去gym淨係做機有冇問題?

291 回覆
227 Like 9 Dislike
你地不如約埋剝衫比拼下啦
淨係識蝸牛
原來真係傻佬黎
兩個低能喺度圍爐取暖
你test 1rm係咪不斷喺個腦海入邊淨係會出現1依個數字
講緊次數同RM你就spin去重量
瞓醒未
得,只係你會覺得悶,同埋你要識用囉
一陣叫埋其他占bro入來吊佢屎忽
唔吊唔鬆化
非洲果班無機無網上鳩操都大隻過你打針
低能仔即係你明知1RM等於1次最大重量仲喺度嘈啦
正一廢柴
人地問你推幾多又扮睇唔到 定你一餅都未推到 傻鳩
咁究竟我講working set 用5rm做到一兩下淨有咩問題你答到未?
係咪我冇做盡,嗰個重量就變咗唔係我既rm?
唔係做盡就梗係唔係RM啦
唔明教精你仲喺度柒
調返轉我一日舉一次100KG係咪唔可以叫1RM
要舉三組先當係
即係你意思係n rm係一個depends on某一個人嗰一刻嗰一set做盡嘅下數既一個重量?
嗰個人冇做盡,個rm就會隨時變?
你啲分身?
邊有咁多isp email
好多人冇打藥所以跟唔到大隻佬 個program咪會有你呢個問題囉
普通人between set 休息時間根本唔夠
學嘢啦你老母
提醒樓主, 做機唔係就咁坐落去就得
一樣要逐個動作學啱form
搭單問吓有關free weight 既問題

小弟我玩左兩個月機之後開始做free weight
目前都係做下
barbell squat + incline dumbbell chest press
Barbell chest press呢幾款

我做啞鈴同bar果陣發現自己夠力推上去,但慢慢落嚟果陣搖得好勁 又係咁震,做唔到快上慢落….

咁樣搞到我次次做都好冇信心,做左個幾月都唔敢加重量 想問下穩定性可以點改善? 係咪慢慢做多啲就會好?
即係你而家連狀態疲倦程度都攞埋來講?
Rm不嬲係講緊你最fresh full power既時候既能力

如果你真係計到時間狀態都睇,呢個世界上所有世界紀錄都無意思保特都唔可以claim自己既100米紀錄,因為佢每一刻跑到嘅成績都未必一樣
新手一定係做機先,學吓嚿肌肉點發力之餘又安全
我自己上磅嗰期都會用翻機準備一排先。free weight 愈重愈危險。例如dumbell press上磅稍有差池真係驚膊頭都扭斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞