[Welcome Flick] 車路士球迷討論區

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
昨日的文章中輕輕談到Jorginho,沒有花太多篇幅去再解釋。
以下片段是來自Twitter的,整個過程Jorginho只觸球一次,但細心留意他的動作、跑位。
由指揮Saliba與冨安健洋,同一時間為Xhaka引出移動接應的空間。
再往前接應把Xhaka壓入線與線之間,在唯一一次觸球之前,就影響了幾個球員的站位。

觀眾要看到這些細節不容易,因為眼睛要不斷跟著球走。而且轉播鏡頭也不會給特寫,唯有靠重播、剪輯才能理解。
當然在某些人眼人「其實唔難」,但想像一下,觀眾用上帝視角,而球員在場上用的是第一身視角,難度就大很多倍了。
https://twitter.com/cfc_mido/status/1626242383720448000?s=46&t=D3GK4qoHx7zn2gJL3NNcyA
再嘈下場換哂十一個吹咩
後生仔有排你捱啊
講真我兩個轉會窗夾埋駛成6、7億買人仲要俾時間佢用3、4年時間build up?
仲要唔知係唔係build up 到
做咩要俾時間樸狗呢啲CV又唔係好呢大半年唔知做過乜既人?
班反佐好多都係反埋杜迷埋樸

真係白卡
睇到當日反杜撐樸 啲人轉哂風向就覺得好笑
-------kai
250 Felix 頭套
------切 安
捷 badshit cwa rj
-------kepa

下場可唔可以正正經經咁出
邊有轉
上面仲有一堆人屌鳩杜撐樸
猛狗樸狗落地獄
Todd洗咁多錢係為咗睇每場進步
不嬲覺得佢係「缺點明顯,優點唔明顯」
而唔係「優缺點明顯」
所以先會俾人話球盲探測器
weak
一條門匙!!!
講得hbo有咩好睇未
最好笑入Enzo 放佐
如果依加中場有佐加Enzo 琴日中場洗輸到 半場三十幾possession?
玩完㗎啦,而家每個禮拜俾人笑一次
踢多兩場再講野
隨時又傷過
琴晚佐踢阿mvp咁
最撚憎嗰啲話自己唔係迷撲狗
但句句都喺度維護緊樸狗
Jer住杜夏天買唔到中場
但一月一出一入
放走唯一一個防中
仲要係有經驗嘅球隊大哥
都可以雙重標準話操作冇問題
突然又夠人用
如果係車
就會話佢手指指要其他人跑自己唔郁 增加隊友工作
想問下班反佐 琴晚連左右回後傳都無而家仲關唔關佐事?
又話Enzo interception好勁
次次一野就穿曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞