邏輯題:如果「黃」唔一定係好人。可否推論「藍」唔一定壞人?

425 回覆
89 Like 600 Dislike

真 2019果期
喺度比較啲虛假嘅嘢
真正衰嗰浸又唔敢攞出嚟 到人哋講出嚟 又死都唔肯認
討論嚟把撚咩
成班寄生蟲
Some S are not P = Some S are P
好似係
樓主依D引導式題目,答來做咩
黃有好人有壞人

但係藍就一定係支持獨裁政府同反對民主 同人民既利益對立 係人民既敵人
「差佬」唔一定全部黑警

// 其實理性嘅人應該係咁諗
呢個係基本以偏概全嘅謬誤
你要睇返當時有咩發生係學生身上, 日日有屍體發現, 但全部都話無嘢, 又唔見而家有裸屍離奇出現, 你要拉呢啲講係無得再講落去
「越玩越七」只係你既睇法

對於坐緊係建制入面既人黎講,而家先至最多油水可以撈都未定
好簡單
有良知嘅人係唔會支持一個泯滅人性嘅政權嘅
藍唔藍就直接反映個人有無良知
有良知都唔一定係好人
但係好人嘅基本條件一定包括有良知

即係60分合格
考到合格分以上都唔代表讀書叻
但係唔合格一定係讀書廢
我想問下
上年藍友大大聲話與病毒共存,即係同病病毒共赴黃泉
仲話鼓吹共存既人都係黃人全部犯哂黨安法

好啦
現屆政府上上下下係咪要拉哂佢地?
你應該講埋係「建制入面既某批邊緣份子」先會講得出多左油水抽
你自己望下赤柱地王流標,啟德幾個地皮都賣唔成
係柒緊定好緊
全部有數字有新聞睇架
股市話埋比你知發生緊咩事
我唔明你想問嘜
中回力標既野藍黃都有架啦
對於90個新議員、三萬長官、公務員……呢個係最好既年代

無晒反對聲音,輕鬆出糧
有學識唔等於有智慧
大把高學歷嘅人都戇鳩鳩
你睇下班鳩官啲鳩政策
高官有智慧不過唔用係工作上

佢地最想輕鬆出糧,輕鬆退休,目的已達。
佢哋智慧用嚟懶
咁個智慧係廢定係有用?
對自己有用
咁即係廢啦
咁呢啲智慧歸納為戇鳩有咩問題
我又唔覺得係廢。

無人講過「智慧」要黎服務別人、「知慧」可以只服務自己
見你好似kickkick 地我講詳細少少。
黃定義就係 支持or參與過 2014/2019社會運動
而反對呢班人 覺得佢地搞事 就係藍
無意見係港豬
由此可見同支唔支持政權係冇關係
黃係100%唔支持政府 但係唔支持政府唔等於黃
當然 唔會有人又支持黃又支持政府係矛盾講唔通
我覺得要再細分埋2014 / 2019 年係咩原因出黎
有人可以只係唔想送支條例通過而出黎 (例如大劉 / 石禮謙)
但出於利益可以支持係撤回之後繼續「支持」政府

如果以你個logic,呢班人就會係「黃」而且「支持」政府
藍是原罪
個人生活經驗
鄉港所謂黃嘅閪人重多撚過同等閪嘅藍
89成都係閪人嚟
所以你班藍友支持一班自私自利既人去管自己
呢樣野就叫有智慧

所以話藍人唔係蠢就係壞
唔係中回力鏢咁簡單
而係最終咪反映緊黃果邊先講得岩囉
明未呀柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞