First slam dunk令我遺憾

304 回覆
134 Like 403 Dislike
原本以為係會全部複製變動畫想睇經典
但係cut左咁多野變左講宮城, 同預期有出入,雖然覺得好睇 但美中不足囉
係咪得我覺得宮城個故事好老土
其實我睇完既感覺係兩頭唔到岸
你話補完冇動畫化既劇情又做唔到
用套戲黎刻畫宮城呢個人物又略嫌唔夠深刻
其實好似睇highlight咁草草就完左山王場波
唔可以話係一場完整既比賽

得著既只係咁多年後可以了解由井上角度對山王既比賽節奏原來係咁既
因為比賽節奏睇漫畫每個人都會有唔同理解
同埋有完整既籃球動態睇
出 part1, part2 係最好
豐玉都未打
好普通囉
不過叫做補完下宮城背景
井上老師真係好L慘 做咩都錯

- 100%還原漫畫 = 賣弄情懷 食老本 冇新意
- 宜家咁樣 = 2頭唔到岸
- 改撚晒成個山王情節 = 屌 我想睇山王啊!

我覺得The First Slam Dunk 正到癲喎 準備3刷拎海報.
如果講埋晴子同櫻木一齊就好。。最後晴子知道櫻木一直守候佢,而佢都終於知自己一直都好緊張櫻木。。最後晴子係球場大叫。。"sakuragi"..... 跟住櫻木成功射到球穿針仲要buzzer beat 絕殺多次對手。。成為全國第一。。。就正
淨係講場波已經好完整喇喎,不過係cut左好多回憶畫面姐
大致上流程咪都係同漫畫一樣
我覺得係好睇嘅
想睇呢方面既劇情你可以考慮下轉睇灌籃少年
用fans角度睇呢套戲會直頭絕望
垃圾到痴線
Cut 左好多重要對白同戲份
唔少人都鐘意 櫻木由初學者成長到山王之戰果陣既熱血
電影完全冇表達過
你話你好矮 鍾意宮城
電影亦係輕描淡寫得一句對白
你話你鐘意三井 永不放棄
電影接近零描寫
你話你鐘意流川
除左傳左兩球波 對澤北又係cut到得返宮城回憶錄
你話你鐘意赤木
連大學教練搵佢 打贏左有機會收佢都冇講
魚住出黎幫佢覺醒都冇撚埋

套電影仲要加左個本身性格同宮城唔係好駁得埋既故事
仲講得出話好睇都唔會係slam dunk fans
巴打你走先,又會有人屌你屎忽
我諗個問題係源於有d人只係SD fans,有d人因為SD而睇埋井上雄彦其他作品,而變做井上雄彦既fans
如果漫畫講左就唔使講 套野都唔使做出黎啦
我相信就算完全照返漫畫做出黎
出黎效果一定好過依家咁
跟你邏輯 直頭唔應該有動畫存在
因為即使動畫加左野 主線都係變唔到
依家睇既十個有8個都只係想睇返當年既神作
有配音 有動作 有畫面 有情懷 有感情 而唔係新鮮感
新鮮感冇問題喎
一係就新到盡
一係就食老本

而家兩邊都唔係
電影點拍都唔會滿足到人,部份人要既係成個全國大賽動畫化
如果照你咁講都唔需要設定山王之戰
設定係佢地十年後既故事都得
唔賣熱血 唔賣本身既野點解要設定山王之戰
依家就係講緊兩頭唔到岸呀麻
咁你設定得係山王之戰 又點解可以將原有咁多野cut走?
你話冇時間既 咁點解加咁多宮城故事?
講真我唔覺有佢既故事同冇 會對電影同接駁有好大影響
櫻木對美紀男成part冇左
流川戲份都好少
點樣比澤北迫入絕境然後肯傳波都冇講
無錯 故事設定得係山王 觀眾就有期望
姐係我叫左巨無霸
你唔會變左豬柳強仲讚佢有新鮮感呀麻?
如果要新鮮感我唔食m記食譚仔啦
唔係打足40分鐘就叫完整
魚住出黎令赤木覺醒都冇左
又完全冇描述過三井既永不放棄
唔岩囉,似係你自己叫咗omakase, 諗住有招牌菜鮑魚食,點知大廚井上話鮑魚唔岩時令,整咗隻八爪魚出嚟俾你,你自己係到屌哂老尾
咁而家套戲唔係因為你要求而出

係因井上雄彥想補完返漫畫對宮城比較少描述既遺憾而出
電影得2小時,一定要搵一個重心人物,你想咩都講哂咪睇返漫畫囉
錯比喻啦
應該係比左半隻鮑魚同半隻八爪魚
又係啲人話套戲照顧埋新觀眾
咪用下新觀眾角度囉
人地明明2邊角度都分析晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞