港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
識做就第一日就叫ai 寫完
自己改

至少唔駛由零諗
根本就唔應該禁用
講到尾chatgpt只係一個強化版嘅search engine
以前學生咪又係要用search engine搵資料再做整合
chatgpt嘅出現只係幫手省略埋整合嗰個部分
你可以話咁樣做會令到一啲咩都唔識嘅學生交到功課
但係呢班人冇chatgpt咪又係請槍做或者抄人功課
去到考試冇得chatgpt咪又係一劈屎,根本冇影響
如果真係驚嘅咪叫turnitin嗰類嘢搞好啲
依家好似老屎拂追唔上時代咁完全禁用為乜?
都幾肯定好多懶人係唔會咁做
功課都算
論文真係咪撚搏

鬼知會唔會過多兩三年
技術進步可以捉到AI 痕跡
然後全校覆核 捉到就取消學位
所以上邊我寫
識玩就ai gen完就自己改
點講都輕鬆過完全自己做好多
我冇玩過但係上網睇啲人話唔係deterministic 同一個prompt 會出唔同嘢
完全Random, 可以加條件叫佢指定寫某啲野,例如將你想引用既論文包括係入面,由咩範疇去分析,立場、結論係咩咁
網上d checker都係50 50,二黎gen完再放grammarly請問點check?以為stable diffusion咁有1成人睇得出?

人類研究科技嘅最終目的係取代自己
你估你巨人吉克安樂死計劃咩
ai啲中文回覆勁撚鳩流
ほこたてたいけつ
咁更加要用chatgpt啦
講真如果同一班上堂,然後大家都用chatgpt你估prof會唔知咩?
香港人唔睇新聞
無知真係好得人驚
要突破咪向AI做唔到既方向突破
禁AI然後做返AI都做到既嘢有咩意義
將自己以前寫嘅一兩篇文俾AI睇, 然後叫AI 模仿自己風格, 做之後功課🤭🤭
證明班柒頭仲未知ai發展嘅速度
加D錯嘢入去嘍。
佢哋不願承認ai 好快會取代d 十九大學
咁要睇你本身篇野係自己作定現成網上搵到
如果係後者既話,即係當tutor 同自己一樣咁弱智
由0寫起真係學到好多野
睇resource reading 再簡邊啲有用 summarize organize 到嘔一篇文出黎
同改一篇現成嘅文 其實個learning path完全唔同
除咗Ukraine 因為戰爭關係,全撚部剩返嘅都係垃圾國家
技術上逐句出ref bing最新版已經做到
面向AI世界,聰明嘅同學先會識用ChatGPT去做功課
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞