【冇甜】《與未成年學生妹同居生活之日常》(3)

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
唔通真係100%咩
真人真事都要改編㗎嘛
咁係咪真係同一個人黎架純粹想 confirm下
世界冇咁細嘅
不過都好,名有相似,唔洗點幻想。
當果個就係呢個
立即有晒代入感
加拿大延長「救生艇計劃」2年至2025

上回講到飛揚夢見返賣藝同佢講有個實習Miss嚟教英文~
上堂Miss Ko咪講咗囉~
賣藝話重點係好靚女喎~
靚女又點吖?Miss嚟㗎!
實習Miss大得幾多吖~
唔好玩啦...
點知一入到課室,真係超靚女!
實習Miss叫徐芷婷~Miss Chui~
飛揚就勁怕羞咁!
係唔係心動呢?
邊係吖?飛揚心有所屬!
不過襄王有夢...神女無心...
飛揚夢醒,都唔知點解又會夢見返前妻...
係吖...Miss Chui就係飛揚嘅前妻喇...
都係起身梳洗~叫欣欣起身~
「唔~唔!唔!!!」欣欣扭兩扭...
『喂~遲到喇~快啲起身~起身喇懶瞓豬~』飛揚推幾推欣欣~
「醒喇醒喇...」欣欣差啲瞓到流口水,「醒喇...醒喇...」
『都未睜開眼...』明明仲喺夢中啦...
「睜喇睜喇...」欣欣勉強咁睜開眼...
『咁起身啦~』飛揚雙手拉住欣欣...
「嗯~」欣欣就拉住飛揚咁起身,坐喺床上。
欣欣捽捽眼…
「嗚吖...」又打個大喊露...
『唔好再瞓返喇!快啲去梳洗喇!我去整早餐喇~』飛揚就行返出欣欣房~
「嗯嗯...知道...」
明明細個嘅時候,欣欣嘅媽咪叫佢一叫就醒...唔會賴床...
反而越大就越賴得勁...
係唔係因為...開始到咗反叛期?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

反叛期吖...欣欣一向都好乖好懂事...

唔通...真係...

欣欣而家呢個年紀...正正就係好反叛嘅時期...

而家都仲話肯聽我講...再大多少少...會唔會我講多兩句都覺得我煩㗎?

唉都唔擔心得咁多㗎喇...擔心隻蛋會唔會煎濃好過啦~

都係專心返喺煮早餐上。

到我煮好晒早餐仲放好晒喺餐檯上之後...

「好嘢有得食~」欣欣都啱啱好梳洗完行到過嚟~

『係吖~啱啱好吖~』朝朝都係咁啱~

「嘻~」欣欣好開心咁坐低開餐~
望住欣欣開心咁食早餐...

『喂...尋晚你好夜瞓咩?』我都開始開餐。

「唔係吖?」欣欣邊食邊擰擰頭,「睇咗一陣電話就瞓啦~」

『係咩?你對黑眼圈好黑喎...』我冷眼打量住欣欣...

「邊係吖?」欣欣好大反應,「一啲黑眼圈都冇囉...唔使呃我喇...你講大話好弱吖...」

『總之就唔好咁夜瞓啦...』諗住嚇嚇欣欣...點知俾佢話返我弱轉頭...

「知喇知喇...」欣欣冇我咁好氣~繼續食早餐食得好滋味~

唉...

反叛期嘅少女...應該點教先啱呢?

唉...

鬼識咩...
我係獨仔嚟嘅...唔好話家姐細妹...連半個兄弟姊妹都冇...

由細到大...屋企人都唔係好理我㗎啦~好彩我都算生性~早結婚...

早結婚真係算生性?

唉唔知啦~總之就...完全冇教反叛期少女嘅經驗啦...

同欣欣食完個二人世界早餐後...

『快啲換衫返學喇...』我都拎晒啲碗碗碟碟餐具去洗。

「係係...」欣欣冇聲冇氣咁Hea應我,就行入房。
“灑~”就喺我洗乾淨啲碗碗碟碟餐具之時...我望咗一眼欣欣間房...就望到...欣欣喺房裡面除緊件白色大Tee!

由於欣欣冇閂門...只係虛掩!我就好清楚咁望到冇著Bra嘅欣欣...成個雪白嘅嫩背!

我立即擰轉頭!耷低頭!望返住啲碗碟瘋狂咁沖水洗擦!!!

嘩嘩嘩!差啲睇到啲唔應該睇嘅嘢!!!

雖然話都睇到成個雪白嘅嫩背...都唔係睇到好多姐!都冇睇到前面!

呢個欣欣...做乜換衫都唔閂好門㗎?

佢細個嗰陣都唔係咁嘅...換衫總係會閂好門...仲會鎖埋門...

但到咗佢媽咪搬走後...就開始冇鎖門...甚至連門都唔閂好...只係虛掩...

你話虚掩到得返一條線就講冇咁易睇到姐...而家直頭係中門半開喎!

點解咁唔小心㗎?
係咯...點解大個先嚟咁唔小心嘅呢...

我又係唔係應該...同佢講吓呢?

點講呢?

直接講?

會唔會好老尷呢?

欣欣會唔會唔知點諗呢?

又會唔會覺得我煩呢?

唉有冇人可以教我點教反叛期嘅少女吖???
喺我自我煩惱嘅同時...

「我返學喇~」欣欣都已經換好衫~孭埋個袋準備返學~

『哦...小心喇...』偷望一眼著上整齊白色校服裙(係有啲短嘅...)嘅欣欣著埋對婆仔鞋...

「嗯~拜拜~」

『拜...』

目送欣欣出門口後...我都洗好晒碗...要準備返工...

講起上嚟...自欣欣上中學之後,就唔使我送佢返學。

都好正常~上到中學就大個女啦~邊使人送返學吖~

唔好話中學啦~小四五都唔使啦~

而家啲小朋友好早熟㗎喇~

係咯...咁早熟係唔係即係唔使理佢哋咁多?

呃...都係理掂自己先啦!
換好晒衫梳埋個頭拎好晒嘢...就出門口落停車場攞車。

揸架車去老地方後...泊埋一邊...拎部電話喺手撳幾撳...Send個Message俾阿月...

“喂我到咗喇 又要等你幾耐吖?”

過咗一陣...又過咗一陣...

“噹” “就到就到 轉個彎就到”

“你個咩彎嚟先?荃灣吖?”

“噹” “喂你啲笑話可唔可以多啲㗎?”

“你覺得我喺度講笑?”

“噹” “唔係講笑唔通講喊吖?”

“快啲啦仲講”

“噹” “都話轉個彎就到咯 等多陣啦”

“快吖快吖快吖”

唉呢個阿月...又遲到...
坐喺車裡面邊等邊望望...

係吖~唔記講~我十八歲嗰年就去咗考車牌~

仲要係一Take Pass添~

點解會咁早就學車?冇嘅~都係為咗欣欣囉~

有小朋友嘅話,揸車係方便啲~

等多一陣...都仲未見阿月...好明顯我頭先Message佢嘅時候都仲未落樓啦!!!

轉個彎...轉個彎...

再等多陣...終於見到阿月施施然咁行過嚟...
阿月打開車門,坐喺我身旁。

『喂你又遲到吖...』等到阿月扣埋安全帶,我就俾油開車。

“吼!吼~”(唔好聽啲聲好似好勁...唔係林寶...)

「遲少少咋嘛~」阿月完全冇悔意~

『遲少少?就遲到喇...』次次都係因為你...搞到返工差啲遲到...

「有私家車使乜咁早吖?你揸快啲咪得囉~」阿月指指前面架的士,「過佢頭啦!」

『喂小心啲好喎...』人哋的士嚟㗎...過佢頭...想死吖?

「咁小心做乜吖?又唔係載欣欣...」阿月再指指前面盞燈,「衝過去啦!黃燈咋嘛!」

『都係小心啲好...』唔好話屯公...喺屯門都要好小心揸車...

「呢啲唔係叫小心囉...係叫冇膽囉...識唔識揸車㗎?」阿月指手畫腳咁~

『你咁叻你揸喇...』朝朝都要我做柴可夫...

「好吖~你唔驚咪俾我揸囉~」阿月得得戚戚~
『唉怕咗你...你呢個左右不分嘅人...都唔知個牌點考返嚟㗎...』我都係安安全全咁揸好...

「咩左右不分吖?」阿月冷眼打量住我~

『舉隻左手嚟睇吓...』我打左燈...

「係~」阿月舉起隻右手~

『舉隻右手嚟睇吓...』見冇車先Cut線...

「係~」阿月舉起隻左手~

『咁咪左右不分囉...』

「你理我吖~總之就俾我考到個牌啦~」

『你呢啲咪就係馬路炸彈囉...』

「咩馬路炸彈吖?」

『噢Sorry...一定唔係馬路炸彈啦...係馬路核彈啦...』

「專心揸車啦咁多嘢講!」

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Day 03-些微轉變] PART 02

「點解屯公朝朝都塞車㗎?」阿月碎碎念...

『所以咪叫你準時囉...』要預埋塞車㗎嘛...
已經將[Day 03-些微轉變] PART 01 Upload上Penana
又係婆仔鞋
我嘅故一定有婆仔鞋
乾咗未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞