【冇甜】《與未成年學生妹同居生活之日常》(3)

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
幸福樣吖嘛
應該係我未瞓醒嘅關係
抄返六次
小新早
又啱喎
同emma一樣咁正,我覺得正過呀月
各女入各眼
啱啱校對咗一次

上回講到飛揚就係睇咗Ca姐一眼,點知佢醒唔醒目姐?
感覺吖!用感覺!
飛揚冇乜感唔感覺㗎喎...講返今日嘅Job先啦~
今日都唔係好多嘢做,唔好嚇親新人吖嘛~
傾好就搵埋Ca姐出發!
飛揚揸車~好吖~無謂俾月月手車嚇親新人吖嘛~
Ca姐都坐得好斯文~
然後月月就爆晒飛揚啲私隱俾Ca姐聽~
咁㗎...不過算啦~飛揚可以專心揸車~
然後就去咖啡店坐低傾傾今個Job啲細節~
阿月就開始講:「今次我哋係要去一間餐廳做神秘顧客。」
Jessica好認真咁點點頭:「嗯嗯!」
『嗯...』原來係去餐廳。
阿月一邊講,碌碌手機:「而今次我哋除咗一般要注意嘅事項...仲有要測試突發事故嘅應變反應...詳情我Send咗俾大家~」
飛揚同Jessica都拎部電話出嚟睇...
阿月Send咗條Link俾佢哋...
撳入去睇...係一份表...都係平時嗰啲一間餐廳應該要做嘅評核...之外...備註仲有...寫住突發事故嘅應變反應...
『喂...都冇寫乜嘢突發事故嘅?』咁鬼知咩突發事故吖?
「我而家咪講囉!」阿月谷一谷塊面豬登!「就係...我哋做情侶~」
做...情侶?
『我...』飛揚指一指自己,再指指阿月,『同你?』
「嗯~」阿月點點頭,「我同你吖~」
『咁...』飛揚打量住Jessica,『Jessica呢?』
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 03-些微轉變] PART 03

我望實Jessica...

其實要我同阿月扮情侶都唔係咩問題...反正之前都成日扮㗎啦~

之但係...今次仲有Jessica喎...

咁Jessica做咩角色吖?觀眾吖?

「登登登登~」阿月一面得意,「Jessica飾演第三者~」

『第三者?!』阿月又想搞乜吖?

「冇錯~」阿月點點頭,「呢個就係我精心安排嘅劇本~」

我冷眼打量住阿月...

阿月就自滿咁繼續講解:「我所計劃嘅“突發事故嘅應變反應”就係要一對情侶同埋第三者一齊之下攤牌!睇吓餐廳會有乜應變反應~」

嘩...咁有諗頭你唔好去做作家?
『Jessica...第一次接Job就要做第三者...你OK㗎嘛?』點都應該要問問人意見掛...

Jessica帶住微笑點晒頭:「我OK吖~我OK吖~」

阿月都點點頭咁望住Jessica:「做我哋呢行就好似做戲咁~都係盡快投入角色~同埋可以放心喎~呢個角色好易做姐~」

『嘩呢啲咁嘅角色都叫易做吖?第三者喎...』我向Jessica點點頭,『阿月份人係咁㗎~一啲都唔理人感受㗎~』

阿月谷起塊面豬登!指住我:「我淨係唔理你感受㗎咋!陳飛揚!」

『我嘅感受都唔使你理㗎啦~』

「嗱!係你話㗎!」

『唔係我話你都唔理㗎啦!』

「你知就最好啦!」
同阿月再單打多幾句...然後再簡單咁講講啲細節(但就冇深入講要點做...)...再提點一下Jessica有乜嘢要注意...留意之後...就向住委托我哋嘅餐廳出發。

「歡迎~」一位女接待員帶住微笑迎接我哋,「請問幾多位?有冇預訂?」

阿月就黑起塊面:「姓羅...Book咗三位...」

「係~」女接待員依然面帶微笑咁碌碌平板電腦,「姓羅...三位...係~請跟我嚟~」

我哋三個就跟住個女接待員行入餐廳。

就好似平時咁...睇睇周圍嘅環境...留意返啲細節...好好記住啲服務態度...情況...

呢啲都係平時做開~就算唔刻意去記都記得~

係唔知Jessica...
我偷偷望一眼Jessica...佢個樣好似有啲...難受...迷惘?

係唔記得...

就喺呢個時候,坐喺我正對面嘅阿月踢一踢我!

『哎...』痛...

阿月冷眼望住我,細細聲講:「唔好唔記得我哋而家係情侶...」

我哋係...情侶...係喎!

我哋係扮演緊情侶...攤牌嘅情節!

唔係阿月提我...我都唔記得!

Jessica係第三者吖嘛!俾正印捉出嚟攤牌吖嘛!難受迷惘係正常㗎!
係係係...咁我...我又應該要點做?

講真...我冇呢方面嘅經驗喎...

出軌喎...唔好話未試過...諗都冇諗過...

咁應該點演先啱?

唉屌阿月真係冇理過我感受!

我就只好同阿月你眼望我眼...我眼望你眼...互相對望...

然後...一位男侍應拎咗支紅酒過嚟幫我哋斟...

阿月點點頭後...男侍應放好支紅酒...點點頭後離開...

呢種氣氛...總係令人窒息...

唔係...我應該話而家嘅阿月...令到個氣氛窒息...
阿月兩隻手指撳住紅酒杯底...喺餐檯上轉轉...轉轉...

望住紅酒就喺酒杯中轉動...轉動...然後...阿月對我莞爾一笑!就拎起酒杯向我一潑!

『嘩!』我就俾阿月潑到成面都係紅酒!

乜...乜咁玩吖?

“啪!”阿月一手拍落張餐檯!怒指住我:「你竟然出去偷食?!」

在場有幾個顧客偷偷望咗過嚟一眼...又當冇事咁...

我塊面仲滴緊紅酒...件白色衫都染紅...

阿月再大聲啲:「我咁好都仲唔夠?背住我搞第二個?!」

嘩我頂吖...玩到咁大吖?
『你咁都叫好吖?你睇你吖!一言不合就潑我!潑婦!』我就同你玩大佢!

阿月指住自己:「我潑婦?」

『你唔係潑婦係乜嘢吖?成日講到自己啱晒咁我就錯晒嘅!』

「咁你係錯吖嘛!」

『嗱嗱嗱又係咁喇!都未問清楚就一定係我錯嘅~』

「你出軌唔係你錯係乜呀?」

『咁你有冇問過我點解會出軌吖?』

「我咪問我咁好都仲唔夠囉!」

『嗱呢個咪問題囉!你淨係覺得自己好咋嘛!』

「你咁講即係話我唔好啦?!」
『你有乜咁好吖?淨係講身材就已經唔夠人哋好啦!』

「我身材有幾唔夠人哋好吖?」

『你睇睇!你自己睇睇!人哋個胸都大過你啦!』

「著衫嘅問題咋嘛!」

『唔著衫都睇過晒啦~用手都度過啦~明顯你細過人哋成個碼啦~』

「你淨係識得睇人身材!」

『男人係咁㗎啦~全世界嘅男人都睇身材㗎啦~好好好唔睇身材喇~人哋都細過你幾年啦~」

「我睇起上嚟仲細過佢囉好唔好?!」

『睇起上嚟吖嘛~睇起上嚟就唔係真㗎啦~男人就係鍾意啲年輕㗎啦~大幾年就大幾年冇得呃㗎~」

「你...」
就喺呢個時候,終於有兩個侍應行過嚟...

其中一個男侍應帶住尷尬而不失禮貌嘅微笑:「唔好意思...唔好意思...你哋咁會影響到其實顧客...」

阿月怒視住個男侍應:「你同我收聲!我未鬧完!」

個男侍應嚇到呆咗!

阿月一手拎起餐檯上把餐刀!指住我:「你呢個渣男!」

我都立即喺餐檯上拎起把叉:『你識我嗰日已經係咁㗎啦!』

「我識你嗰日你話過愛我一生一世!」

『我識你嗰日話愛你一生一世姐~冇話一生一世只愛你一個吖嘛~』

阿月二話不說就拎起支紅酒就向住我瘋狂咁潑!

『喂喂喂!嘩喂!』

「小姐唔好咁...小姐你冷靜啲先...小姐...小姐...」

「我好冷靜!」

『喂喂喂你冷靜就唔好再潑啦!!!』

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

喺餐廳大吵大鬧咗一段時間...

差唔多成間餐廳嘅顧客都望晒過嚟...

最後我哋係俾人“請”離開...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞