[多圖少字] 三年無見 福岡 河口湖 東京 河津 櫻花散策

261 回覆
55 Like 7 Dislike
係呀 天空鳥居個邊有車路 本身都想坐巴士上去
不過拎太多行李去又行左幾百級樓梯上忠靈塔隻腳真係唔撚掂
我係河口湖基本上都影唔到個太陽出黎
係呢到只係影到日出赤富士同逆富士
我諗因為地型既問題 要影日出除非真係係個好高又無野擋既地方先有機
例如忠靈塔/天空鳥居之類?
我都唔肯定 可能要再RESEARCH下
DAY 2 福岡->成田->新宿->代代木公園(DAY1)->松屋->E HOTEL

究竟咁長既行程會唔會爆一個POST
我地即管睇下有無可能一個POST講完
BTW 終於有花睇鳥

朝早1040既機由福岡去成田
個時間話早又唔算早既
始終祉園去機場都只係3個站
(題外話台北->福岡 仲快過我福岡->成田 WTF)
X100V 朝早陰天既天空

X100V 書中自有顏如玉?

去到機場大概8點半 諗住早到2個鐘應該夠啦
點知地勤姐姐話要9點10分先可以CHECK IN
咁唯有拎住一大堆行李搵地方食個早餐先
因為太早既關係 所以其實好多餐廳都未開門
得間BURGER同一間烏冬店開左
無理由一早食BURGER咁CHUR
所以就食左個湯烏冬

770YEN 幾好食 D烏冬好滑 口感巧C伏
食完就去CHECK IN同準備上機了

BTW 覺得就到成田既呢D好工整既田好療癒
X100V

落機啦 去到東京又凍小小 不過天氣就好左好多了
雖然我有一早上JR官網買左東京3日廣域PASS
但因為我會係東京5日左右 所以就無COVER哂所有日子
只係揀左會去河口湖個日開始
BOOK好哂富士回遊
熱海到河津既特急
仲有去到河津先BOOK既河津直接返東京既踴子60號

有PASS既就緊係坐SKYLINER 但無既就坐巴士都一樣新宿可以落車
呢個泡菜小朋友有D潛質 識搵COVER

11號巴士站位就係去新宿既巴士站啦

個天藍到

新宿站真係好大
今次係我第一次住新宿站附近
上次我住品川 其實都好方便
係新宿搵路去坐地鐵都搵左我一陣

去到酒店 見到樓下有間TULLY'S COFFEE
又有LAWSON 又有M記 都幾方便
我都係呢間TULLYS' COFFEE 食左幾日早餐
不過間酒店既房真係細到仆街

細到我都唔記得影有幾細
就係開左個GIP就無路行既程度
放低左D行李之後已經4點幾
係到諗不如出去行下算 反正都無乜時間就天黑
所以就去左原宿個頭行公園

今次去日本既行程同我以前既玩法都好唔同
以前係咁想踩點
可以影到最後11 12點先返酒店都未食野
而加真係唔得
而且都想休息下
所以好多時都係周圍亂行散步
或者去睇一D以前見過既景色 睇下幾年黎有咩改變
代代木公園

代代木公園入面已經有大既櫻花樹開花!
但因為比較入 都行左好耐先見到
所以D光都好暗了
就唔勉強影了

不過都有用菲林影下其他野既
TX1 45mm F4 Lomo100

真係太暗 手震了

行左差唔多成個鐘 都天黑了 所以就行返去竹下通個邊
發覺木造既原宿站已經成個拆哂了
上次黎既時候都仲只係包緊圍板

都有行下D新商場

最後返左新宿
係歌舞妓町個頭因為星期六周圍都係人
本身諗住壽司朗會唔會無乜人等位呢
點知人山人海
算數 落樓下是但食個松屋就結束今日既行程啦

DAY1 完!
北村相機店好撚貴 建議去中野睇下好過
F3機身都要5萬YEN 傻撚左
ching代代木啲櫻花都幾靚,你幾號去影的?
Fujiya Camera?嗰頭都好似有唔少正野
18號影
而加去應該更多了
BTW代代木公園我去左兩次
之後會再出POST
係呀 2樓先有菲林機
同埋中野百老匯入面都有菲林機鋪 可以睇埋
D菲林價錢都OK 我都買左盒RVP50
18號都咁多,咁3月去咪仲得了
mark埋入去先,雖然本身唔太順路
留名 睇得好爽 黎緊8月都會去東京
黎緊本身諗住點PLAN?
留名🌸
介唔介意講下爽既位係咩
好耐無打遊記呢D開心既長文了
想了解下讀者方面既視角
好耐無見 上一次出post已經係3年之前
個陣係我人生最順既時間
所以短時間內去左好多次旅行 去左好多想去好耐既地方
完成左幾個人生CHECK LIST

事過景遷
DAY 2 福岡->成田->新宿->代代木公園(DAY1)->松屋->E HOTEL

DAY1 完!

真係腦霧 明明開頭寫DAY2 最尾寫錯左DAY1
個腦真係DAY DAY地
我唔係去富士山都唔拎A7
基本上日常市內散步用部APSC既X100V已經夠使開心使用
最緊要係又輕 又細部
花火大會緊係要影下浴衣既女朋友啦
睇多D相 到時幫女朋友影多D
我以前學影相 其實都係想用自己親手留低自己眼入面既美好
當然 我眼中既另一半更加係每一刻都想留低
所以 好好地一齊去
感受呢次旅行帶比你地個份
只有你地兩個人能夠共享既快樂
希望之後既內容都可以比到D INSIGHT你啦
第一日去咗歌舞伎町都已經五點,本身諗住去Kitamura/Map Camera嗰頭睇睇,好似話map camera嗰頭一街七間
依家可能轉plan轉去Fujiya Camera或者第二日先去睇
新宿去中野
其實坐總武線只係3個站 好近架咋
所以如果你本身PLAN左住新宿去中野其實都好大彈性
到時睇下時間鬆動情況再決定啦
我本身都有PLAN小小行程
後尾根本完全無跟
個日朝早先諗想去邊就去邊
樓主cls帶咁多機
我都諗緊帶邊幾部菲林去…
我三月去諗住數碼為主,差唔多帶齊大三元
菲林/即影即有各一就算
機都算
D鏡頭先重
枝50FLE同150C重到仆街
而最後枝150係無用過
(我已經無拎寶麗來同PO 180既手動INSTAX WIDE機
本身想拎 但真係無位無膊頭
所以先只係拎一部500AF咁...輕....鬆...........
我自己又有D轉化
而加影多左菲林
數碼比我既感覺已經變左一係有特別用途先帶
例如要天涯鏡、要長曝
或者真係可能一生人未必會再去

其他相就會影菲林
同時都係訓練黎
因為菲林機多數定焦
D構圖技巧會愈練愈純熟
(我自己都覺得 自己D XPAN相都影得唔錯架)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞