港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
唔會一樣架 你用過就知 因為可以撳regenerate
然後再gen嘅 次次都有啲唔同 但大方向都係差唔多

但如果30個學生 甚至100個都用 咁佢哋互相咪會similar
仲有,其實你係咪唔知一早有AI detector

https://writer.com/ai-content-detector/

當然邊個整既detector 好d 我就唔敢講
目前有paper 講detector 可以detector 到98-99%

但commercialize 左未我就未知

d 大學肯定好快就會做呢樣野

當然,學生用AI 寫左個draft 再改,呢個係一個好好既學習方式

但前題係個學生都要識d 內容先有得改

所以唔好以為真係會花少左時間,只不過係花少左時間draft, 但可以花更多時間改完又改
成篇掟比佢?冒咁大險
啱啱貪得意用POE 個SAGE AI試 同一個topic 唔同問法 result 完全一樣 玩唔到ChatGPT 唔知會唔會都係咁
讀大學唔只係為左提高生產力 如果只講生產力 大學好多科目都摺得 最緊要係學習、思考、理解完再運用既能力
正如小學學數學唔比用計數機 學習既過程比起結果重要好多
turnitin加左ai detection啦
Turnitin是咪想挑戰GPT
AI vs AI
讀書俾功課你做唔係真係想要你份功課
係靠做功課呢個過程鞏固知識同訓練對嗰個範疇嘅觸覺
呢啲係學習更艱深知識嘅基礎嚟

即係好似小學學數學咁
係,而家個個都袋住部計數機
但係俾啲小學生學數學嗰陣用計數機就訓練唔到基本算術嘅數感
唔好講咩生唔生產力,連深少少嘅數學都搞唔掂

呢啲嘢無咗唔好講到落後於時代
連個degree都唔配有
用ChatGPT寫再用google translate
Translate返一兩次,點會check到
一陣教授搵阿Dan 出黎
佢就會自己招供
點禁

遲d可能要考試咁寫晒先准走
用wolfram
應該會有其他chatgpt clone冇呢啲限制 又或者又可以jailbreak
我收返我講嘅野 用簡單topic試就一樣 複雜少少就完全唔同

Write me a 500 word essay for “Ethics for AI writing: The importance of rhetorical context”

Use “Ethics for AI writing: The importance of rhetorical context” as the topic for a 500 word essay
現實係,文科論文,眼見好多份嘅literature review同methodology 都係抄上抄上抄,有d美其名話case study, test the theory ,大抄小改,用另一set data 輕鬆就過到骨
希望AI 完美進化可以呃曬全人類
上大學係學點搵解答問題既方法
既然有呢樣野出現左
覺得應該係建基Chatgpt既前提調整課程設計會好過ban左佢,即係類似而家考數唔會禁用function計數機咁
叫chatgpt 避開turnitin 既ai
chatgpt 啲結果係由random gen 出嚟 所以應該唔會一樣 不過好相似都唔奇
比錢買chegg咪得,成個大學生崖都係抄返來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞