港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
改到已經係能力黎好多人根本咩都唔識係改唔到
過多幾年你就分唔到了
抄wiki都會改字啦
係,佢地以為弱智仔會有能力paraphrase 或者改AI 寫既野
理論上都得掛
AI, 可唔可以幫我作篇唔會比人捉到嘅文出嚟
呢啲純粹問意見 問方法 有郁過腦
ai 講幾句嘢就識寫嘅 即係本身有料啦
之前有條友請槍仲post上連登問 貼埋professor email
真係弱智無止境
唔需要,直接叫chatgpt paraphrase到滿意為止,turnitin個垃圾check鬼到
用ai寫,只係想減輕工作量,唔係畀一個唔知頭唔知路都想畢到業既人用
正確做法係容許學生使用ChatGPT,等AI成為提高生產力嘅工具,協助學生適應有之後人工智能嘅社會
全面禁止使用ChatGPT只係訓練到一大班落後於時代嘅人出嚟
有邊個大專生啲功課唔係咁,宜家仲邊有原創架
現階段ChatGPT 其實廢廢地,寫嘅嘢缺乏人類嗰種情感,好易睇得出
其實真係用兩個步驟
可能幾個鐘已經搞掂一篇論文
其實brainstorm諗唔到嘢用嚟睇吓有咩idea已經好好用
而家就係講緊好多學生連睇完AI 寫既野,都無能力決定到係咪需要再paraphrase

AI 有D 好明顯既錯,一個改開assignment 既tutor 會發現到

只有果d 本身已經識識地既學生,先有能力決定AI洗唔洗再改,同埋點改

否則paraphrase 幾多次都好,AI 係未識得自己發現有內容或表達既問題
明明用佢可以約簡好多時間 咁都要禁人用
同埋ChatGPT 現階段處理唔到高階數學題
再rephrase就得啦
ChatGPT同你有親???
好多時唔係冇能力
而係懶
其實有可能比以前花更多時間,但出黎既質素會更高

因為如果唔用AI, 人類用腦去寫文,working memory 會充滿呢d 內容,而唔識跳出黎去judge 自己d 內容有無問題

但用左AI, Judge 既係AI 寫既內容,而且又唔會因為寫文而導致working memory fully loaded. 所以會更容易judge, 再叫AI 改,重複又重複呢個步驟直到自己覺得OK 為止。因為釋放左腦力,所以可以last 更耐既時間去做呢樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞