港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
唔準用計數機呀
ai大戰!!!
其實如果你唔係照抄,而係攞AI嘅idea甚至雛型跟住加自己嘅睇法去改寫已經係叫你自己寫嘅文,而唔係chatGPT寫嘅文啦。佢而家講到禁應該係針對啲搬字過紙就當做咗功課嘅人

我認同AI可以幫助學習,但就唔係幫學生作埋篇文囉。講真人類最難被AI取代嘅就係寫作能力(創意力)好心唔好連唯一贏嘅嘢都率先放棄唔係話要當AI敵人,人類同AI互補先係應該行嘅未來,但人類首先自己都要有啲AI冇嘅價值先互補到㗎
R&D 最重要就係 由零到有過程
做過創作或者讀過美術應該明我講乜
Skynet
Matrix
AI 俾錯料
你有能力分到邊啲啱你就唔使抄啦
有證據真係唔怕你捉
你都做到世界首富做到嘅嘢:搵錢
不過做到 N分之一姐
從來張cert都唔係代表你識個樣野
叫ChatGPT 起個draft 先,之後自己再加d 減d 修改下已經可以交得

無人叫你成份野唔改就交
試過chatgpt做到哂,但有啲情況下佢會自己作sources, literally source:me。不過事但一個識嗰科嘢嘅人一眼就知篇文係ai gen,因為佢文句雖然好通順,但係每句logic/meaning上好唔連貫,所以暫時唔使諗ai gen完就交。
你仲未明
如果基礎知識都唔識
點去突破叻過你 幫你做功課嘅AI呀?
不過佢自己識check啲嘢係咪佢自己gen,但唔認chok多兩句就會話係自己錯
係啊,講真你咁樣加啲減啲已經算係你自己寫嘅文啦。但我相信有班人係諗住直接照抄,或者篇文得啲字眼有唔同,而港大禁嗰啲都係依班on9仔,唔係話你問吓AI意見都唔得
根本唔同
班Bachelor 啲文咪又係左炒右炒啲
Source 同reference
除咗FYP份學術垃圾
Bachelor degree只係提供應用知識嘅訓練

大學提供由冇到有嘅創造知識訓練係PhD
如果AI做到嘅話 XGU班Prof失業啦
新加坡政府率先引入ChatGPT助9萬公務員提升效率
https://lih.kg/3309192

Fk you GEOG fk you
照抄嗰班on9仔就抵罰啦
改都唔改直出就抵撚死啦

抄功課都有技巧的
同ChatGPT合作, 用API 將學生既文擺入GPT run一次, 睇下有冇重覆,ChatGPT再出response 出similarity rate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞