[多圖少字] 三年無見 福岡 河口湖 東京 河津 櫻花散策

261 回覆
55 Like 7 Dislike
留名呀
今次我都本身都係搏河津早開一個月左右
比我搏到
東京都有D 不過就無個種櫻吹雪咁既畫面了
好搞笑 佢每間房入面都有CERT話自己D溫泉有咩成份
所以先叫自己武雄溫泉同由布院溫泉
咸網嚟
DAY1 下半場 祉園散步 晚餐
同場加映樓主係間房到柒菇碌試GIP密碼

祉園叫得舊市區 就真係有舊市區個種平靜
寺廟 本地人生活既商店街 小酒吧
全部都有 但亦都難得仍然係安靜舒服既街道
菲林

數碼

行左一陣都有D肚餓了
雖然之前一段時間曾經無乜胃口
減下減下輕左成17KG
不過去到日本心情好又多鐘意既野食真係胃口都好D
所以見到附近有長濱number 1就即刻入去食下
叫左個差燒拉麵 880YEN

真係幾好食 個湯好熱好濃 一野咁就食哂一個面
最終忍唔住叫多左個替玉
結果一個面個份量又唔夠
食多個又對我黎講多D小小
最終1010YEN 埋單

------------------------------------------------

食完個是靚午之後繼續週圍行下散下步
行行下見到一個商店街既門口 個樣舊舊地 似唔係觀光點
加上因為時間太早 (下午一點幾二點)
所以好多鋪頭都休息
但都因為咁有個空曠既街道比我散下步
其實條街都幾長
由街尾開始行都行左4個字先去到另一邊
原來另一邊已經係另一個地下鐵站 中州川端
呢到就真係市區好多啦
菲林

之後行左陣DONKI 發覺勁勁勁多泡菜係到買野
之後都廢事買野了
就去搵左間CAFE坐下飲杯啡等下
飲咖啡都係去左台灣之後先養成既習慣
而加係屋企都會每日手沖兩三杯自己飲下
所以去到日本咖啡都係難免的
不過今日真係太攰 接近30個鐘無訓
所以見到間平平地既連鎖Caffe Veloce就入去坐低屌啡休息下
飲飲下隔離有位伯伯見到我D相機
就係到同我嘗試傾計
但係D日文實在太鄧腳既關係
而佢亦都嘗試用日式英文同我講野
但我更加聽唔明
最後講左一陣好尷尬 無耐就走了
之後行返半個鐘左右既路程返酒店
終於!!!!!
可以CHECK IN了!!!!!!
間房幾舒服 而且廁所唔係個種預製組件既膠廁所!
係乾濕分離 呢個位要比正評

但有更大既危機等緊樓豬
就係
佢腦霧到唔記得左個GIP既密碼
試左兩次000至999
接近兩千次既嘗試 先終於開到個喼
樓主今日已經力盡
好撚攰
之後6點幾就出去搵野食
原本想食間A4和牛飯既鋪頭
但佢已經賣哂....
所以食左佢樓下另一間都係食牛料理既鋪頭
呢間野GOOGLE都無名
佢係食鐵板牛肉炒菜
係幾好食 好多肉同菜 不過真係D肉老左小小
都係1000YEN左右

食完去左天神個邊諗住行下街
愈行愈覺得痕wtf
原來D皮膚有D位腫左
可能岩岩D肉多味精 頂唔緊
本身諗住行街睇衫變左去搵松本清買藥
好彩有安裝PAYKE個APP 可以即刻睇到呢隻藥係咩藥
食左抗敏感藥個人好返D
之後買完D鋪都閂哂
就係咁樓豬驚濤駭浪既DAY 1 行程就終於完結
河津多人過旺角

東京落去記得劃位 啲特急爆到九彩 唔想企門口企全程就劃定
東京去河津最快方法係?我見最快都要2個鐘
我啲fd去河津影到勁靚

我都有筒珍藏咗好耐,諗住下個月帶去日本影櫻花
清好多貨!
想睇清楚啲你個雪櫃
一係一早坐新幹線落熱海轉車
一係就坐特急

伊豆急行行單線快唔得去邊
真係
我去既路上仲心諗 竟然一句廣東話都聽唔到
點知河津一落車
成個火車站都係香港人
我自己去程唔係由東京出發
所以話唔到你知
不過我自己回程係直達車
我坐1707既踴子60號
由河津直到品川
2個半鐘
嘩 估唔到有菲林手足睇
到時等你D相呀
其實我想影120既FORTIA SP多D
但合理價錢既真係搵唔到
只係搵到135
BTW 雪櫃好多正野咁
啲阿嬸好大聲叫 又人港女鬧揸機嗰個唔識影相

都幾易認大部分都鮮色風褸
平日連呢班車都冇 唔過夜勁早要走
今年咁快有櫻花咩

我都有筒珍藏咗好耐,諗住下個月帶去日本影櫻花[/quote]清好多貨!
想睇清楚啲你個雪櫃[/quote]
終於有得去旅行可以清清啲貨,放到無曬位
我今次都係清左好多菲林
之前有一盒好平買返黎既2014 PRO160NS
今次一次過影哂
而且表現都幾好
要睇品種的
河津呢隻就係叫河津櫻
呢隻品種出名早開 大概早一兩個月
台灣既話同一品種年初就開
其實比我時間充裕既話 我都會想留多日先走
因為其實我自己由河口湖去已經用左好多時間
真係行河津既時間其實真係得2個幾鐘
不過都已經打爆左5 6卷菲林
發覺自己開POST寫多圖少字
點知都係口水多過浪花
飲埋杯啡打少少第二日 終於可以出櫻花相
我部120都影緊一筒2019 Pro160NS
影完再交流吓,不過120應該就唔帶去日本了
我打算由新宿揸去河口湖玩兩日一夜
主力影曬啲打卡位就算
好似話天空之鳥居可以揸車上去?
另外想影富士山日出有無地方推介?
器材一率建議攻頂
一入一出仲哂錢
除非係頂級機 放得耐返而仲可能升值
(唯一例外X100V 上年二手收返黎 今年二手價升左6000台仔)
我之後有去中野
見住條友買左部靚價MAMIYA 7 這些機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞