港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
貼落去叫佢rewrite rephrase
行十零次
睇完冇問題再交
其實有啲功課唔係抄都高similarity 啦
有啲題目冇咩發揮空間
其實佢依家剩係話短期唔畀用
之後會公開討論可唔可以用...
一個唔覺
但十個人都問一次, d 料同用句差唔多
假設我自己做 完整連執漏要20個鐘
我淨係寫完 叫ai 執grammar
已經係20個鐘 入面慳時間
如果我 叫ai比defination 我自己塞actual example
已經又慳左自己搵defination 時間

唔係我唔識
而係個logic本來用time deduction
只要少過20個鐘而個結果係可接受水平
咁已經係誘因
點會係 random gen......
點證明功課曾用過CHATGPT?唔同sources Cut n paste + rephrase .......

有人諗住用自己把死人口玩貓捉老鼠遊戲,還是用個更勁嘅AI bot?
有腦嘅都唔會俾人捉到
即係好似抄功課,連人哋個名抄埋一樣
俾人捉到都係抵撚死
喂AI,出份答案比我,但唔好比人知我抄
其實整footnote果堆軟件都係AI黎既
係咪唔比用?
最好笑係佢原文係禁所有AI工具
理論上而家Google Translate 同 Grammarly等都係AI工具
下個月MS Office 同 Search Engine 都會用AI
XGU嘅學生應該要翻去圖書館手寫交功課時代
全篇文用quillbot轉咪得,大學生啦,醒少少
好心班學生啦
g国中要用文心一言
開發CheckGPT
入面坐佐幾耐 而家人人有大學讀 只要唔係弱智已經入到8大
兜幾個圈你知道咩
射張jpeg入pdf
如果你咁講係份文既選題範圍比較窄姐
同埋其實人寫都可能會有相同既情況 大家睇既文黎黎去去都係個堆架啦 分別可能只係大家既英語水平
有得用就話啫
其實我試過,佢會扮傻
咁所以最終都係睇個學生醒唔醒
以前炒d 作者意見都要改d 字
呢個社會需要醒目仔
要睇吓份功課係咩level
做過literature review嘅人都知,寫每一句都要有reference
自己opinion要加may
ChatGPT寫唔出呢啲context
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞