[Netflix] 安眠書店 You season 4

666 回覆
46 Like 4 Dislike
竟然驚joe驚到覺得joe俾狗捉左都可以走甩
得黑妹一個on9既話可以話佢on9
印妹陪埋佢一齊on9既話
基本上係編劇on9
單純為咗推進劇情亂鳩咁嚟
屌真係明啲人點解寄刀片比啲編劇
今季啲劇情辯駁到一個點
睇到好撚㷫
一見到條咖哩妹懶醒去查案就想佢收皮

中晒我想講既野
但上網睇好多鬼佬(唔知鬼佬定其他外國觀眾)竟然覺得呢集好正好神
心諗都cls 咁容易咁輕率就推翻晒之前幾季既人物性格建構
做到最後收唔到尾 就求撚其解釋打圓場

s5真係唔撚會再追
除非佢肯復活返love
(唔好同我講love原來無死會好牽強 牽強極都唔夠佢跳完橋唔死返出黎殺學生然後大搖大擺返美國咁on9)

愈講愈火滾
呢季簡直ruin晒成個咁好既劇本
Joe 係咪隱性基?
點解咁obsess Rhys ?
跟蹤完佢又偷佢啲衫
連幻想出嚟嘅人格都係佢個樣
雖然點計成季都係垃圾

但無可能joe跳橋死左就完
咁樣結尾一定遠差過而家呢個ending

Joe就咁跳橋死左變咗係一個非常廉價既救贖
直情美化晒Joe既行為
好似推晒大部分責任落另一個人格度
搞到Joe變左英雄咁

而直到跳橋呢一刻
我都睇唔到Joe對過去所犯既錯同受害人有好大既悔疚
佢係絕對唔值得呢種救贖
同意
其實Joe 殺頭幾個人仲話可以諗各種理由合理化自己嘅行為,覺得自己係「好人」或者正常人
但係過咗三季殺咗咁多人,一係人格分裂,一係徹底承認同接受自己冇人性,其實都好make sense

當然唔少觀眾會想佢繼續用正常人嘅觀點視覺做變態嘢,甚至當咗joe 係英雄

但係睇嚟呢套嘢並唔係要美化殺人狂魔嘅心理,而係想俾人切身感受joe成魔嘅心路歷程
我覺得套劇係想玩下新嘢既 s3完咗個陣都比人詬病套路好重覆
但s4玩人格分裂有D眼高手低 由頭到尾都冇必要分裂個rhys出嚟
joe童年定係頭三季既事都無令佢人格分裂 只係一直內心掙扎
s4囚禁黑妹既過程就令佢分咗個rhys出嚟 我覺得好牽強
不過唔只呢點 樣樣嘢都炒撚哂拍出嚟就係咁既結果
确你老母咩
睇到nadia唔報警已經唔想再睇落去on9
應該完左喇?
完左佢啦好嗎
Kate 好有女人味, 成個後生版Love 咁
乜料 love 先後生
我覺得幾好睇
雖然結局有啲鳩
又冇以前咁多伏線

最誇係扶搖直上做埋有錢佬
其實繼續睇落去都係想睇joe最後會點死 / 有咩結局
你究竟睇咗啲乜?
其實Tom明明係大佬 個死法都寫得幾on9
明知死硬都唔認衰仔
保鏢入黎嗰陣叫佢拎支槍搵cover都唔識
S4 part 1幾好睇 起碼有啲新鮮感 有個bigboss追住joe嚟玩

但part 2 dllm原來全部自己ff出嚟 個市長又成日喺後面講嘢 大佬以為睇緊tvb 下下啲劇情都用throwback嚟解釋 勁低手

然後 Kate老豆咁撚有錢 幾下就ko 大佬 自己地頭cctv都無部點搞呀 個保鏢又廢到癲 真係睇到勁燥底

個學生又係 9下9下就搵到個basement 又係另一大出戲位 仲要唔報警 on9到癲
跳橋之後係咪善良個人格死左
比壞嗰邊取代左?
well said ,覺得今集反而仲好睇,之前覺得You剩係講變態佬殺人,s4反而睇得出每個角色個種鮮明特色同心理變化,節奏幾緊張無乜拖泥帶水(除左黑妹個part),kate同joe兩條友思想上相似,兩個蛇鼠一鍋,幾過癮睇得
其實kate呢part拍得好好,相映左Joe都一直以為自己係好人,但最後同kate一樣發覺自己都係改變唔到,不如就索性接受自己暗黑面(我覺得編劇什至係想表達佢地本來就鐘意自己黑暗面)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞