邏輯題:如果「黃」唔一定係好人。可否推論「藍」唔一定壞人?

425 回覆
89 Like 600 Dislike
若然政治取向係支持殺哂某個種族既人
咁關唔關好人事
人好壞同政治取向有一定程度嘅重疊但絕少人成個身份所有行為都係單一咁符合佢嘅政治取向,所以你可以定論政治取向唔等於一個人行為好壞。
依家講緊黃藍
被支那迫害咪要坐監囉
有咩咁出奇?

係你班藍畜以迫害人而自豪先唔正常
打唔贏就話人迫害,思維都幾支那
唔通好似貴支咁認賊作父咩
神聖化自己
有邊個藍絲政治取向係支持殺某個種族既人
相反我就日日係到見到黃絲咒罵某職業某族群死全家
第一呢個係區議會
第二呢班係叫中間派

第三亦係最重要,你攞山頂即係1%嚟講,就係人都知係保黨或者中間派,因為個威權政體係favour佢地同共產黨吖嘛

————————————

咁邊類人喺高學歷入面基數最大呀?中產囉點解中產多數投民主派呀?除咗因為佢地小資階級理想主義,係因為個政制一貫剝削中產吖嘛,通識堂無討論過?

咩區出名係民主派票倉呀?大埔沙田西貢囉
點解叫票倉呀,因為票數比例超越六四比,會6.5/3.5囉
點解成為票倉呀?因為區議會掃街掃得好?係因為中產比例高囉
點解中產比例高呀?因為大埔沙田係最早發展嘅新市鎮囉西貢一直係中產樂園囉

咩區出名係保皇黨多呀觀塘呀九龍城呀大西北囉
點解觀塘九龍城多藍絲呀因為最多公屋囉
點解元朗天水圍多藍絲呀因為多新移民同鄉事派囉
點解屯門特別黃過元朗天水圍呀因為中產多囉

咩區又收入高學歷高但係又藍呀灣仔囉南區囉
點解呀因為最接近1%囉
藍唔一定係人
警犬唔係人
自己係唔係好人重要啲
幫人打tag打上癮
好奇問下師兄覺得中學生大學生黃藍佔比幾多
黃唔一定係好人但藍既就一定要冚家產
咁你自己定義左咩係「好人」「壞人」先

憑立場?行為?過去定現在?公開定唔公開場合所講所做?對咩人的言論行為?

一個扶阿婆過馬路的殺人犯係好人定壞人?
反日殺哂日本仔就已經係喇 傻閪
黃絲叫人死全家師兄有冇見過呢d言論?
有,我冇黃好人 唔知你乜鳩,但政治立場有存在道德是非

但你話藍冇支持殺某種族就駁到你喇 收下皮先喇
你話政治立場不存在道德判斷
首先你要論證左藍絲=反日=叫殺日本仔個班
咁呢個世界有冇存在黃絲係叫殺日本仔?
咁假設比你揾到十個藍絲係叫殺日本仔,咁又論證左d咩?論證到叫殺日本仔=藍絲?極其量只係成功論證有藍絲叫殺日本仔,咁有咩用?
你一開頭話如果政治取向係支持殺某種族,想請教一下有咩政治取向係支持殺某種族,而又係點掛勾?
如果有藍絲食豬肉,又有藍唔食豬肉,有黃食豬肉,有黃唔食豬肉,咁你講藍食豬肉有咩用意?而殺日本仔,係唔係一個政治取向?有冇一個藍絲議員既選舉大鋼係殺日本仔?想師兄指教下
王維基,田北俊,曾鈺成咪好人囉
師兄你中文咩程度我係話黃藍只係分緊政治取向 同好唔好人完全冇關係 即係一個人殺人放火 奸淫擄掠 佢都可以係支持民主自由 可以係黃 呢兩樣嘢本身就係冇關係
至於你講嗰樣嘢 就真係另一樣野 大把嘢可以討論 好似到底有冇一個政治取向係極致既好或者壞 好同壞又係點樣去定義 由邊個去定義
睇完真係笑左出聲
呢個時間又識講A=B, so B=C係有問題
然後樓主個post都係咁用緊果時
就成班集體扮盲
想問藍贏左咩?

巨額財赤?
國安法?
支那肺炎?
股市大插?
你留意下
點解贏既係自由黨呢類中間派
而唔係民建聯工聯會
原來自由黨你當係中間派.....
咁無咩好傾落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞