港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲

359 回覆
88 Like 188 Dislike
勁嘅俾一堆COMMENT AI寫個OUTLINE出嚟, 再自己寫
弱啲啲嘅叫AI作一篇再自己一句一句執,
我真係想知呢啲可以點捉

腥肛大學終於淪落到咁白痴嘅地步
由零寫起成篇文章比起執頭執尾難好多
未來用AI係大勢所趨
去到大學呢個要求學生自主學習嘅階段
比起禁用,更應教導學生理解使用利弊同背後原理
AI簡單啲講就係統計結果,回答不代表正確而且缺乏創造力
有質素嘅課題設計根本冇可能直抄AI

不過同XGU班懶得去年年更新題目
仲收埋以往題目嘅Prof講就哂氣啦
冇人叫你出完AI 之後verbatim 咁抄
用嚟check grammar同paraphrasing係咪中伏
其實學術都應該要與時拼進
你叫啲契弟professor要備課唔好讀slides
讀書就係要你用腦既時候,點同
搵好哂文,諗好哂point, 俾埋個rubics chatgpt, 1分鐘唔使幫我搞掂幾千字嘅first draft,之係執到似自己嘅tone,加上執文永遠輕鬆過由0開始寫。依家速度可以去到一個鐘1000字以上
我係個啲focus係學術內容時,文句就會好kick, 專注係language時content就會多廢話。依家用chatgpt我可以放勁多時間係content而不失organization and language
Fk you turn it it
班Prof自己又好鍾意親手落筆寫文咩
唔寫長文果啲點check
點解大企業禁child labor,大學冇人禁止student labor
如果AI可以做哂成份功課又高分
咁有問題係份功課
emm 呢個論點同大學唔係職業訓練所相似
咁要睇重呢啲咁高級嘅能力 大學唔應該收咁多人啦
要普及化 就預咗係交到貨緊要過本身能力 滿足社會需要先
但到左degree lv已經係去左學點應用知識既階段,即係小學時禁用計數機,到左中學就變左必須品一樣,而家有AI做工具之後就要調整到考學生點用AI得到想要既效果
等真心覺得大學應該回歸初0 學術為主
對一般人就推廣職業訓練同學徒制好過
其實俾用先係順乎大勢
承認歷史巨輪正在轉動先啱
冇話唔俾你理解完GPT睇法再改好佢既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞