港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
佢話係就係?就算佢話相似ai嘅句式都證明唔到唔係我自己寫
垃圾xgu 我係鍾意用呀

明明AI撳幾下就做到的嘢,強迫人唔俾用要用手做根本冇意思,第時出嚟做嘢當你個人能力好強拎好高分喇,點知隔離嗰個用慣用熟chatgpt做功課的同學工作效率仲快過你幾倍
最後只係培養咗一堆俾時代淘汰的人出嚟
結果就係Check唔到......
求其幾份article 再paraphrasing 仲快過用ai
前後左右,被動自動對換味得
抄都唔醒水去rephrase嗰d真係抵食隻academic dishonesty
留返同個官講
韓國已經有個教授因為咁dq咗學生
你好似低估左tutor 改文果陣可以sense 到有問題既能力

而家turnitin 不嬲都係做個樣,只能detect 到直接copy and paste 既人,不嬲都係廢既

不嬲都係靠tutor 改功課果陣sense 唔sense 到有問題
有d 連你抄左果d tutorial website 都知

u are so naive
咁如果用佢嚟寫code呢?
如果AI講大話咁點算
以毒攻毒嘅概念
上一份就係咁交
反而我仲要執一執條題目寫清楚俾AI睇
係check到既,用GPTzero,但好笑既係,我叫ai幫我寫段唔會比佢check到既文,應該係睇邊個ai勁d
忽然諗起
如果你問ai佢係唔係講大話
ai答你係
咁佢即係識唔識講大話
屌 答案次次都會有小小唔同,就算問題一樣。
Agree
從此人類唔使作文
Gen完再自己打出黎再執下字眼囉
個大廊係曬到淨係裝修
以前做成個月依家做兩三日搞撚掂
睇下班學生點用 如果個個都就咁掉同一個題目入AI 同一個input就出同一個result
睇上面啲留言就知點解話九成人會俾AI淘汰
不如話橫掂有車點解啲人要去跑步
做功課係個過程入面訓練到自己嘅邏輯同思考能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞