【冇甜】《與未成年學生妹同居生活之日常》(3)

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
早吖小新
木各身尚早
小新早
走糖早
大家都咁早
各位早晨
星期一又有文

上回講到原來Ca姐係要演第三者!
月月咁有諗頭,去做作家吖笨~
唔好理,照住演啦!
一去到目餐廳,月月同Ca姐都好入戲~係飛揚遲鈍啲~
當佢哋三個坐低冇幾耐,月月就嚟料喇!
月月潑到飛揚成面紅酒!
玩到咁大吖?好吖!就同你玩大佢!
飛揚就用言語反擊!
啲顧客都望咗幾眼!
『男人係咁㗎啦~全世界嘅男人都睇身材㗎啦~好好好唔睇身材喇~人哋都細過你幾年啦~」
「我睇起上嚟仲細過佢囉好唔好?!」
『睇起上嚟吖嘛~睇起上嚟就唔係真㗎啦~男人就係鍾意啲年輕㗎啦~大幾年就大幾年冇得呃㗎~」
「你...」
就喺呢個時候,終於有兩個侍應行過嚟...
其中一個男侍應帶住尷尬而不失禮貌嘅微笑:「唔好意思...唔好意思...你哋咁會影響到其實顧客...」
阿月怒視住個男侍應:「你同我收聲!我未鬧完!」
個男侍應嚇到呆咗!
阿月一手拎起餐檯上把餐刀!指住飛揚:「你呢個渣男!」
飛揚都立即喺餐檯上拎起把叉:『你識我嗰日已經係咁㗎啦!』
「我識你嗰日你話過愛我一生一世!」
『我識你嗰日話愛你一生一世姐~冇話一生一世只愛你一個吖嘛~』
阿月二話不說就拎起支紅酒就向住我瘋狂咁潑!
『喂喂喂!嘩喂!』
「小姐唔好咁...小姐你冷靜啲先...小姐...小姐...」
「我好冷靜!」
『喂喂喂你冷靜就唔好再潑啦!!!』
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

喺餐廳大吵大鬧咗一段時間...

差唔多成間餐廳嘅顧客都望晒過嚟...

最後我哋係俾人“請”離開...

阿月就好高興咁帶住我同Jessica行:「呼~爽吖~」

『你就真係爽得過...』我俾你淋到成身都係紅酒...

整整成支...成支紅酒都喺我身上...

Jessica尷尷尬尬遞包紙巾俾我:「你OK吖嘛?」

『OK...OK...』有得話唔OK咩...

阿月對我莞爾一笑:「我都話淨係唔理你感受㗎啦~陳飛揚~」

『唉...』我都係用紙巾印印身上啲紅酒...

街上啲途人都會望望我...

唉...
阿月帶住我哋行:「而家搵個地方坐低傾傾頭先個Job啲嘢先~」

好吖好吖...快啲搵個地方坐低...唔好再喺街上好似動物園咁俾人望...

我同Jessica跟住阿月行,就行到上嚟一間樓上舖嘅咖啡店。

而呢間咖啡店嘅賣點就係有貓貓玩~

阿月帶住我哋去角落嗰邊坐低:「Jessica你冇對貓貓敏感㗎嘛?」

「冇吖冇吖~」Jessica帶住甜美嘅微笑擰擰頭,「我都好鍾意貓貓㗎~」

「嗯咁就啱喇~」阿月點點頭,再指指我,「不過啲貓貓就對呢條友敏感~」

「哦?」Jessica一頭問號咁打量住我~

阿月就接住講:「佢係不受貓貓歡迎人物~」

「係㗎?」Jessica睜大對大眼仔望實我!

『你知仲帶我哋嚟呢度?』其實呢間嘢都唔係第一次嚟㗎啦...

之前同阿月過嚟港島呢邊,佢都專登要上嚟食嘢探啲貓貓。
阿月對我莞爾一笑:「我都話淨係唔理你感受㗎啦~陳飛揚~」

『唉...』我就真係冇阿月咁好氣...

Jessica就偷偷笑~

同時間,就有幾隻貓貓行過嚟...行到去阿月身邊~跳到上佢身上~

「貓貓~」阿月就好開心咁玩貓~

Jessica見到有咁多貓貓走去阿月身邊,都覺得好奇怪:「啲貓貓咁黐你嘅?」

『係咁㗎...佢係好受貓貓歡迎㗎...因為佢好人喎...』佢自己話...

阿月立即向我扮鬼臉:「係你份人衰姐~」

『係...係...』你話係就係啦...

Jessica又偷偷笑~
同時都有兩三隻貓貓行去Jessica身邊~跳到上佢身上~

而家就淨係得我一個冇貓貓玩...

其實我係覺得啲貓貓黐女仔囉...

『喂...』我冷眼打量住阿月,『唔好掛住玩貓啦...傾正經嘢吖...』

阿月懶理我:「叫埋嘢食先啦~」

『係係係...想食乜吖?』都係等我去買啦...

問咗阿月同Jessica想食啲乜之後,就走去買。

返到嚟就邊食邊飲邊玩貓邊傾傾...

主要都係跟返住張List傾返頭先間餐廳嘅情況啦...

綜合返大家嘅睇法同分析返實際情況啦...

然後就傾到今個Job最精彩嘅一環啦~
阿月嘆住杯Espresso,打量住我:「你真係唔係好掂囉...入戲入得咁慢...」

『嘩你講吖?諗埋晒呢啲咁嘅橋段!叫人點演吖?』你都唔係唔知我未出過軌㗎啦!

阿月冷眼打量住我:「Jessica一嚟就入戲喇!唔好話你弱!好弱㗎陳飛揚!」

Jessica帶住唔好意思嘅微笑擰擰頭:「邊係呢邊係呢...我都只係坐喺度咋嘛...」

阿月笑住咁問Jessica:「係唔係好易做呢~」

Jessica帶住甜美嘅微笑點點頭:「嗯嗯~」

『係咯...難為我囉...』我望住自己身上...件衫都仲係染滿紅酒漬...
Jessica帶住尷尬嘅微笑打量住我身上嘅紅酒漬:「我明白點解阿月前輩會話佢最唔理就係飛揚前輩嘅感受...」

『唉...佢係咁...』我都慣啦...

「嘿嘿嘿...」阿月對我莞爾一笑,「不過你咁樣真係唔得㗎...」

『又點唔得吖?』講清楚啲好喎...

阿月擰擰頭:「嚟緊大多數都係你哋兩個再加啲Part Time...你咁樣點帶人吖?」

又使唔使講得咁清楚吖?

阿月點一點頭:「不過好彩Jessica醒目~有佢跟你我都放心啲嘅~」

你咁講我直頭唔使撈㗎喇喎...
Jessica尷尷尬尬咁擰擰頭:「邊係呢...邊係呢...我有好多嘢要跟飛揚前輩學習先真~」

阿月再點點頭:「好啦咁我哋再傾埋“突發事故嘅應變反應”呢一Part先啦~佢哋呢方面有啲強差人意...」

「嗯嗯...反應都比較慢...」

「嗯嗯...明顯唔係察覺唔到...係唔知應該點做...」

『俾你嚇親吖...』

「好似你咁唔夠淡定囉!」

我哋三個繼續邊食邊飲邊傾公事邊玩貓貓(佢哋兩個女仔玩...我冇份...)
要傾嘅都差唔多傾晒...細節都有好好咁傾過...

阿月就再三提點:「咁大家就以我哋頭先所得出嘅總結返去寫返份詳細報告喇喎~」

「嗯嗯~」Jessica都好積極咁點點頭~

阿月碌碌部電話:「喺Deadline前大家都要再一齊坐低傾一次先去同個客匯報...」

Jessica都仲係好積極咁點點頭:「明白~」

「咁好啦...」阿月點點頭,「嚟緊我同飛揚就係要去同個客匯報...會帶埋你去...份報告Send咗俾你~你睇睇同埋聽聽我哋點傾法~」

Jessica又好積極咁點點頭:「好~」

望到Jessica個積極樣...真係幾吸引...
嗱嗱嗱我所指嘅吸引唔係話鍾意嗰種吸引!

係...對工作嘅熱誠...

我唔知大家有冇同一種感覺...工作得耐...係會磨蝕...係會漏氣...

總係提唔起幹勁...就算係放完假返嚟又好...加人工都好...

之但係...當有一個青春嘅新人突然喺你面前出現...呢份幹勁...又好似重新燃點起嚟!

痴線啦...邊有咁易燃點吖?純粹覺得青春真好~Jessica好Charm姐~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞