[多圖少字] 三年無見 福岡 河口湖 東京 河津 櫻花散策

261 回覆
55 Like 7 Dislike
清 想問下河口湖站有冇shuttle去ubuya

靚撚到
佢官網有話你到左可以打電話叫佢黎接你
但我只係買上網卡 無電話NUMBER打唔到
而我個陣係坐紅線既河口湖巴士去湖山亭的
希望幫到你
睇呢個Post好似去錯攝影台咁

樓主一定係時間觀念好好既人

河津留3個鐘都影到咁多相;河口湖得返30分鐘都浸到多一次浴
好似話可以係河口湖站找職員打去旅館叫人接
我無試過、都係坐紅色小巴夾住行李去旅館
唔該哂巴打
師兄你係咪係河口湖大橋影?
諗緊係呢到影逆富士,定係山中湖
見香港15k只係買到500cm
加多少少買靚啲可能仲好?
唔敢係攝影台POST相
所以都係借寫遊記呢個機會搵個地方出哂D相佢
好過得自己一個係到J呀
時間觀念個到都可以咁講既哈哈
始終自己一個人去旅行自己唔記得就無人提你
我呢個位其實係係正湖山亭出面
我試下整個GOOGLE圖釘比你
35°30'44.9"N 138°46'06.5"E
山中湖我自己未去過比唔到意見
不過山中湖好似海拔仲高過河口湖 (睇搖曳露營佢地差D凍死)
影相真係要著好衫帶好手套
我覺得呢個價買到503CX其實OK
因為形號愈後既其實一直愈多細微野改進
就好似你最舊既500C呀
前期同後期形都已經改左由固定FOCUS SCREEN做500CM之後個隻可換式
ching唔該晒!希望到時天氣好影到啦
本身係想買500cm,但計返價錢同500cw/cx差唔多
DAY9 東比惠->太宰府->天神->東比惠

最後一日有行程既日子了
可能個天見到我好似喊豬咁
所以今日個天都喊豬
成日無停過地落雨

其實原本今日都係無諗住確實話要去邊到的
都係大概覺得可能去下門司港食下海鮮呢D
不過尋日同屋台老闆傾計個陣
佢就有問我地有無去太宰府
咁我又醒起 係WO好似之前見到酒店附近有巴士可以坐去太宰府
所以係食宵夜個陣就同D FD講不如聽日就去個邊
就係咁就定左落黎啦
我自己早左小小出門口 諗住行下食D野先
點知都未行到地鐵站就落大雨
所以去左間SEVEN等一陣
等左陣見到架靚NSX岩岩停車
X100V

雖然唔係FD 又唔係LAWSON
但係都諗起頭D

等等下個FD打黎問我行到邊
咁我就順便係七仔等埋個FD之後就出發繼續行去地鐵站啦
今日都唔少得買多張1日乘車劵啦緊係
本身諗住坐巴士
不過睇返D出發時間好似坐火車仲C伏

二日市站落車覺得成個車站既氣氛
真係好昭和 好晨間劇
X100V

見到呢間溫泉酒店既介紹所 覺得好VINTAGE
點知返黎無幾耐
就見到係二日市有間百幾年
連天皇都去過既溫泉酒店比日本政府告

話間溫泉D水勁多菌
原來老細一年只係換2次水
點估到你連水都vintage

係JR二日市要再行10分鐘左右先到西鐵既二日市站
但其實係JR站係有巴士坐過去的
只係樓豬同D FD都係選擇行路

好快就到太宰府站啦
個站都幾靚

由於一直都係到落雨既關係
我地決定直接行左最入太宰府本體先
之後先行出面既商店街
可能連假仲未完既關係 所以其實落住咁大雨都仲係人山人海
太宰府對於攝影既朋友黎講
其實都係一個好好既睇花同影花地方
因為其實而加都係梅花既花期(前過櫻花小小)
而太宰府其實係有千幾棵梅花
可惜既係真係太大雨
要拎住把姐同時腰平手動對焦真係好困難
X100V

500CM PRO160NS

多謝角田俊先生捐錢令我有花影
XPAN 45MM
GOLD200

行到咁上下實在太大雨既關係
我地都去左間「小山田茶店」坐下休息下等停雨
同時都食左個太宰府名物 梅枝餅
佢係即叫即烤既 所以黎到個陣其實都仲熱
叫左個梅枝餅抹茶SET 600YEN

因為又大雨又大風
其實個人比早幾日係凍好多
所以我地都無乜胃口
如果唔係其實呢間鋪頭都有好多野可以食
出面D梅花多到
可惜落太大雨
X100V

之後開始行返出去啦
臨走買左個御守
X100V

之後開始行出面參拜道D鋪頭
見到宮崎駿鋪就去睇下
因為我好鐘意龍貓同貓巴士

之後行到咁上下就去左出面車站門口個邊食野
既然都黎到太宰府
就緊係要食下五角形碗既一蘭
因為「五角」既日文讀出黎同「合格」既日文好似
所以D人黎就會順便當祈福

不過一蘭既面其實真係一般
係叫黎呢到先應下節 係出面既話真係唔會食

食完都3點幾4點
因為又凍又大雨既關係 我地都諗住走啦
咁首先就坐返去西鐵二日市站先

之後完來係西鐵二日市係有急行直接返到天神
咁就仲好啦 可以係天神個邊行下街買下野
我自己就係WEGO買左件長褸 3000YEN
抵到爆
朋友係呢到買波BOOT又係平好多
加上仲可以再退稅 真係爽皮
因為今日實在太撚攰既關係
我地決定直接返酒店 浸個靚溫泉之後再係溫泉酒店入邊食
我自己食左個壽喜燒
朋友食左個牛腸鍋 D牛腸不論燒定打邊爐都真係幾好食

仲叫左D其他野食 好似叫左個豬肉炒菜 仲有個朋友食SOBA
加埋好似差唔多8000YEN左右

食完抖陣又再去浸個靚溫泉
之後又是日靚水果

之後就準備要趕功課啦

寫POSTCARD寫到我差唔多3點
終於可以執行李
結果都掛到4點先訓

聽日8點就要起身準備去機場了
DAY9 完 東比惠->太宰府->天神->東比惠
DAY10 樓豬瘋狂甩碌實錄
其實503系本身係真係貴過500CM架
所以我覺得都可以屌落去
BTW D菲林影得7788未
我未攞去沖
執緊數碼嗰啲已經好好J了
Lm
最尾一日先甩轆?
https://youtu.be/jEe2XfKGRl0

二日市你講完叉雞就出片
呢單野真係好癲
咁老字號 竟然咁玩法
不過唔知係咪推廣得唔係咁好
講真 你問我北九州有咩溫泉
我都只係UP得出武雄溫泉同別府溫泉
留名

今個星期東京個天陰到
樓主都幾好彩 天氣咁好
DAY10 樓豬瘋狂甩碌實錄

明明已經睇左好多次
係「10點55分」既飛機返台北
但係硬係唔知點解覺得係12點

由於尋晚趕功課太晏訓教既關係
所以今朝8點半起身覺得真係好攰
8點半起身落去同朋友食埋早餐 9點離開酒店
由於東比惠距離機場既地鐵站只係一個站 10分鐘車程都無
好多呢D距離既因素莫名好似比左好多BUFFER TIME比自己咁
落樓下等左一陣酒店車
無車
FINE 咁我行去地鐵站啦
然後就發覺
屌 我而加拎住咁多野又喼又乜 其實行得慢過早兩日好多
睇住隻錶慢慢行到9點半 個人就開始急啦
因為就算到左福岡機場站
其實仲要坐10分鐘機場巴士去國際線既離境大堂
計過條數好似可能會趕唔到CHECK IN
之後就係條街到係咪都揮手
務求有一架的士可憐樓豬
結果真係有的士見到我
佢仲要係專登繞左個圈黎我個邊行車線
成就左樓豬呢個日本的士初體驗
利申 10點到機場仲掛住影相
X100V

之後即刻沖去CHECK IN
因為行李又超重 所以又要另外比錢又搞一輪
終於搞掂 已經10點10分
本身想買D野食都無時間搵
即刻去排隊XRAY
大家都知我XRAY要搞幾耐
又要拎哂D機出黎又要除鞋又要除褸又要還原哂所有野
所以都好心急成個人
入到去禁區先醒起
屌 D POSTCARD未寄 FUCK
之後走去問申報台同D空姐
佢地都話一定要出面先寄得到 入左黎無得搞
之後咁就唯有睇下其他野
一過左PASSPORT檢查就見到手信店
本身都想買下蛋卷食
但見到已經排緊60 70人......
算啦我都係去排煙算
排到去拎煙彈又見我係去台灣
叫我唔好買 犯法(台灣岩岩修例)
一切不停地ERROR
我望下最後既日本景象

再坐上客機

拎住D POSTCARD 真係笑左

之後好快就返到台灣啦
------------------------------------------------------------------------------------------
後記
今次日本睇櫻花既旅程終於以返到台北而作結
其實任姓樓豬呢三年都一直有睇櫻花、影菲林
不過以往唔係好覺得呢啲行程係「旅行」
因為以往會好自然地將「旅行」同「開心」劃上等號
但其實好多時係自己唔願意承認同真正面對自己既情緒
所以先至會有咁樣既預期、預設

行donki既時候
見到好多嘢都同某個人好夾 好想買比佢
我諗
接受自己有咁既念頭
會好過苛責自己點解會咁諗

誠實面對自己心入面仲有啲嘢
總好過自己呃自己一切正常

旅行
可以有開心
同時可以散心
亦都可以唔開心

以往有時會自嘲
「都去左二三年旅行啦」
過程當中
有好多過去與現在既撕裂
有好多不敢去面對既事實
改「任抉擇再改變」呢個名既時候
個陣既自己會覺得
如果個陣自己有揀另一個選擇就會改變啦

言而其實並唔會
因為個陣根本唔知道自己唔知啲咩
所以唔會改變到啲咩嘢
好似開頭講過
雖然
係經歷左好多失去之後先知自己應該係邊度努力
但而家繼續努力
下一次
就唔會再同上一次一樣了

完結不等於終結
有完結先會有新既開始
我哋下個遊記再見
睇哂!支持樓主!
期待你下次既遊記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞