邏輯題:如果「黃」唔一定係好人。可否推論「藍」唔一定壞人?

425 回覆
89 Like 600 Dislike
再簡單d講黃係支持所有形式既民主運動 門檻不嬲都高
李c煙為左針對呢班人搞左個藍絲出黎
所以藍絲係一開始就係反黃而唔係支唔支持政府
咁如果我反叔一燒係唔係即係藍絲?
咁你反唔反721,831?
一係你就話反對所有暴力

成個支那人咁係到偷換概念想點?
其實你重點係嘜
你回應緊我上面既邊點
你唔支持因為你未坐到去果個位

當你坐到果個位就想益自己架啦
講白d藍屍就係共產黨拉一派打一派既產物黎
因為支那係咁搞柒香港先會有黃
講到尾都係支那有問題
但班藍就反黃去撐支

只有在無知的黑暗中,天下烏鴉才會一般黑
所以話藍唔係笨就係壞
一d都無錯
偷換咩概念?又係佢話黃要支持所有運動,咁我支持八樣,但有兩樣反,即係唔符合啦,但我又因為反兩樣黃中左佢口中既反黃,即係藍,咁理解有冇問題?
即係話,藍果班根本係笨/壞/both
佢地撚會反對政府咩
2022年仲未睇得透?
Exactly
政治光譜唔係咁簡單就可以generalise 到
你支持某一邊唔代表要支持嗰邊嘅所有行為
點會唔會 建制都好多時反對政府啦
只不過藍係損害到自己利益先會反對
佢地反對係針對每樣野 而唔係意識形態
所以話支那人就是壞
學術上你可以咁講
你呢種非藍非黃/淺x/y

但現實操作你點?
我歡迎你舉支旗出黎講自己屌9但反叔一燒
咪就係
石禮謙呢類又扮睇唔到
咁講番先,我係唔係即係藍絲
突然變左藍絲有d唔係好慣,我仲以為自己係手足
睇下啟德單野知咩事啦
即刻腳仔軟
根本宜家班藍連維護自己利益個能力都衰退緊
上頭吹雞全世界跪低

黃營提會既野一樣係針對每樣野
但政府+支那樣樣野都唔掂咪反對哂成個政府囉

反正成個香港比哂你地做莊
都愈做愈柒架啦
講緊個態度上 抽某條友 某件事黎講冇意思
e.g有d人覺得玩火做多左 但佢整體都係支持反送中運動咁都係黃
駁唔到
同意
但你上面條柒頭黃衛兵唔係咁諗
基本上你有嘢唔同意就唔係黃
再簡單d講黃係支持所有形式既民主運動 門檻不嬲都高
突然間叔一燒唔計,即刻割席
好人壞人無人想知
我淨係知兒燈仔想人咩色就咩色
唔想睇
太撚長我又唔知條友乜水
又要去了解bg

個post又唔係我開你問我做乜
從來都冇能力維護過啦
佢地只係不滿 表達左就算架啦
係 黃絲聰明到要坐監 正所謂唔坐監邊有美滿既人生
入面李萬璣明顯表明反對暴力
比樓主話係藍,入面大多數comment都係話李萬璣藍,有接近3000正評
你會唔會考慮諗下自己腦海中藍既定義同其他人係唔同?
其實你堆例子我都完全唔知同黃藍有咩關係。。。
事實上人地國安法實施不知幾開心
你講咩疫情處理手法 房屋興建
外國都大把人/事係甘
唔通人地又回力鏢 定黃絲贏到出香港
又講「暴力」
咪我上面個point
又要loop
俄羅斯主動侵佔嘅暴力定係烏克蘭反抗嘅暴力啊?
不過李萬璣呢單嘢唔熟我就唔講咁多

我支持後者喎
何況我理撚人點睇黃藍咩
你自己無獨立思考㗎咩
你無自己opinion?
連登班垃圾咩都正皮係人都知㗎啦
你出post話應該反對出席加泰集會又幾千正皮
另一個人出post話支持要去又幾千正皮

你唔好同我講你對自己政治取向嘅認知係咁認真參考連登啊
真係咁嘅話我真心建議你戒連登
照我所知黃藍從來無出過definition
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞