好狼狽地食

10分鐘屌完個飯盒之後就正式出發

唔講咁多即刻去相
先黎正片先
RVP100 500CM

RVP100 XPAN

之後係負片
FUJI PRO160NS 500CM

FUJI PRO400H 500CM

FUJI superia premium 400 ISO400 XPAN

LOMO400 ISO400 F3

TUDOR COLOR200 F3

好啦 一來一回左兩邊河邊
都行到4點半左右
諗住差唔多可以行返去河津車站個邊啦
本身都有D陰天
臨4點左右就開始出好靚既太陽
係到好興奮狂影之際
屌你突然落雨 仲要係大雨
所以就即刻收埋D菲林機
拎返部A7出黎繼續打

係咪開始見到烏雲呢
係呀 影呢D數碼個陣其實一直落緊大雨
因為無帶遮既關係 之後都拿拿聲返車站附近了
去左7仔買杯熱啡諗住暖返個人
點知趕時間得滯留低左係放腳架既LOCKER

上到月台愈來愈大雨
睇真D
唔怪得岩岩好大雨個陣D雨打落黎係痛既
完來係落雪
但係又比我睇到個奇景
就係落雪同時又有彩虹

好啦 等左5分鐘左右終於都上車
可以慢慢碌返去東京了

返左東京之後先去返新宿放低十幾KG野先
D相機同腳架
之後再出秋葉原同朋友食飯
因為我已經攰到死撚左了
所以我都廢事揀食咩
就叫左我親戚去揀 結果去左食上磯水產
之前黎左咁多次一直都無食
終於有機會食下
但唔記得左影D貝類

食完都差唔多11點 都真係要返酒店訓教了
今日既走動都真係好好好多
行左二萬幾步
覺得自己咁行法真係食幾多都瘦返

DAY5 下半行程 河津->秋葉原->新宿酒店 完
DAY6 預告 目黑散策 代代木公園(有櫻花 有櫻花妹噢 ) 新橋燒肉
河津櫻真係好靚
我覺得墨染正啲
河津櫻而加係京都淀水路大爆炸中

SOURCE: Yunique 瓶顆旅居日本中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞