港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
咁係因為你比廢prompt
有無見過連抄功課都懶直接去影印?
咁先好 寫歷史論文一流
冇人類情感 冇先入為主
有咁客觀得咁客觀
又唔係寫小說故事
叫Chatgpt 比idea/方向/draft 再執下佢 再叫佢執靚d 字 cross check
呢位師兄真係有口德,竟然只係用垃圾嚟形容呢堆國家。老實講,係人類文明嘅毒瘤,唔切除都係一顆計時炸彈,隨時冚球鏟。
On9
好多美國大學已經俾
只係要求引用加返chatgpt

之後先討論,咁今個sem 嘅學生點?等你討論完再重讀?
問題係教書果班/管理層正正就係一大班落後於時代嘅人
佢睇perplexity of sentence

岩岩試左 你拎番同一段野叫個AI整到個perplexity低d就搞掂
好撚on9
用咗可以點查
唔識嘢想問下
perplexity低係代表ai寫定人寫
有無得叫ai落埋reference
低=人寫
即係有心改就一定避到
核心課題俾AI處理,手動執執文法就得
professor唔禁用?
你copy 咩落去,即使係自己寫,佢都會答話係佢寫
GPTzero 有啲on9
我擺份reflection 上去
完全自己寫都話係AI有份寫
無用
根本無聊,證明教學已經追唔上時代
冇chatgpt就要重讀?
依啲咁大決定睇定啲先唔覺有咩問題

今個sem都就嚟一半
突然轉學習模式先奇怪啦
你用chatgpt gen個底,跟住自己改咪得
再用ai check下有冇ai痕跡
大學最重點係訓練一個人思維、學習能力
寫一份essay唔只係考你學緊嗰科嘅知識,同時仲訓練緊你邏輯、組織、歸納、抽象、表達、論述能力等等等等,令你有獨立學習嘅能力,將來遇到各方各面嘅問題你先有一個methodology去認識、研究、解決,同埋最重要嘅「創新」
學術上嘅創新,都唔係好多phd論文做到,文科更難
你用ChatGPT呢啲經常俾錯料嘅AI嚟寫成篇論文就係on9啦
最佳用法應該係當writing assistant咁用嚟提高效率,自己寫啲idea出嚟之後搵佢幫手俾吓意見,gen啲文章出嚟,自己再執吓佢先交功課
出到去做野你交到貨人地理鬼得你用腦諗定用屎眼諗
試得用工具都係用腦
大學只係求職入場劵,大把人無讀大學都做夠人地老闆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞