去gym淨係做機有冇問題?

291 回覆
227 Like 9 Dislike
即係有固定軌跡 可以較重量個啲

我冇學過所以淨係做呢種 坐上去就做得

效果得唔得?

定要做啞鈴個種自由重量先有用

唔一定
冇問題架你俾錢咋嘛
比500一個月淨係做機得冇問題架你有錢就得
淨係做愛都冇問題
你追求咩目標先?
如果追求運動表現,協調性,力量,咁齋做機當然唔好
如果只係要大隻,又做得啱,又知每部機對應嘅肌群無做漏,咁就ok嘅
無問題

做機好處係唔需要用核心穩定身體 可以推得比啞鈴重好多

自然增肌快

啞鈴所謂練埋核心、增加動作軌跡呢啲花巧野騙局黎

最緊要就係越推越重先係增肌關鍵 唔好搞錯重點
會導致穩定肌肉發展不均衡 不過培養做gym習慣最重要
睇你想要咩
大隻就free weights 效果好
freeweight做到攰就玩機, 機攰之後cable

同埋留意下入來死搞爛搞machine, cable果d, 通常玩成年都無料到

新手freeweight 15組已足夠
師傅 你見過人淨係操機操大隻未
唔識唔該唔好鳩噏
我衫都唔撚柒換, 放工西裝look
淨係去企, 係到睇女, 有咩問題

到真係用來發力搬野, 就容易整傷
姐係睇得唔做得
join咗兩年 淨係用嚟去廁所
機都冇掂過 有咩問題?
再嘈帶埋本書去睇
樓主新手期鳩做都增到肌啦 要玩花巧野起碼一年後先玩

而家佢係要熟識動作為主 你就叫人做free weight
自由重量做得好都會對做機嘅動作有幫助,但係齋做機都唔會對你做自由重量嘅動作有好大幫助。
因為搬重嘢通常係發力點唔穩定 比如箱太大唔容易發力
要熟動作先係做free weight掛,好多人齋做機做左年計結果連hip hinge都做唔到
淨做機其實真係無問題
你自己諗返肌肥大係點做成
同你做唔做free weight冇關係
做機發力一樣可以錯哂 係gym見太多
你為較好身型咪得
但你要好撚大隻要力要運動表現就唔得
多謝咁多位解答

我目標係有小小身型 keep fit就ok

唔使好大隻好專業個種
你叫人做機可以推重d可以增肌先係有問題
如果胸肌成長冇穩定肌肉配合就真容易受傷
咁你齋cut唔操都可以
姐係咁啦, 打個比喻
machine 推胸可以練得大厚對奶,但坐喺度, core, 手臂, 腳, 唔需要用力固定, 長期下core, 手握力, 比較弱

到實戰搬野推重野, 發力就類似功夫所講腰馬合一發力, 但腰core弱, 一發力就好易拉力, 手臂又弱冇力

同埋拆餅, 搬啞鈴過程, 呢d都係無形中可以練到手握力, 腰core, 腳
要實用可以去練crossfit 大部分人健身主要係為美觀
睇Netflix 百人大挑戰就知大隻佬實用性真心唔高
你既目標應該係如何正確和有效地使用啲機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞