去gym淨係做機有冇問題?

291 回覆
227 Like 9 Dislike
比人秒咗笑死
自己睇下#5呢啲高質回覆先啦

柒頭

你拎我同嗰岩岩入gym嘅新手比?
2個巴的愛情故事
Rm 係講緊相對某個人嘅能力嘅某一個特定重量喎你搞清楚啲術語先
大重量訓練Working set做5rm左右重量,1,2下 in reserve 有咩問題先?
條柒頭似當咗RM係PR

一星期去一次都得
自己開心就ok
https://ouhsc.edu/bserdac/dthompso/web/pk/physiol/strongex.htm#:~:text=Repetition%20maximum%20(RM)%3A%20%22maximal,of%208%20to%2012%20RM.

連登討論質數真係低撚到呢
Repetition Maximum
Maximum 知唔知係咩意思呀屌你班on9仔
你自己睇吓你比嗰條link, n rm等於嗰個parameter 係重量定下數?
擺個大英字典係你個頭頂操吓先啦
你呢啲人真係好撚嘔心
機有機好 做free weight果班做到成身傷你唔知咋
你自己諗清楚啲自己講緊乜屌人老母啦
好聲好氣糾正你又劈頭一句屌你老母,你就唔荒唔嘔心
Repetition maximum (RM): "maximal number of times a load can be lifted before fatigue using good form and technique (ACSM, 1998)." A "1RM" signifies the maximum resistance a person can move in one repetition of an exercise.

糾正你老母個西咩
糾正咩位呀 有力做多兩下叫RM?
如果淨係為左修身變大隻做機都夠啦 又唔係運動員洗乜追求咩核心穩定 一陣唔覺意搞到條腰手尾長 分分鐘成世做唔到gym 安全d長玩長有
冇問題

但要好熟自己要練嘅肌肉,有時有d機未必中到

當然一般胸背膊2頭3頭腹腳,甚至squat, dead lift呢類主練core嘅複合動作,都可以做機攪掂哂

但你預d gym room冇咁齊啦
你做機胸肌背肌 一樣會用到條腰
其實有咩分別
你咪民建聯一樣 講嘢指鹿為馬咪俾人屌你老母囉
原來你係閱讀溝通有問題

係你自己話大重量=超負荷/負荷唔到
有人就質疑你話大重量其實唔係等於超負荷
你就上晒頭屌人唔識野又話4-6rm就係大重量超負荷

我唔同意,覺得大重量同負荷唔到係兩回事,就同你講working set 用4-6rm既重量做到有一兩下淨都係大重量訓練,但完全唔係負荷唔到
肯去做已經好好
定係你覺得用4-6rm既重量唔算係大重量訓練?
我去gym剩係沖涼添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞