港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
一班人以唔動腦為榮
未來AI發展到照顧你所有需要,你哋係咪會話接受時代巨輪做個廢人啦仲自己搞起居飲食嘅係舊思想
當AI取代埋人類:接受時代巨輪俾人淘汰啦
AI冇自我意識都不斷進步,人類反而選擇不思進取
邊撚到正確唔洗用腦就有cert咁大學讀嚟把撚
個撚個唔用腦靠ai科研玩撚完啦
要運用AI都唔係咁容易架
屌你老母開咁多post
一定係不學無術嘅傻閪毒撚
咁你去讀ai 囉on9
我學識點用ai gen份physics功課出嚟
係咪代表我識physics???
Deserve 拎張physics degree ?
所以用ChatGPT可以完成功課唔代表拎到高grade
同本身人寫一樣 有無寫作思維同識唔識問問題
寫作仲要有reference 同埋要critique篇文 大把野搞 根本如果引到ChatGPT寫到篇好既野 已經都學到好多野
所以拎黎輔助學習真係無得頂
因為學術文要有根有據,唔比你亂吹水
100句入面可以得一句係自己意見,仲要加個may
中學生用先係最屈機,英文作文以後唔駛做
但到考試咪一樣仆街
咪又係廢
assignment topic/大學名下下都當係plagiarism
呢個唔係科技最終目的咩
搵gpt寫篇文個outline已經輕鬆好兔
我都唔係講緊誘因
我講緊用AI 可以花多D 時間去做intellectual tasks
AI用幾秒就gen到份你要用4年先學識寫既嘢
你個degree都開始唔值錢
所以呢樣野根本係好野黎,只有果d 0 knowhow 0 knowledge 既學生先會濫用
大學最深而Prof又仆街嘅科
一定係睇落去勁hea
1份Term Paper + Open-book Exam

讀過就知
Term Paper 其實就要係要你做份mini research
Open-book Exam就要你comment Prof自己出果份Paper

唔認真讀過Reference Books又唔上堂
份Paper靠左抄右抄 唔肥都爛Grade
入題目
入你打算寫嘅方向
佢幫你整理
加字/減字
自己再改字改句型,過grammarly

然後上網再過ai checker/ pagarism checker
根本冇可能捉到

學連登論證法
訴諸自己
reference:我自己/身邊朋友/trust me
想知是咪邰係用chatgpt去check啲功課?
講真
CHATGPT既學術單一未必係最TOP
但係綜合既話應該係世界第一
何立仁續指,如教師懷疑學生在課業或考評上使用人工智能軟件,教師可與學生討論相關學術作業,或要求學生親身補考。

啲prof 得閒出多篇文好過
Exact7ly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞