港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
有無諗過prof點解要禁
學術發展最大嘅阻力就係學術界
你以為連登真係有咁多user?
用百度版一定無事
明明支那香港冇人用得仲禁來做乜
曲線攞出來俾人笑
DLLM 只許富二代請槍 不許平民創新
港大搵到人或者自己有資源整到個program check 學生篇文係咪gen 都係奇蹟般嘅機率 其實ChatGDT 你識用prompts 我相信比第三者睇 一定過到圖靈測試
咁基本上姐係check唔到真人寫文定gen出黎
大學生們可以放心用
因為掛住做research同大學追排名
唔想攪啲有深度嘅教學內容
追溯番呢兩個月交嘅全部功課
遲下職場會有大量新型高分低能出黎
擺明jer住原篇 copy唔 paraphrase果d
應該學習同AI共存,而唔係抗拒AI
已經有tools check 到係唔係AI寫
不過又有tool 專門rewrite ChatGPT 既字
照道理search engine都算ai嘢,不如block埋佢
話哂都係香港大學大學生,你估asso咩
全世界都玩到 得呢幾到無份玩

where GPT-3 is not available are:
China
Russia
Ukraine
Afghanistan
Belarus
Venezuela
Iran
Egypt
一篇野重新翻譯幾次咪過骨
但係degree係專科科研嘅foundation
個個degree都用AI做
一代之後仲有人識做科研? 點突破?
所有嘢靠AI ?
咁以後唔整assignment 囉全部上堂即時quiz/exam
我相信大家能夠畢業第一個多數都係多謝google
家陣只係連打個字上去搵野抄既過程再簡化
G持,出術狗死全家
佢應該講清楚係content generation 類型嘅AI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞