萬事得Mazda 車主揮手區 (19)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
舊車款冇
偈算慳油
但係陳年6AT...
完全唔覺
之前都有睇過呢兩架,如果兩架都係facelift version,我會鍾意mazda多。内櫳靚,有日本車嘅耐用。ford就零件平,多盤。

有冇autotrader page share 嚟睇?
CX-5 2.0 i-Plus
: SKYACTIV-G 直列四汽缸雙頂凸輪軸16汽閥
: 1,998 cc
: SKYACTIV-Drive 6前速 +/- 自動波 : 前 - 麥花臣臂桿
後-多連桿式
: 4,550 (長) x 1,840 (闊) x 1,675 (高) : 2,700
最大馬力 : 165 PS / 6,000 rpm
最大扭力 : 21.7 kgm (213 Nm) / 4,000 rpm 油缸容量(L) : 56
油耗 : 14.8 km/L (NEDC)
安全設備
自動轉向頭燈
LED 頭燈連自動開關及水平調校
LED 日間行車燈及前置霧燈
LED 尾燈組合
雨點感應自動開關水撥
電子泊車手掣
自動駐車功能 (停車)
汽車穩定操控系统
8 安全氣袋 (前置, 前側及窗簾式)
全車3點式安全帶
ISOFIX兒童座椅固定裝置
後泊車警示器連倒車視像系統
I-ACTIVSENSE 主動安全科技
智能城市刹車系統 – 前車 (Smart City Brake Support)
外觀
自動摺合門邊鏡連指揮燈 17吋鋁合金輪圈及輪胎 225/65 R17
附加配件 (已包括首次登記稅)
HK$8,000 Soul Red Crystal Metallic (46V) 車身顏色 HK$6,000 Machine Grey Metallic (46G) 車身顏色
SKYACTIV Vehicle Dynamics 行車動態管理系統  G-Vectoring Control Plus 行車穩定系統 MZD Connect 多媒體系統
 7 吋輕觸式多媒體介面顯示屏
 多媒體操控鍵
 6 揚聲器中控台音響系統連RDS功能
 Apple CarPlayTM 全彩色擋風玻璃投射式行車資訊顯示 按鈕式啓動系統 “SPORT”駕駛模式選擇功能 定速巡航系統
後排中央手枕連USB 充電功能
內裝配備
原廠皮座椅
電動調校駕駛席
雙區獨立恆溫空調系統及後座冷氣出風口
多功能皮軚環連藍芽免提及音響操控鍵
自動防眩倒後鏡
你睇吓條link,都有同你講個post 嘅日期

ford focus 係爆option,不過冇adaptive cruise control(個人認為對long distance drive有用)。
佢咁嘅mileage 但係價錢唔算平。可能要討價還價。

mazda就少option,平啲。
如果買呢架focus嘅不如搵架mazda3頂級版,我記得好似有ACC。
https://www.autotrader.co.uk/car-details/202301283690592

想買ford focus我會買齋版,因為啲盤會平好多,同多選擇啲

另外點都好都要test drive一次
唔會坐唔落 但一定唔係鬆動
Mazda 副AT 反應不知幾好
至少冇cvt 咁笠
講6AT 萬事得副6AT 真心唔錯 又好力
前用家
行車電腦顯示9.2L/100km(包每朝返工塞隧道)
新車開始揸咗6年除咗換消耗品冇嘢壞,介紹唔到車房俾你
你拎架 2.5 嘅mazda 6 同 mark x 比下就知
Love you!!

你個link 架Mazda 會唔會粗咪左d?
由2014大改款賣慳油
變左而家架架都3.3 2.5L 又重所以先唔慳
而家咪俾8速你
係呀 新車真心唔慳油
但就換到ride quality, 同interior refinement
我覺得值
同返同級比 真係算慳
如果你同1.5 CVT比就冇計
2.5 NA 仲唔夠 BMW 2.0 B48食油
009mazda 3裝左
啪去m波好玩
巴打返原廠裝定出去搵車房裝?
是但搵車房整算數,我都係整嚟聽吓歌同埋泊車睇位
CX50 真係幾靚
對比起以前既早期大改既mazda 個隔音真係好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞