[Netflix] 安眠書店 You season 4

666 回覆
46 Like 4 Dislike
其實我覺得個結局又唔可以話好牽強

Joe終於發現自己其實唔係俾人迫,而係內心的確好暴力有殺人傾向
Kate終於發現自己嘅所有成就都係建基於父幹

兩個人發現其實呢啲黑暗同人血饅頭係走唔甩洗唔乾淨 倒不如好好接受擁抱呢一切 所以就好理所當然咁接受到另一半黑暗嘅過去
佢究竟同fibi 講左d咩?
其實我覺得個結局又唔可以話好牽強

Joe終於發現自己其實唔係俾人迫,而係內心的確好暴力有殺人傾向
Kate終於發現自己嘅所有成就都係建基於父幹

兩個人發現其實呢啲黑暗同人血饅頭係走唔甩洗唔乾淨 倒不如好好接受擁抱呢一切 所以就好理所當然咁接受到另一半黑暗嘅過去

條友當初睇唔起love有呢種傾向 大義凜然話I married a monster食屎啦
今集最接受唔到係Joe同S2 S3角色定型完全唔align
市長原來係Joe自己

成件事好撚突兀 為轉而轉咁
極度懷疑趕交貨
編劇應該唔記得左透露
Ching 咁都接受到

咁你睇咩都可以當神劇
肯撚定趕交貨 大把野未交代
倒不如好好接受擁抱呢一切 所以就好理所當然咁接受到另一半黑暗嘅過去

換左女角原來都係呢個結果
咁當初就咪整死love啦
睇完part 1呢度已經有人估到啦
我覺得you既合理性不嬲好低下
s4點都好睇過s3
唔一樣啊

首先重點係講緊kate點解咁容易就接受到佢以前殺過人。你當katr個人黑化咗;而且同love不一樣的是,而家做衰嘢嗰個唔係kate, 係佢老豆。佢所謂嘅黑歷史,對於joe來講其實好細。
成季整體黎講太垃圾
結局果集仲要整個極度求其荒誕隊冧kate老豆情節

但結尾果十零分鐘(單純講joe果part,有關kate既劇情根本由頭到尾都唔掂)
我都覺得相對黎講算係咁
起碼條仆街殺人狂終於肯承認自己係仆街殺人狂

Joe由day 1開始都係不折不扣既超級白卡殺人狂大仆街
永遠做錯野唔認賴三賴四扮受害者justify自己既仆街野
只係第二三季有love呢個癲婆
同埋由頭到尾都係用joe呢個美化自己100%視角睇呢個故事
先令到有d人同情佢

相對呢個結尾
我覺得joe發現自己係兇手之後
果種造作既良心責備想贖罪既情節更加惡頂

但搞到咁真係唔好再開新一季啦
劇本寫到咁求其咁垃圾我諗班編劇本身都無心玩落去
係 有人話Joe對Love double standard. 其實就係因為今季佢有「成長」到,知道咗其實自己都係仆街,所以接受到呢啲嘢接受程度高咗,甚至好樂於咁做仆街。個character arc其實構思得幾好,係中間嗰啲劇情真係太垃圾
Joe對全世界所有人都double standard嫁啦
佢做所有野都係迫於無奈
我係編劇 就乾脆寫市長係真實存在 S4比Joe解決

然後Kate老豆係真實大boss 留到S5

而Joe亦都係過程真正成長左

S5咪比Joe放係同核心利益集團對抗咪得囉

例如加入政府、國際政治元素
覺得s4幾好睇
讚之前先講d 不滿

未上part 2 已經有人估到係Joe 自己幻想人格,我當時都覺得有道理,但諗緊part 1尾Joe俾條有錢仔用搶指住個頭,如果Rhys 唔出現點樣反cup 呀大佬?
dllm真係夠膽死直接skip L左唔L解釋,編劇你好L野

人格分裂我當俾你講得通,人格分裂殺人我可以接受,但而家講緊係joe 同rhys 有messaging喎,我想像唔到有條友一路whatsapp一路人格轉換

個𡃁妹nadia 一開始人物設定係成熟又叻學生,帶住把刀就騰晒雞,大佬呀而家唔係叫你殺人,騰咩呢又?見到黑妹係玻璃箱入面,佢又好似hang機咁,知道joe係變態佬,上佢堂又可以勁冷靜。真係接受唔到人設變來變去。

kate 老豆鋪排到咁勁抽,以佢人設直頭係有錢得黎仲要打得個款,結果咁樣輕易ko, 係覺得低能囉,但You 又唔係sell 武打,咩死法都實有人唔接受,為左劇情我可以接受。

講真,劇情套路每季差唔多你地接受唔到,但每套劇一定有佢重點,好正常啫,captain america 武器就係盾,你唔通話佢點解打親都係用盾? 點解唔出十字死光?
You就係一條友自少被老母背叛缺乏愛,然後帶出現實社會要通過google/ig/facebook去stalk一個人係幾易,仲有就係個特色透明監獄。。。part 2 見到個透明監獄我終於有返feel

S1係正常溝女被背叛,S2係逃亡加以為遇到真愛,S3係探討婚姻同人性虛偽的問題。我覺得主題推進幾ok喎,表達手法誇張不實只係因為係You, 如果要睇正常野,咁就唔係You啦。至於S4, 佢只想講Joe 最後接受自己其實係痴線佬,亦明白S1~3佢一直以為自己係好人其實根本唔係,套劇係講佢自我確認,並唔係自我救贖自我反省自我改進呢d老土野,我對編劇呢種堅持風格既手法我幾欣賞。

S1個細路,Joe只係俾個擁抱,想話你知佢係好人。
S2個𡃁妹,Joe叫佢走,然後寄錢養佢,都係想話你知佢想做好人
S3佢擺低個仔俾人,都係想話你知佢雖然做錯但仍然係個好人
S4 係點?親手殺左男學生,再嫁禍俾女學生,佢個樣係滿足又自信,佢係話你知佢終於明白真正自己根本唔係咩好人

安眠書店我覺得可以飛住睇,但skip 住睇係真係走寶
其實想整死Kate老豆

最有可能嘅方法就係Joe經由Kate借刀殺人,例如飛機事故,話哂係光明會富豪級

點知只係窒息死,好無聊

第一季真係好鍾意佢
明明殺咗人
但會覺得佢因為太愛Beck先殺人
每次見到佢就嚟畀人捉到
就好緊張、好想佢甩身

今季
不如拉咗佢坐監啦
條友好煩
真係唔好再拍落去
變晒質
或者自殺死咗其實仲好

就算去到第二第三季佢殺嘅人都仲係可以用太愛love同黑妹嚟解釋

唔講呢度有人估到Reece就係佢自己 今季part 1放走黑妹努力做好人 想停Reece殺人 所有嘢都令觀眾覺得joe真係有進步

屌你個twist原來就係joe=Reece仲要realise到自己咁evil勁快就接受到 真係同佢一路portray嘅自己完全唔match

最撚無謂係殺埋Eddie同搞到Nadia坐監完全冇必要
不如下季直接寫佢全職做hitman算
睇到ep7, 想知套野點解釋市長係joe幻想出黎? kate個老豆講到似層層咁真係有呢個人
呢套嘢又低成本又多人睇
應該會有S5
所以佢今季都承認左話love話佢嘅野係岩 佢根本都係monster
其實佢同love先係天生一對 但joe嘅denial太強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞