港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
turnitin 係學術界既垃圾
其實係
只不過chatgpt可以針對你個問題收集晒資料
慳好多時間

拎到手rephrase 下英文
改下啲idea次序
創新
係咪要普通大學生推翻相對論?
寫完再用自己文字寫返出嚟得唔得?
就好似人手寫功課變電腦print 功課,內容即刻豐富好多。因為唔使驚寫錯難改,寫字辛苦等等。
作為教育工作者,仲係大學高層,思想居然低能到似教小學,幼稚園。哩間大學以後都無運行
港大直頭想摺左數學系佢
其實係睇你點用,用得好就是工具

ChatGPT做翻譯通順過google一百萬倍,點解要咁做?
你有冇讀過大學
潮流就係ai
叫學生唔好用不如教學生用
要學生識用同識改 先係有用
我懷疑幾年後大家番工 都係要同ai傾計
總之就用撚硬,你咪慢慢check
不過醒既一定會記返份論文寫咩,唔記就由佢自然淘汰
講得呢啲多數都冇讀過u
ChatGDT 自己做到self check 姐
但港大唔得 除非港大嘅教授咁好心每個學生都copy 一次入ChatGDT 問囉 但又唔準 又要多咁多勞動力 無得Massive 咁check
一係短期內用佢core framework 整一個類似嘅AI
比你炒左人地個framework 落黎做AI training 都要兩三年啦 所以港大則通告係唔港驚 學生們繼續安心用
講真你有呢個問題你係應該訓練自己而唔係去用呢啲tools。成個學習過程skip咗只會令你某一方面越嚟越廢

好多回覆我只係覺得好多人自己懶閪但又要講到冠冕堂皇咁話跟時代發展

個AI認輸?
稍為用下腦嘅
AI寫完再自己rephrase譯做中文
再自己寫返英文出嚟
已經無問題啦

但之後我求其搵個題目叫佢寫篇essay
gptzero又認到
你呢種觀點當年計數機出現果陣d 老師一樣咁話中學生
兩樣野差咁遠都可以拎嚟比

你識嗰樣嘢然後用機器幫手
同你未識個樣嘢用機器代勞係兩回事

你小學初中啲加減乘除已經全部識曬master 曬,用計數機係冇問題,因為你已經完成咗個學習過程
邊個講加減乘除,講緊quadratic, calculus 果d
如果完成學習過程,咁yr1 已經學左寫paper 啦
而家讀語言學定中英文系呀?
最重要既學科知識chatgpt 只會做到一pat 屎咁
只係佢可以幫手structure 個writing
似係你根本唔識AI 做到D 咩就急住衝出黎吠
唔知你真心咁諗定假膠,不過照覆下。

第一,即使係 quadratic 或者 basic calculus 咪照樣 apply 到我講嘅嘢 你一開始係學公式,學點解條公式係咁,人手做夠練習學識咗咪用計數機。

第二,year 1 學完寫 paper?大部分寫到屎咁撚樣睇都覺得傷眼。唔好話 year 1,有啲 PhD 寫出嚟嘅嘢都係不通前文後理。攝取大量資料然後過濾同埋整合,本身就係學習過程嘅第一步,喺過程中你會慢慢加深對相關知識嘅記憶,到你需要用嘅時候就可以喺腦海入面揾返相應嘅嘢,去講返俾人聽又好,去做一啲創新嘅嘢又好。吸收咗嘅嘢係你自己,唔係話無咗 chatgpt 你就企咗喺到乜都唔識。

啱啱講到話要「講返俾人聽」,呢個正正就係對你知識嘅測試,能唔能夠好精簡而有條理地教識其他人你學咗嘅嘢。而寫文章就係考驗你去structure 知識嘅能力。寫呢啲文章唔需要追求好艱深嘅文法或者句式,而係clarity。所以唔駛喺到拋咩語言系咩中英文系出嚟講。

其實可以好 organize 咁教人呢個能力並唔係一啲 trivial 嘅嘢黎,大家中學大學遇過幾多垃圾老師就知。唔單止係文字上,呢樣能力係會延伸到你去做 presentation,去話俾人聽一啲 idea 嘅時候能唔能夠令人地明白你想講乜,能唔能夠 impress 到人。

我嘅立場好明確,喺學習階段係唔應該用呢啲tools去代勞去bypass你個學習過程,但出到黎做嘢你中意用咪用。
補充多少少,如果話唔應該用呢啲tools去bypass學習過程,我地同時可以去諗點樣運用可以幫到學習嘅過程。

我會諗緊,如果係你所講嘅case,你識得一啲學科知識只係唔知點organize出嚟,跟住叫 chatgpt 幫你手去寫。我係instructor嘅話我會叫全部同學去 prepare 一啲論點 (可以用chatgpt),然後即場同學之間黎個辯論當係assignment或者考試。咁樣嘅話,就算可以用chatgpt偷懶,學生都仍然要有一個思考過程,而唔係照版煮碗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞