First slam dunk令我遺憾

304 回覆
134 Like 403 Dislike
但係佢都將好多經典台詞格硬塞入去
三井由講出安西教練我想打波先係變咗永不言敗同後悔空白2年個個佢
之前做爛仔係因為受傷上唔返高峰迷失咗所以唔抵得人哋過得好同可以打波
例如?
其實呢套野10幾年後再出,擺明係fans先睇
但井上又想整到唔係fans都睇得明
兩頭唔到岸
套戲令d人了解宮成個背景
但佢打山王完全無咩表現機會,劇情完全做唔到接合😂
明明主角,又無咩突出表現
就係電影多左宮城既描述後,宮城連車都撞埋差d死都冇放棄,個對比更加升華左三井浪子回頭既轉變
咪就係矮仔既出路就係速度同突破力開波就俾人聯防就要靠佢自己唔放棄突破出去
宮城已經對過藤真同牧,打山王深津仲要講到係勁過牧

山王呢場睇到佢點控制節奏同組織攻勢又要守深津,又有no look pass傳比三井射3分變4分波,唔係已經輸左
洗撚佢升華
漫畫已經好完美
由腳傷離開籃球圈,睇到新球員有潛質就自卑,破壞人地夢想
到最後俾當年既隊友屌醒自己用膝傷去逃避,跟住安西sir出現,令佢醒覺返唔好選擇放棄
到重返比賽悔恨自己on9浪費左年1年幾既時間,最後山王戰搵到完全體既自己
選擇唔畢業留級彌補返一年半既光陰
根本佢先係第二男主,角色比流川更有血有肉
根本套野就唔係出黎比你地班所謂fans自hi既純粹動畫化作品

井上要咁做一早做左
睇返佢啲訪談 都有講今次做動畫化既目的

套戲本身就係講左比你知宮城係主角
唔知點解仲有一班人屌佢淨係寫宮城回憶
用宮城視點出發 咁點睇到其他隊友回憶

不過佢有啲回憶位係入得麻麻地
不過整體成套出黎既效果
開段同最後幾幕既運鏡做得好好
係我眼中佢先係男一

男2係仙道
如果仲出 The second 希望係仙道帶領陵南
咁撚多嘢要講點一套電影拍哂呀

宮城個故事都build up了咁耐
寫得好好喎….

就係關系疏離

利申:單親家庭長大
如果主軸唔focus宮城2個鐘一定完唔到
我寧願佢之後出十集係Netflix
建議樓主2刷.
漫畫是漫畫, 電影是電影. 如果擺埋一齊比較, 期望會有落差. 試下放低自己心目中既期望2刷, 你會感受到真正既The "First" Slam Dunk. 新角度 新鮮感 但又有懷舊既感覺. 好正
哪有錢
咁唔想接觸新事物,咁點解仲要睇?舊既動畫漫畫你都睇過可以日日無限翻睇啦

人地點解話“你唔肯接受新事物“,就係連喺舊野作少少改變你地都接受唔到呀

新漫又點?連小小新野都接受唔到,會肯接受全新?

好聽係廢老,唔好聽係守舊
好撚癲 呢啲貴古漫畫迷
多謝你俾錢 癈老
主角變左宮城
廣東話班配音員更加令我失望
係老屎忽抱有幻想舊時多美好
抵你負皮, 一句差就抹殺井上幾年心血,
又講唔出邊度點樣差, 同9up冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞