[多圖少字] 三年無見 福岡 河口湖 東京 河津 櫻花散策

261 回覆
55 Like 7 Dislike

4月頭隨時要去青森睇、今年超快開花
利申:今年無去睇櫻花
河津 pink 啲
今年連河津都早左
真係好彩12月買機票個陣搏中左開花期
星期日去, 但好似落雨呀
唔會日日都落既
而加滿開期 周圍都有
MARK多幾個點 市區順便去下都好呀
其實白色個啲都好靚
湖山亭真係正到hihi
有埋私人呂風 可以望住富士山浸
唔知有埋私人風呂既貴幾多
如果有得揀 唔係貴太多既都好想試下
雖然未必有下次
可惜個陣得返最後一間
今晚有文
我個人鐘意勁白個d櫻花,不過下星期先滿開等唔到了
埋單好似成3千7
櫻花滿開可遇不可求、最準預測係開花前一星期
DAY6 目黑散策->代代木公園(有櫻花 有櫻花妹噢 )->新橋燒肉->新宿酒店

尋日實在太攰啦
所以好早就訓到傻
都未乜去諗究竟聽日想去邊
本身其實有PLAN去行下美術館
不過成個TRIP變左隨心TRIP
就唔理啦 訓醒先算

本身就已經有飲咖啡既習慣
不過以前都係止於飲便利店或者PACIFIC COFFEE呢種
自從有人教識左我手沖咖啡之後
即使教我既人已經唔係身邊
不過我都無放棄呢個習慣
仲練多左好多
去左旅行咁多日無飲啡都真係幾唔慣
所以起身之後第一個念頭就係
今日想飲咖啡
所以就即刻GOOGLE下邊到好行
所以就去左中目黑個邊行下
----------------------------------------------------------------------
天氣好好 所以一落車都係周圍散下步影下相先
X100V

週圍都係好少人 好平靜既社區
可能因為就快放假既關係
今日唔知會唔會係都有日本人拎假休息多幾日呢
LOMO400 F3

周圍散步其實都幾輕鬆
而且亦都唔使一早諗定要食咩
行過見到合眼緣就入
成件事都好FREE 唔使限時限刻
以前係個種想追行程跑點既人
或者都係時候諗下咩叫真正既放鬆
唔使咁在乎要一定去邊
因為成個過程 本身已經係一種收獲
行行下見到有間鋪有幾個日本人排緊隊
之後一睇 原來係間手作飯團既鋪頭
本來無乜興趣
之後見到原來佢2樓係有堂食 而且唔係食飯團
仲要個和牛飯好似好正
所以就走左上去等位

上到去等左10分鐘左右就有位
因為一個人既關係 所以都係安排D係窗邊既吧台位
仲好我又可以影下相

影左一陣個飯黎啦

D牛又多又好味 湯好飲 爭D想加飯

食完咁滿足既一個早午餐
之後終於返正題
咖啡
附近有間自己烘豆既鋪頭仔
買一包100G既豆又送一杯啡
咁我都二話不說就買左一細包洪都拉斯豆

雖然送既個杯都係一般野
包豆就真係幾香
不過其實100G兩三日就飲完了
之後行下行下都2點幾
所以中目黑橋下好多鋪頭都開始午休了
個頭真係好多野食
本身想食下呢到D雞湯關東煮 不過真係食唔落
所以就決定不如再搵下附近會唔會有菲林機鋪頭
因為D負片影得7788了早兩日
所以就想去入返少少儲備同埋順便買枝鏡頭筆清清D器材
最後揀左去一間係「學藝大學」站附近既相機鋪
其實都幾唔近 都行左我3 4個字
不過一路行都幾舒服 又影下相咁啦
LOMO400 F3

PRO400H 500CM

去到上面提到個間三宝カメラ
菲林係買到
算係平過出面D大鋪
不過買左6卷都成8000YEN
仲要買唔到鏡頭筆
有小小覺得ON9
不過中途有經過一間郵局 買好哂之後要寄POSTCARD既郵票
都係今日完成到既一件事 都好既
買完菲林大概3點半
之後臨時決定
不如再去代代木公園 今次知邊到有花唔使好似上次咁周圍行搵咁耐
加上今日又好天 好天到日落呢段時間應該都影到好多野
所以就決定出發
LOMO400 F3

話咁快就到原宿 櫻花gogogo
LOMO400 F3

影左陣都想搵人幫自己影下相
咁岩見到附近有兩個日本女仔係到影緊相
我見其中一個都有GUIDE另一個D動作
咁我諗應該一個係攝影師一個MODEL黎
咁我緊係叫佢地幫我影啦
因為個陣成身都器材
又見我拎住部四四方方既機係到影
可能佢地唔知咩機黎
所以佢地都好好奇
之後仲幫我部機影左張靚相

咁我都緊係識做 影花之餘都用部菲林機幫返佢地影
PRO400H 500CM

之後同佢地講要沖好菲林先可以比返相佢地
但因為係日本沖「中判」既菲林太耐
要成3個星期 所以只能夠等我返左台灣先可以睇到相了

同佢地傾左一陣計之後
聽到怇地話晏D約左個交友APP識既中國人食飯 差唔多要走
咁我都同佢地BYEBYE之餘
我就緊係繼續影下花
SUPERIA400 XPAN

X100V

SUPERIA400 XPAN

影到咁上下 都開始日落了
天氣真係好好 帶出黎既菲林又影到7788
所以就行下算了
雖然話影相都係想留低當下既美好
但如果只係掛住「影相」而唔係體驗當下既話
咁留低既究竟係咩呢
所以就慢慢一路行出去
一路用五觀去欣賞呢D靚景
行到出返原宿站 坐返兩個站又到新宿了
先返酒店放低哂所有相機
之後再出發去同朋友係新橋個邊食個燒肉
本身諗住由山手線既西去東面好似要坐成半個圈好鬼遠
一CHECK個乘換案內
原來有中央線快速 15分鐘掛掂
因為間鋪唔係我搵 我都搵唔返叫咩名
D牛勁好食 最平2000YEN一份起
白色個D係牛腸 咁樣要黎燒勁香口勁邪惡

食野既時候都係傾下大家點
始終都3年無見啦
個朋友都好大轉變
有D關係無左 但係咁樣之後大家關係反而好左
可能就好似我之前講咁
可能失去唔代表係終結
或者係一個機會學到一生既一D野
學左之後
或者係未來就可以做到更加好既決定了
DAY6完
DAY7返回福岡
新宿御園好似好多白色個隻
可能可以去試下自己運氣
人將會在京都
新宿御園好多不同櫻花品種、點都睇到櫻花
試過有一年一個月去兩次東京、頭尾都睇到櫻花
三月頭

三月尾
正評比相同比和服
返到福岡既行程就變得更加HEA
都係散步、街拍、食野為主
今晚睇下打唔打多一日
絕不爛尾
想問下我打算東京朝早去一日河口湖
想去坐船 纜車 同忍野8海 應該夠時間?
我見船同纜車同河口湖站算近
打算行過去
跟住再坐F線去忍野
我上網睇 河口湖去忍野 係546yen
但上巴士拍卡嘅話 佢點計 中途收費架?
因為終點平野要1500yen
巴士都係上落車拍卡 咁就唔會扣多你
忍野八海山中湖個邊坐車都要D時間
你係諗住走馬看花定真係行先
要睇你諗住行忍野八海幾耐
因為你朝早東京出發
當你坐8點半火車 去到都好似要10點半左右
仲要食野
當你快極坐船+纜車用左2個鐘
2點左右到 山中湖
當行山中湖2個零鐘
要係山中湖5點左右返到東京
其實都坐你成4個鐘車
變相你可以周圍慢慢行/睇既時間其實好少
坐車都坐左5 6個鐘
不如考慮下係河口湖住一晚
第二日先去山中湖咁樣好似無咁CHUR
我打算東京站7點幾坐巴士去 平日唔塞希望9半左右到
上午玩船同纜車 食個飯
下午去忍野 再坐巴士走
因為第二日就要去仙台
所以得一日
第二日去仙台咁爽
唔怪得要即日
打算行到幾點走
如果撞放工時間東京好撚塞車
我既話會寧願坐火車
我都唔知丫
如果5點左右走
7點到唔到東京?
http://bus-tw.fujikyu.co.jp/highway/detail/id/1/

當你係正忍野八海站上車
要6點40分先有車
返到新宿9點
太晏了
我諗緊好冇睇完返返河口湖
好似多車啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞