[多圖少字] 三年無見 福岡 河口湖 東京 河津 櫻花散策

261 回覆
55 Like 7 Dislike
BTW 好奇巴打諗住帶咩機
反而長焦少用?
以為人像 影富士山 鳥居應該用得著
中幅我得RB67
雖然有得換背
但重量真係好趕客
始終想輕便啲
打算t2+spotmatic f+m42鏡群+leica or pen ft
另外搭部a7r3配舊鏡
咁樣應該係最高效率
a7r3/xt3
前者配m42 後者配pen f鏡
spotmatic f/pen ft
呢個位對於我黎講好糾纏
我自己一個去咋 加上你講得岩
150本身係SONNAR架構既鏡頭 本身影人像就係有優勢
但亦都係咁反而我真係無拎去河口湖
放左係新宿間酒店到
150後尾我覺得 可能唔夠遠
反而帶枝120 5.6既微距可能仲用得多
雖然我本身無 但影花可能更好

RB67就咪啦 真係揹多舊磚上頸
建議留返D錢買菲林好過要黎關注頸椎健康
如果你帶LEICA既都唔使帶M42 LA
反正片幅一樣
係如果影花就會辛苦D 黃班影分身之術
加上你帶M機 A7又可以用天工自動對焦
好似咁樣帶得最少野又最機動
m mount 無長焦
m42應該膽咖喇
影啲特別野
T2掃街影下食物
可能唔帶pen/leica
a7真係帶黎求個安心
主力都係影菲林
btw騎劫左變器材po
lm睇相
代代木公園入面河津櫻仲有幾棵影得落手

其他就等下先
有啲手機紀錄㗎咋 個啲我求其
啲真係認真影既點都會係lr禁返水平先出
左右平衡姐係點
大概兩邊50 50?
張張都咁好悶㗎喎
其實我已經覺得自己影黎影去都係咁上下構圖無乜進步
所以有時專登搵D好似唔係咁常見既ANGLE黎影
BTW多謝意見 睇睇之後有無好D
新既一日
第三日都係散步影相為主
都有花
屌杯啡再開始打文
我自己數碼中段用定焦多,長同wide先用變焦
今次個trip諗住12-24, 35, 50, 70200
等緊樓主/其他巴打update花況
上網好少呢方面資料
lm
菲林過唔過得xray 放身定放喼
同埋過唔過機
[/quote]菲林過唔過得xray 放身定放喼
同埋過唔過機[/quote]
我自己就跟身,盡量可免則免

DAY3 EHOTEL->新宿站->新宿御園->日本沖菲林->中野->E HOTEL

500CM GOLD200

一早起身 (其實係10點幾自然醒
本身都未諗到去邊行好
之後就落樓下TULLYS CAFE到食個早餐嘆杯啡先再諗
呢間個早餐食到1130 岩哂我
而且個芝士火腿烘多士真係好好食
530YEN

食食下 醒起D PAGE好似講新宿御園都有D開左
又開得幾靚 咁就一於去行下
咁但係我又唔想比多程地下鐵錢
所以就決定由東新宿穿過歌舞妓町行去新宿西口個邊
X100V 諗起達哥玩人中去棒球場跳樓

X100V 天才高中籃球員投身社會辛酸史

80 2.8 GOLD200
「停車再開」(日本人真係會停 台灣就啋你都ON9)

其實行去新宿站都有原因
就係要去JR服務站個到拎張實體JR PASS同埋D指定席飛
東口個服務站改左營業時間勁早收工 所以尋日趕唔到
唯有今朝一早去拎
一拎之下就發覺柒左
本身熱海去河津個張原來訂錯左同一日
好彩即刻同服務站個姐姐講 佢就幫我即刻訂返岩個個時間

因為廣域JR PASS JR都FREE
所以一拎完就可以坐坐JR去左千馱谷站個邊既新宿御園入口行
個邊比較近南邊 由個邊開始行返上去就係新宿個邊出口
X100V 一去到出口就見到櫻花 好兆頭?

80 2.8 GOLD200

BTW同代代木公園唔同
新宿御園係要收門票的 550YEN
(其實有學生價 不過我放低左學生證係酒店)
算啦 當支持下保育

開頭開始行既時候都陰天
802.8 GOLD200

80 2.8 PRO400H (OUT左FO 本身覺得畫面幾好

TX1 45mm F4 LOMO100

行到點幾鐘 開始好天
80 2.8 PRO400H

行到接近新宿入口個邊 終於有花 仲有日本妹亂入
X100V

近睇其實D花蕊都未開哂 應該遲D黎仲多

TX1 45mm F4 LOMO100

80 2.8 PRO400H

呢個位呢棵好矮 而且都算多花 所以都好多人影
F3 50.4 LOMO400
(部F3好似有D問題 高速快門好暗 10日換左3次電 睇黎要拎去整)

影左一陣 之後開始繼續向入行
開始又見到好多人
原來有D好高好大棵既開哂花
但因為真係太多人 好難影到畫面唔雜既相
X100V

80 2.8 PRO160NS (應該係 未拎返底片唔肯定)

行到咁上下了 係岩岩個到又搵到個香港人幫我影相
而且仲要影得唔錯 真係真心多謝

之後就開始下半日既行程了
休息一陣先
而加D海關都會寫明1600以上先HAND CHECK
不過我台灣出境個陣都有手撿
但佢要求120個D全部要打開哂包裝
心諗 反正我120既大部分都過期 同低ISO
我寧願包裝KEEP好D之後幾日可以頂多陣
好過開哂D膠袋濕氣放題
所以我最後係過左XRAY
不過135既打開比佢睇個菲林筒就得
另外INSTAX我就有開包裝佢睇
因為INSTAX 800ISO 都算高 廢事中招
不過返黎個陣已經懶到直接放GIP就算
太重太多野
原來係咁我部lomo 120雪藏緊
岩岩收到一部分既負片菲林相
但正片仲未搵到地方沖
係到順便介紹下菲林既兩種分類同埋講下今次旅行帶左咩器材

菲林篇

仲有腳架

我膊頭已經死了 勿念

器材篇完
菲林過唔過得xray 放身定放喼
同埋過唔過機
而加D海關都會寫明1600以上先HAND CHECK
不過我台灣出境個陣都有手撿
但佢要求120個D全部要打開哂包裝
心諗 反正我120既大部分都過期 同低ISO
我寧願包裝KEEP好D之後幾日可以頂多陣
好過開哂D膠袋濕氣放題
所以我最後係過左XRAY
不過135既打開比佢睇個菲林筒就得
另外INSTAX我就有開包裝佢睇
因為INSTAX 800ISO 都算高 廢事中招
不過返黎個陣已經懶到直接放GIP就算
太重太多野
原來係咁我部lomo 120雪藏緊

LOMO 估焦?
我都用唔掂估焦機 估完一輪都係唔中既話好SAD
平平地買部TLR玩下好過啦
海鷗4A/B 或者YASHICA個D 好似都唔太貴
菲林貴 12張FAIL一張個成本已經好高

DAY3 下半場 新宿御園->日本沖菲林->中野->E HOTEL

行完新宿御園 影到花又有人幫到自己影
都算係好完滿既一次散步
都行左2個鐘左右 係時候搵地方休息下
電話紀錄低
由行人地獄黎到步行者天國既樓豬

岩岩醒起自己有筒LOMO 400 CP200 同PRO400H影完
就諗住搵地方試下係日本沖菲林
咁就近近地去左新宿東口既BIC CAMERA
佢地相機CORNER個到都好多D機比人自己PRINT相個D
當然唔少得沖菲林
佢仲有寫最快1630就有相睇
咁我個陣都2點幾 咁就緊係去沖下
點知佢話3筒入邊
得lomo可以快拎到
KODAK要等3日
120負片要等3星期
可能真係要唔同牌子分開沖 廢事影響藥水
但明明....lomo其實都係kodak姐
都順便比大家睇下日本沖掃既效果
一張相得1MB左右 勁細
F3 50.4 LOMO400

咁都黎到就緊係順便睇下菲林同器材
本身用緊X100V 有諗過買唔買個轉接TCL變成等效75mm
見到計埋17% OFF 平台灣好多
就即刻問有無現貨
點知最後東京附近最近有貨既係....八王子.....
不過好彩比我眼尾見到福岡天神店有
咁就即刻叫佢幫我留左之後去拎
順便都睇下D菲林

行左一陣 都覺得要食下野抖下
咁就係東口個邊行下有咩食
仲經過間潭仔 不過無開
咁就去左食拉麵啦又
東京豚骨拉麺 ばんから
1050YEN

食完無幾耐再行下就4點 我就試下早小小去睇下有得拎菲林未
點知真係有
咁拎完佢就用CARD READER比我連IPHONE拎D掃瞄檔
幾方便 唔使上網DL
拎完相就出發去中野啦
---------------------------------------------------------------------
NAKANO NAKANO DES
F3 50.4 (CP200 MAYBE)

去中野緊係要睇下FUJIYA CAMERA
睇下菲林價錢同二手機
一樓係數碼機
驚見香港之光呀

上到二樓先見到D菲林同菲林機
X100V

就係見證住有個中國人快手買左部靚價MAMIYA7
咁我自己係到都買左一盒RVP50同D 135既RVP50
135既真係比較少貨 岩岩係BIC CAMERA都無
見到有就買幾卷看下門口
BTW 買KODAK超貴 真係買富士好了
但都無見到有現貨既PRO160NS 哭呀
行完之後見到對面有間傳統咖啡廳
好似好舒服咁 所以就入去坐陣嘆杯啡

揀下相 飲下啡 玩下電話 上下連登
之後又開始離開周圍去行下

其實我之前去旅行有住過係中野既民宿
所以都想睇下幾年之後有無咩改變
電話

F3 50.4 (可能係CP200)

我想講 MINI STOP既炸雞排好食過FAM MART同LAWSON
好JUICY

之後都天黑哂了 都好難影D咩相
所以都係周圍行下 行到中野百老匯入面既鋪頭都閂到7788
之後就行返出黎搵地方食野
本身想食松屋
但行行下見到燒肉LIKE
加上唔使等位 又有毒撚位
狗沖
食左兩份赤身SET 加埋2千幾YEN左右
已經好滿足了

之後再慢慢行返出去中野站
X100V

因為東新宿個位其實係大久保同新宿站中間
返到去到9點幾10點
要穿過夜晚既歌舞妓町行返酒店好似唔係咁好既主意
所以就早一個站係大久保落
真係差好遠 主要都係民居
行到新大久保個邊就好多韓國野同日文學校
可能呢到又近新宿但又平D

行到返屋企都10點半了
今日真係攰到痴線 睇返IPHONE行左2萬一千幾步
攰到涼都唔想沖
但都堅持得住
仲要執好行李
因為聽朝就要出發去富士山了

DAY3 新宿中野散策 完!
留名
影完一盒120 PRO160NS
買左一盒220 PRO160NS
220好似壓片唔一樣?
我都有盒220
係呀 有D機係直接壓片個到轉個制
有D就係用其他FILM BACK
我HASS有A24
而且我645都有機係可以用220
諗住下次當傻瓜機咁輕鬆用
因為佢真係大傻瓜機咁
利申 手持220 NPH400同PRO160NS
我都買左一堆中幅負片正片
但咁耐以黎我淨係影黑白
用黎放8x10好正
不過旅行唔想影黑白
220真係買少見少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞