【冇甜】《與未成年學生妹同居生活之日常》(3)

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
休息多啲啦

上回講到月月成個軍師咁指指點點~
飛揚就唔理月月咁多~小心咁揸車~
返到公司差啲遲到!
安全咪好囉!人冇事先做到世界冠軍㗎嘛~
其實成間公司都係女!淨係得飛揚同老闆係男人!
所以先唔怕帶欣欣去船P咋嘛~
老闆咁啱都返嚟喇~好彩早佢少少返到姐~
講起老闆叫孔龍~個名就猛喇~但個人就好隨和~又冇乜野心咁~
名同人設啱啱相反囉~
唔好理咁多~月月帶咗個新人嚟介紹俾飛揚!
係靚女嚟㗎喇!唔係咁益飛揚吖化?
雖然話日日都被全公司嘅年輕靚女所包圍...但Jessica更閃更亮!
阿月仲係半帶恥笑,再指指飛揚身後個位:「Jessica~呢個係你個位~咁你坐陣睇睇我哋公司啲資料先~電腦可以隨便用~冇Set密碼~你可以自己Set返~OK嘛?」
「OK...OK...」Jessica點點頭咁坐低,「我都有用開~」
「咁好啦~」阿月點點頭,就拉一拉飛揚,「飛揚過一過嚟傾啲嘢~」
『哦好好...』傾啲嘢?
飛揚就俾阿月拉住咁行...行到去Staff Lounge…
「喂覺得點吖?」阿月古古惑惑咁打量住飛揚~
『咩咩...咩覺得點吖?』阿月又想講乜吖?
「覺得Jessica點吖?」阿月個樣超古惑~
『咩吖?咩覺得Jessica咩點吖咩吖?』飛揚就係覺得阿月會問啲奇怪問題!
「我係問覺得Jessica醒唔醒目吖?你諗咗去邊吖又?」阿月對飛揚莞爾一笑~
『咪就係問咩醒唔醒目囉...』咩飛揚諗咗去邊?係你問到衰衰咁!
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

「咁即係覺得醒唔醒目吖?」

『嘩我點知吖?第一眼咋喎!望咗一眼咋喎!』

「所以咪問你覺得醒唔醒目囉!感覺!用感覺!」

『唔知!我啲感覺好差嘅!』

「好弱㗎真係!」

同阿月打咗陣牙骹...

「喂今日啲Job...」

『係喎...今日有幾多個Job要做吖?』

「而家咪講囉...」

『就係見你咁耐都唔講以為你唔記得...』

「而家咪講囉!」

又傾咗幾句公事...
係喎...好似一直都未講我哋公司係做乜㗎呵?

其實我哋係神秘顧客~

咩係神秘顧客?

大概就係扮顧客去睇間嘢有冇乜問題咁。

會諗啲日常會處理...又或者日常唔多會遇到嘅意外...

總之就好似做測試咁啦...

阿月好簡單咁講咗一陣後...

「咁OK喇嘛?」阿月隨便問一問~

『OK吖~都係得一個Job同一個匯報姐~』今日都唔算太忙~

「帶新人吖嘛~唔好嚇親人吖嘛~咁就去搵埋Jessica出發喇~」阿月已經起步行出Staff Lounge~

『OK~』帶新人...今日都仲有阿月帶住...應該冇問題嘅~
講真嗰句...第一次做人上司...仲要帶住一個年輕女仔...

Jessica真係...好細個咁...係Fresh Grad?廿一二歲?

「Jessica~」阿月行到去Jessica身邊,「我哋出發喇~OK?」

Jessica立即企起身,點點頭:「OKOK~」

Jessica嘅身材...真係好好呢...

廿歲左右就咁好身材...而家啲女仔真係發育得好好...

就好似...欣欣咁...

阿月拍一拍我手臂:「喂行喇~」

『行喇行喇...』掛住𥄫Jessica𥄫到呆晒添...
我哋一行三人行到嚟停車場...

阿月就行到去前客座車門旁:「飛揚揸車~」

『OK...』我揸好...無謂俾阿月手車嚇親新人啦...

阿月坐喺我身旁,Jessica就坐喺後面。

偷偷望一眼坐喺後面嘅Jessica...坐得好斯文...大家閨秀咁...

尤其係對腳...拍到埋一埋...實一實咁...

嗱嗱嗱!我唔係掛住𥄫㗎!我係睇Jessica扣好安全帶未咋!

確保大家都扣上安全帶後...

“吼!吼~”開車~(都係嗰句...唔好聽副引擎咁勁咁...絕對唔係林寶...)
今次我哋要去嘅目的地係要過海...

「喂...揸快啲啦...」阿月又喺我身邊碎碎念...

『安全...』你講幾多次我都唔會揸得快...

「咁安全做乜吖?又唔係載欣欣返學...」阿月繼續碎碎念...

『唔係載欣欣返學都要安全...』阿月呢啲馬路炸彈係唔會明㗎喇...

就喺呢個時候,Jessica突然開口問:「邊個係欣欣?」

阿月又好自然咁答:「欣欣係佢個囡囉~」

Jessica立即勁大反應:「吓?你哋結咗婚㗎喇?」

我同阿月立即仲大反應:「鬼同佢結婚呀!』

我...我...我我我都想吖...係佢唔揀我咋嘛...
Jessica一頭問號咁。

「佢吖~」阿月就指指我,「好早就結咗婚~」

Jessica點點頭:「哦哦...」

阿月繼續講:「不過又好快就離咗婚喎!」

Jessica又點點頭:「哦哦~」

阿月又繼續講:「咁呢佢前妻同佢結婚之前就已經有個囡㗎喇~」

『喂你唔好講咁多啦...人哋未必想聽㗎...』我啲故咁悶...有鬼人想聽咩?

之但係...Jessica好似好有興趣咁:「唔係吖唔係吖~我想聽吖~」

阿月冷眼打量咗我一眼:「聽唔聽到吖?」

聽到...聽到人哋唔想得罪你呢個上司吖嘛...
阿月就擰轉頭,繼續同Jessica講:「咁呢...個囡就跟佢喎...」

「哦哦~」

「咁呢...個囡跟佢嗰陣都已經七歲㗎喇...」

「七歲㗎喇?」

「係吖係吖!到佢哋離婚個囡先得十歲!仲要跟佢喎!而家已經十五歲喇!」

「十五歲咁大個㗎喇?」

「係吖係吖!佢哋相差十年㗎咋!」

「相差十年?會唔會好難照顧?」

「可能佢早結婚啦~好早就識得做人老豆啦~」
阿月就喺我身邊完全無視我咁將我嘅私隱講俾Jessica聽...

真係呢...當我死㗎喎...

不過咁仲好啦...阿月掛住講~我先可以專心揸車~

去到目的地,阿月都差唔多將我嘅私隱完完全全一五一十咁講晒俾Jessica聽。

泊好架車喺停車場,我哋就一路行...

Jessica就點點頭咁打量住我同阿月:「哦...真係估唔到呢...」

阿月又點點頭:「係呢係呢~你都話估唔到呢~」

我就冷眼打量住阿月:『係唔係應該傾返啲正經嘢呢?』

阿月拍一拍我手臂:「搵個位坐低先再講啦~」

成程車程就爆我啲私隱...用嚟傾公事好過啦...
阿月就帶住我哋去咖啡店,搵個位坐低。

阿月就開始講:「今次我哋係要去一間餐廳做神秘顧客。」

Jessica好認真咁點點頭:「嗯嗯!」

『嗯...』原來係去餐廳。

阿月一邊講,碌碌手機:「而今次我哋除咗一般要注意嘅事項...仲有要測試突發事故嘅應變反應...詳情我Send咗俾大家~」

我同Jessica都拎部電話出嚟睇...

阿月Send咗條Link俾我哋...
撳入去睇...係一份表...都係平時嗰啲一間餐廳應該要做嘅評核...之外...備註仲有...寫住突發事故嘅應變反應...

『喂...都冇寫乜嘢突發事故嘅?』咁鬼知咩突發事故吖?

「我而家咪講囉!」阿月谷一谷塊面豬登!「就係...我哋做情侶~」

做...情侶?

『我...』我指一指自己,再指指阿月,『同你?』

「嗯~」阿月點點頭,「我同你吖~」

『咁...』我打量住Jessica,『Jessica呢?』

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Day 03-些微轉變] PART 03

我望實Jessica...

其實要我同阿月扮情侶都唔係咩問題...反正之前都成日扮㗎啦~
已經將[Day 03-些微轉變] PART 02 Upload上Penana
同第三者(Jessica)攤牌
高才鳩果然係高才鳩
舉咁手話走請咗個頂我個位了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞