萬事得Mazda 車主揮手區 (19)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
啱啱訂咗棍版Mazda3,下個月有車
polymetal grey好型冇得輸
日本租左部令和4年
馬自達3 1.5 4wd(2022)
i-stop 極on9

set正中間溫度
死火出冷風我就預咗

死火10秒又著番
就算set好低溫,1min都係着返車
室溫一係22.5c/一係27.5c
冇中間
(而家-6,我用小米溫度計放車)

HUB headup
日頭冇問題
夜晚太暗,睇唔到導航(不過幾犀利,日本版都有廣東話

冇touch mon,冇trackpad
用轉轉轉

有apple carplay
4個USB入 $19大陸老番線,唔齊pin都用到

巡航模式真係超級犀利
喺日本揸車,set好,就自動跟前面

2hr我只係介入3-5次
,全程都冇嘢做
(燈位,前面架車轉右,佢大油加速)

別外,佢感應到太近物件,你大油佢都唔會郁
(轉數會升,可off)

我太約12yen/km行左500km
13.3km/L
質素幾好
揸咗三日

有歐洲車feel
日本租,7000yen per day,冇乜後侮

我雪地超緊急brake,避震都好好
比我預期中勁
反而我腦海入面machine gray做磨沙面會仲靚
不過太難打理唯有放棄
polymetal gray呢度唔易搵二手

知道polymetal gray特點係唔同光線有唔同色澤想見多d sample size
結果企左成粒鐘成條街路過既都係紅白CX-5 一部polymetal gray都冇
而家行高速都聽到歌
好過同年份ae110
打蠟做美容嗰陣你就知痛苦
見到你好似問改喉啲嘢
我都諗緊點改Turbo CS有條80mm 中至尾啲聲好似ok幾厚
但我無turbo諗住買CS 63.5mm中段+HKS尾鼓
好似大聲啲同個尾鼓排氣無單邊多嘅問題
原來師兄都係Mazda3 Turbo group
而家我用緊CS尾鼓中高轉時都夠聲,但轉速唔夠時太靜,諗緊換埋中段會唔會好啲
因為本身想買Turbo
我諗如果要大聲嘅話出去燒直出中段應該好過CS
唔喺香港
https://a.co/d/9VogT69
依舊野美國成日減價$50

我諗香港大把依類野啦
我冇買 但好多人都話work
要等幾秒咁上下
都係果句 插得線差電我要wireless CarPlay把L
壞處係要預備多條usb俾乘客叉電?唔係俾左人地叉就無得用carplay
如果你預比人差咪放多條線囉
點都簡單同平過買多舊野掛
較大聲啲咪得反正mazda 音響唔差
唔係你話ok 就ok

上次租ae110
行高速公路係聽唔到交響樂

今次可以

不過部車冇乜重低音

另外部車都幾多小問題係好討厭
etc水撥
一係太慢,一係太快

但係佢有樣嘢做得好
成日落車唔記得關燈

無論車廂入邊
定係車頭大燈

都會自己off
啱晒大頭蝦人士

一行車有自動着大燈
CX5 去換對喇叭有無明顯提升感呢
有無老爺車巴打
利伸: 06 3s bk 2.0
有冇人知Mazda 2 1.5平時呔壓打幾多
睇門邊貼紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞