Samsung Galaxy 討論區 (223) S23系列登場

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
似S22 Ultra Gen 2
根本就係
影相1億8同2億其實差好小
我迅速睇一轉個product info page
好似冇咩特別出眾嘅功能
23U有嘅舊機都有?
ultra 係 8+256起步?
無咩大upgrade咁
唔係用耐咗都唔想換
s20 series 可以再等下代
8 gen 2 for Galaxy
8+128
仲用緊19年部Note10+未肯壞
又可以skip得S24
仲要256跌左得8ram
姐係迫你買512
除非佢有好多優惠/唔洗補好多錢換
唔係既話 等多年算
三星Galaxy S23系列正式發布,配置先說相同部分:

高頻版驍龍8 Gen 2(全稱:Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy)
Wi-Fi 6E,藍牙5.3,雙揚聲器,IP68,無線充等
首發大猩猩Victus 2玻璃,240Hz觸控採樣率,0620馬達
前置12Mp(Dual Pixel,1.12μm)
One UI 5.1

S23/S23+:
6.1/6.6英寸FHD+屏(2340x1080),120Hz刷新率,1750nits峰值
8G+128G/256G/512G容量
後置50Mp主攝(OIS,Dual Pixel)+12Mp超廣角+10Mp長焦(3X,OIS)
3900mAh/4700mAh電池(相比前代各加了200)
25W/45W快充
70.9 x 146.3 x 7.6mm,168g重/76.2 x 157.8 x 7.6mm,195g重

S23 Ultra:
6.8英寸QHD+(3088x1440),LTPO,120Hz,1750nits峰值
8G+256/12+256/12+512/12+1T
後置200Mp主攝(Super Quad Pixel,OIS)+12Mp超廣角(Dual Pixel)+10Mp長焦(Dual Pixel,3X,OIS)+10Mp長焦(Dual Pixel,10X潛望,OIS)
5000mAh電池,45W快充
內置S Pen:4096級壓感,支持IP68
78.1 x 163.4 x 8.9mm,233g重
ultra部紫色好靚, 9沖ready
s23+ 仲行8gb ram
ultra 冇128
8+256
星軌/銀河都拍到咁正?之前S22拍出黎得唔得?
S10+唔打機好似又可以等埋S24
順便睇下今年蘋果轉type C
無野唔使買
玩咗咁多年都係lag
應該s23好好多?佢夜拍好咗好多
但理論上S22應該都會有software update 星軌mode?
其實轉type C有咩咁特別
你條線 佢咪又係話未認證 唔比充
都話順便
平時用3年必換 S7轉S10+
今次S23+唔算好吸引
點解冇人提s23 series 無線叉跌左得10w
睇first impression 應該係執返哂s22u 啲缺點
cpu,電,拍片,喇叭,手感,夜拍
其實好ok,諗吓iphone咪又年年一鳩樣
11 到依家咪又差唔多,係update 啲硬件
繼續usb2.0
ff佢今年s系出穩定 重心放fold5

利申 ff完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞