[親生仔] Google Pixel 討論區 (96) Pixel Tablet, 7a, Fold 等候區

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
我估最大問題係Pixel冇行貨
啲台冇為呢部機Tune過
所以啲台鎖死咗佢係LTE
除咗中移動
真唔真啊,仲諗住完埋約快手轉台
唔好9up喎,有冇其他巴打試下

定係試下前排個volte patch睇下用唔用到
你覺得我冇試哂咩?個Patch一早就用咗

我自己用緊3 DIY儲值卡
又有張abc Mobile, CSL網絡嘅
仲有張ValueGB, Smartone網絡嘅
呢堆卡全部行4.5G (即係LTE+啦)
VoLTE除咗ValueGB張卡冇,其他卡全部本身有

全部試哂,剩係行到LTE,VoLTE全部用唔到

插屋企人張中移動,就行到LTE+,VoLTE都用到
乜撚野態度
人地好心答你話人鳩噏
sorry,驚訝得濟諗到乜就講乜
好似同fd傾偈佢講啲大鑊野出嚟覆返句bullshit咁啫
同埋一開始都唔係我問,我見呢位巴打話得支移動用到先叉把口
咪用緊,又點會用唔到
講緊咩
我都係用3 DIY同激年卡試得LTE,巴打有冇試過鴨聊佳年卡?都係行中移動網絡
我估計鴨聊佳應該都得
但我之前轉過去,室內真係收得差好多,至少我去開嘅地方係啦
所以我先轉返去3 DIY,但Pixel用唔到LTE+,真係有啲糾結
即係我諗緊好唔好因為Pixel而去返中移動
我唔係講緊而家,係將來
其他台只係僅僅收到LTE
如果有一日4G開始被取代
Pixel又用唔到5G
咁係香港仲可以點用Pixel?
我 CSL 都有LTE +,不過實際使用感覺分別不大
我諗住用data 卡
如果連lte+ 都冇就真係要諗諗先

差啲買咗部黃色pixel 7
部P7 Pro 落咗 3月update,啲USB Type C DAC全部死晒,要長著display先至行到,一熄 mon 就兩秒都冇即停
你CSL應該都用唔到VoLTE?

https://twitter.com/itssimontime/status/1636857478263750656

TLDR:
大家唔好用內置screenshot個editor住
好大機會可以recover番你edit過既野出黎
update:
呢個係CVE-2023-21036
3月份security patch fix左
但pixel6好似要20號先有patch,所以6仔用家都係唔好用住
其他仲未update就快D了
https://source.android.com/docs/security/bulletin/pixel/2023-03-01
同埋經3rd party app (whatsapp/tg) share相會壓圖
唔會recover到
share原圖(i.e. whatsapp/tg share via file)另計
呢幾日唔知做乜, 一禁修復模糊就hang機彈番出去,有冇人都係咁? 同埋一連影好多張相,禁個影相位就會hang一hang,同埋影完既相即刻睇會少咁幾張,隔一陣先彈番出嚟。
4G收皮應該有排
擔心3G開始cut 但係有啲台仲係用唔到VoLTE實際啲
有冇6pro巴打試過/近牌發生個wireless charging突然用唔到?擺落stand差自己冇反應,battery share就直頭開都開唔到

利申:2月patch, 以前試過work嘅solution已經試過哂(forget stand完再擺落去,掹線等一陣再插番再擺落去,入safe mode睇下係唔係3rd party app有問題…etc.)都唔得
冇VoLTE,但係icon 有LTE+
Google Project Zero 團隊警告 Pixel 6 與 Pixel 7 與三星手機使用的 Exynos 數據晶片有資安危機,建議修復前先關閉 LTE 與 W-Fi 通話功能

https://www.cool3c.com/article/190747
想問下大家有無Pixel 7 Pro既mon貼推介
同埋有無方法令部機無咁痴塵 清塵清到躁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞