去gym淨係做機有冇問題?

291 回覆
227 Like 9 Dislike
講啦 邊到高層咁撚把炮呀
做極冇波lm 學野
同污糟
身體強壯身壯力健俾你講到做苦力
搭單想問如果係香港想玩Crossfit係咪好難
冇咩人討論
PURE 有class 都有PT 專門教
不過一定少D
Cap出嚟睇下我幾時有話90kg係rm?
我係話100 kg係1rm, 但我訓練選擇用90 kg喎

咁你答未啫?
我再舉個例子啦,我squat 1rm當日試咗係200kg一下出盡奶力,之後我就唔做啦變咗做200kg unrack walk off,淨係企喺度30秒0rep, 係咪咁就代表200kg就會突然之間變咗唔係我1rm?
咁究竟我講working set 用5rm做到一兩下淨有咩問題你答到未?

解釋下呢句先啦傻仔
問問問 你highlight resistance 做咩撚野先得架
掂過
5rm係一個重量,係我可以最盡做5下既重量
但我訓練嘅時候就唔會做盡,只會每組做三下
咁係咪代表我用呢個重量做唔到五下?

明未呀閱讀障礙?
大半個post都係研究RM
利申 睇完都唔知咩黎

我平時都會做機 感覺抵啲
因為rm不嬲就係講緊重量/阻力/resistance ,單位通常會係kg/lbs,我就係想話俾你聽呢個事實
Cap出嚟睇下我幾時有話90kg係rm?
結合你所講 所以你咪講90KG 你係RM lor弱智 明自己低能係邊未呀
係咪講緊rpe呀?

rpe 9 即係嚟1rm仲有一下淨
所以咪話你閱讀理解有問題
free weight 都可以做到progressive overload, 越做越重啊只係加重量既速度會慢過用機
但淨做機係咪容易會左右發力唔平衡導致大細邊?
做single side
低能仔係到嘈RM定義 吹漲
所有動作都會對關節做成負荷, 係大同細嘅分別
反而做機先應該發力平衡 舉db總有一邊係冇咁好力 變咗可以做嘅次數都唔同
如果部機係得一條cable都係會左右不平衡
同埋做機安全d, 如果幾廿歲老野又冇操開體能, 機咪比較安全

真係念住全面d, 想大隻咪freeweight, 就算一開始不停搞machine, 到耐左玩厭都係會去搞freeweight
你可以用輕D既重量去做, 慢慢加下數同重量
e.g.
同一個重量做
10kg
8x3 sets > 10x3 > 12x3 > 8x4sets > 10x4 > 12x4
加重量, 重覆上面既方法
12kg
8x3 sets > 10x3 > 12x3 > 8x4sets > 10x4 > 12x4
.
.
.
.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞