First slam dunk令我遺憾

304 回覆
134 Like 403 Dislike
我睇完你個回覆上去睇多次 都仲係三句唔埋兩句係新觀眾領略唔到

但講到尾都係作者咁多年嚟都冇變過

佢根本唔係想用電影補動畫 動畫只係其次同製作方一廂情願

條友擺明補返漫畫冇講嘅宮城本來接近0嘅刻劃同宮城之後嘅發展 佢比賽嘅心態

其他人嘅故事佢已經喺漫畫講完 佢完全唔覺得需要再解釋
十個有八個?
起碼統計上唔係咁

當然你都可以話照搬原作評分會更高
但依家已經係普遍都鍾意呢個版本
講真打波好睇,但太多無關回憶,搞到套戲大部分好悶,兩個鐘都係打左一場波
作為SD鐵粉,我覺得ok
講真漫畫場山王真係睇到識背,有啲新角度睇下都好。

同埋電影得2個鐘,真係好難做得哂啲情節
唯有寄望佢好似鬼滅火車篇咁,有電影之餘都出返個6集既動畫補完返啲名場面 (魚住切蘿蔔,櫻木捉住晴子隻手講喜歡籃球)
捉住膊頭先岩
現實NBA兩個鐘頂多打到3節
講邏輯嘅,你個假設性結果黎,你假設用原著咩都唔改一定有好結果,咁而家都唔叫差,只係你覺得唔好睇啫
https://www.youtube.com/watch?v=aNvdpeX0a8c
有人翻譯咗 The First Slam Dunk Re;source 入邊井上嘅文章 , 睇/聽完更加覺得佢咁拍係好 , 如果真係 40分鐘山王戰每一秒跟返足咁拍 , 咁井上就同啲老屎忽一樣 , 幾十年都無進歩到
笑死 網絡數據cap出黎 你睇下留言?
就算冇8個都係55波
有得睇 真 山王 對 湘北 已經好滿足
唔駛再睇YouTube d nba2k 腦補片
睇完我會覺得 佢個心點諗一件事 個結果出黎係一件事
佢自己都認左 跟返完有漫畫拍出黎應該會唔差
只係佢覺得身為創作者 係唔應該咁求其去應付讀者同觀眾
依家既佢知道咩係傷痛 想加入新既元素入去

首先係 當你創作呢套作品既經歷
同你咁多年後既經歷 去加入一個新元素
冇考慮過會唔會同本身漫畫會唔夾?
冇啦啦加一個宮城既成長
你話兩個鐘拍返漫畫拍唔哂
咁兩個鐘拍一個主要角色既童年 更加拍唔哂
描寫得完全唔深刻
我想睇下有幾多人真係覺得宮城好慘好可憐
咁辛苦 背負咁多野終於黎到全國啦 咁?

第二係佢自己都認左 漫畫做到既 電影做唔到
分鏡可以完美描繪角色心情 突出情節
但電影帶出黎差好遠
咁呢樣唔關電影事 只係漫畫 真係神級分鏡

井上話唔可以跟返本身做既同時 佢主線擺返係山王到
做到兩頭唔到岸先係最大敗筆之處
電影 人物動作果d的確睇到好有心機 做得好好
但係做一部電影除左細節
佢冇考慮過讀者心情

唔係溝埋就一定做到瀨尿牛丸
今次等左咁多年
真係瀨左屎
我會當係完左個心願

你覺得好好睇 呢d好主觀既
都無謂係到嘈
只係恨鐵不成鋼
呢d野好主觀既 作品做左出黎
實有人覺得好覺得唔好
睇下個訪問 井上自己都話鮑魚岩食 只係佢唔想俾你食
都叫比左一半嘅
好多話要兩刷既fd睇完第一次
之後冇左蹤影
呢套野好似姜濤咁 上網唔屌得 但wtsapp個個gp都屌緊
你要唔要買套漫畫,跟住整走井上雄彥既名,再賣返比你d gp友
個個都會留言?
你search fb YouTube 嗰啲係咪又55波?
我就見讚嘅多好多
井上今次自己揀音樂
其實咁先原汁原味
同埋留意埋歌詞會發現係好正

:主題曲「The Birthday」和10-FEET選擇他們的過程是?

井上:故事的開篇是由一個音開始,漸漸的音符增加,將一些不安穩的氣氛拉長,引入故事,我最初是從這個印象開始。

The Birthday我一直都是他們的粉絲,於是我就希望能拜託他們來。

10-FEET這次,為故事的結局,也是付出了很辛苦的體力勞動。

原本就提出了很多音樂樣本,但我還是提出「希望能多一些這種感覺」,於是每次都能給我新的東西,他們毫不厭煩的在一些細小的部分改了很多次,是真的非常尊敬了。

:從監督的角度來看,關於音樂,具體的希望是什麼呢?

井上:基本上跟剛才關於畫的部分是一樣的,從我這裡先提出「想要這種感覺」,然後通過跟大家的溝通,慢慢往後進行。

比賽中的SE(效果音)姑且不論,關於音曲中「這個音是對的」這種目標我是看不到的。

只是偶爾感覺到「這個有些不對」的時候,就這樣把我的感受傳達出去,每次聽到音樂漸漸變強,都會覺得「音樂的力量真強啊」。
好撚老土喎
TVB劇情咁
無同晴子係一齊同攞唔到全國冠軍
先有嗰種青春嘅遺憾

我覺得去到山王戰
櫻木已經喜歡藍球多過晴子

我係漫畫fans
都有睇過動畫
本身都係藍波撚

我覺得電影版好好睇喎
唔明點解啲傻鳩成日追求熱血
佢地係追求緊逝去既青春,就好似漫畫三井咁無限美化過去既自己,回憶成為左一座不可動搖既大山。

好多長篇大論既批評,其實可以好簡單總結做:「我唔要乜野新劇情/補充,我要完美複製漫畫所有細節」,佢地要新動畫唔係新電影。
咁又真!!
自己諗埋一邊然後話美中不足
井上: 屈我啦屈我啦我冇問題架我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞