[多圖少字] 三年無見 福岡 河口湖 東京 河津 櫻花散策

261 回覆
55 Like 7 Dislike
得葉既話係謝哂
未開係得樹枝
河津就好似真係開始謝 開始出葉了
不得不說日本仔預得好準
河津既櫻花祭典就岩岩好聽日就完
BTW 好似開始無乜人睇 矛人吹口有D悶
我除咗講「影得好!」之外都唔知講咩好,咪唔留言
都唔緊要架
知有人睇緊都好 過兩日拎埋D正片先更新啦

唔知巴打有冇行去河津車站尾果到,果到好多靚位影架

同埋有冇食長長長長長長,好長既薯條呢

呢三年轉變真係好大
每個人都會有既
呢個位我相信大家都唔會係孤單既
無行過去 落車即刻掛住沖出車站lol
BTW 正片已沖
快啲 scan
純文字討論?好期待
聽日出post!
btw 東京已經一街都櫻花了
其實我有follow一d在日既台灣fb page係咁講花況
唔知大家會唔會想睇下

有無多啲街圖嘅相?
街道嘅相*
同埋有興趣睇台灣blogger
FB 谷 有日本有台灣既花況
https://www.facebook.com/groups/372099513636448/

主要係講PLAN行程 花期到就有人問
https://www.facebook.com/groups/tokyotravelshare/

台灣ONLY 可以睇下黎唔黎台灣睇
https://www.facebook.com/groups/2115327961831812/

呢個BLOGER直頭有出本書講邊到睇櫻花
https://www.facebook.com/YUNIQUE.CC
舊中川 (平井JR)
東京晴空塔的東武橋 晴空塔站
隅田川河畔步道
代代木公園 原宿JR
櫻神宮 東急櫻新町站 (睇有無櫻花而定)
藏前神社 藏前地下鐵市內亂行(睇有無櫻花而定)

呢D都係我出發前上網搵定市內就有既地方
岩岩都見到舊中川個邊好似都開左好多了
太好了,巴打得閒可以影相嚟睇睇
我返左台灣啦
都係係D PAGE到見到咋
同埋好似新倉淺間神社個邊都開花了
如果而加去睇實好靚
偷懶左咁耐 終於沖好哂D正片
今晚有文!
DAY4 午餐->F3救命記->下吉田打卡位->河口湖

終於返黎啦!!!!!
好耐無見啦大家
既然正片岩岩沖好
咁都放返D之前已經過左既行程既相比大家睇下先

呢D都係係新宿御園影
其實呢D咁高既櫻花樹真係好靚 好壯觀
FUJI RVP100 ISO100 500CM

呢D就係下吉田車站到行到上忠靈塔既全景
FUJI RVP100 ISO100
FUJI TX1 45MM F4

爆POST.....唯有分開兩個POST
經歷完行到腳震既上半日行程
食完個是靚午之後都RECOVER得7788
食完個陣其實都只係12點幾左右
咁所以之後就預D時間去下吉田既打卡位行下
姐係個條富士山下既街道

因為其實下吉田呢邊真係幾少人
所以車站附近其實連便利店都無
而係我食完野之後係附近都行左10分鐘先有LAWSON
之後就抱住希望咁行入去睇下有無LR44電心
希望可以救返部F3 可以影下相
有就有既 不過買2粒已經成500YEN
F3
KODAK CP200 ISO200

然後就發覺換完電之後既相快門都會有D問題
影多幾張之後又無事
都唔知做咩

A7

PRO160NS 500CM

其實呢條路真係幾多車下
人地已經專登請左個保安係到叫人唔好企係馬路影相
不過都仲係好多人會咁做
然後因為其實呢條街就真係一條通既生活區街道
所以對遊客黎講又真係無乜特別
D人都係聚哂係呢個影相位
同埋影相位附近既個間打卡CAFE到

行左一陣 睇一睇富士急行既時間表
原來仲有20分鐘左右就有車返河口湖
所以都差唔多要行返轉頭了
沿途經過一條河仔
F3
KODAK CP200 ISO200

仲有一間係山下既淺間神社

好快就行到返車站 準備去河口湖啦

咁岩坐到部火影主題既富士急行
回憶返哂黎

好快就到河口湖站啦

影完相咁開心
之後緊係等D落車人潮走咁D之後
再去巴士站到買定聽日去三島既巴士準備去河津
點知.....
三島架車無左
呀!!!!!!!!!!!!!!!!!

唯有同巴士站姐姐講
我聽日1點前要到熱海 仲有咩方法
之後佢就幫我CHECK時間
佢話可以坐9點去御殿場JR既巴士
之後再轉JR先去津沼 再去熱海
雖然要坐多左1程自費既JR東海
但都無計
有驚無險之下終於搞掂聽日行程D野
搞搞下都2點半
坐埋巴士去湖山亭就岩岩好3點可以CHECK IN
所以都決定去放低行李先決定之後去邊好
河口湖D景點其實都幾分散
所以如果多D時間既我都會買個個任坐PASS
不過我聽朝一早就走就算啦

上到巴士覺得D光線好靚
F3 KODAK CP200 ISO200

因為真係好多人既關係
我個BACKPACK又好撚大
真係迫到傻左
本身落車個下真係有D筋疲力盡既感覺
但係一落車之後
嘩!!!!!!!!!

F3 KODAK CP200 ISO200

第一次黎到 原來係咁近咁大
見到個咁靚既景 個人都即刻變得好平靜好peaceful

影完之後就行去酒店

之後就有個哥哥仔問我叫咩名
之後就叫我坐陣先 一陣會有個人黎講解酒店既野
都係好似上面講既咁啦
有杯WELCOME DRINK

最好既係 原來佢地有自己巴士去河口湖站
原本都仲煩緊要坐8點半巴士去火車站可能好趕
但既然有從酒店8點半直去火車站既巴士就即刻問題解決
之後講完就由另一個女將帶我上房
坐下抖下無啦啦咁就已經5點幾
咁就拎埋腳架去下面湖邊睇下影唔影到逆/赤富士
逆富士姐係倒影
赤富士姐係日出/日落富士山雪冠既部分會染紅左
但因為太大風了今日 好大浪之下係影唔到倒影
FUJI RVP100 ISO100 500CM

F3 TUDOR COLOUR 200 ISO50

A7

房入面有件羽織
除左本身D外套只係著左佢落去影相
太陽一落山加上大風 真係凍到仆街
所以都影唔到好耐就上返房
嘆左杯綠茶 之後抖陣就去浸溫泉

食飯時間有兩輪
我就BOOK左7點半個一輪食飯既
食既野就之前都講過下

頭盤

刺身

壽司雙份 (因為我比左兩個人既房錢)

和牛燒肉都係雙份

食完兩份和牛已經食唔落最後個飯
個味噌湯係紅味噌 係發酵時間最耐既味噌
我自己都係第一次飲 有少少唔慣

食完就準備去休息 係出面梳化HEA左陣飲左杯紅茶同食左個CAKE

今日都走黎走去左好多地方了
最後都又落左去一轉 想試下影唔影到黑夜中既富士山
A7

去到先記得無帶機械快門線
結果唯有自己閉氣禁快門制

KODAK PROTRA400 500CM (40秒左右)

RVP100 ISO100 (40秒左右)

真係好大風好凍 頂唔順
之後都係返去浸多次溫泉
真係好靚既夜景 但唔影得相
唯有搵網上日頭D相頂住當先

望住黎浸真係好舒服 好平靜

之後都係忍唔住食左個雪榚同富士山梳打汽水

DAY4 午餐->F3救命記->下吉田打卡位->河口湖 完
分開左兩個REPLY都仲係寫到爆POST
我D口水真係多到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞