First slam dunk令我遺憾

304 回覆
134 Like 403 Dislike
咪話撚左直到世界的盡頭囉傻閪
同埋我想講呢套戲係有好多計算到岩岩好嘅設定
啲老屎忽話套嘢又serve唔到舊fans之餘
新觀眾又唔完全理解得晒
兩頭唔到岸咁

事實係新觀眾睇得開唔開心係唔使100%理解晒啲角色
第一佢唔係啲好複雜嘅故事
就算套戲交代唔晒漫畫裡面三井同櫻木同流川啲咁詳細嘅背景
套戲輕輕表達過,新觀眾理解到部分嘅背景之下
佢投入到係真係好似睇緊一場好緊張嘅賽事就夠
認同 浪費左場波
乜撚嘢
10-feet熱血好撚多倍
你講個d, 漫畫畫左起到20年啦, 對作者本身黎講, 仲講就長氣, 我反而欣賞作者過左咁多年仲起舊作品到拎新觀點出黎俾fans 呢個比起單純服侍fans 更用心
冇人會唔鍾意直到世界盡頭
但首歌真係唔夾套戲
Even 原作山王篇我都覺得唔夾
真心定假膠
喂 好撚熱血喎傻閪

直到世界的終結
我們也不分離
無數個夜晚
我一直這樣祈盼
過去的一切為何總在我眼前閃耀
我郤法再回到從前
變幻無常的思緒
讓憔悴的心再次破碎
在這個悲慘的晚上
呢首詞, 用響宮城死大佬嘅回憶就啱, 但關比賽咩事
無啦啦咩tragic night?
真係喎,最最最撚經典既畫面全部可以miss 既都miss哂,安西教練我想打籃球,永不放棄既男人三井,而對我黎講就係而家,最撚接受唔到係冇左手只是輔助,果度全場靜哂,一直都冇聲淨係畫面時鐘係度飛,咁靜唔係就係for呢個moment咩?我真係唔明點解cut哂d經典畫面
咁就唔認同,睇編劇功力
無計
想睇番動畫形式再現經典
呢度既人就會話你要經典睇漫畫咪夠
又話你唔接受新事物既老屎忽

講真由細個睇slam dunk既到而家都有番咁上下年紀
何況係咪fans就唔可以追求番舊情懷先

我係老屎忽架啦
老屎忽唔得?
咁樣我又嫌佢唔夠創新
應該用佢今日既功力畫過曬山王所有分鏡
個故仔係耳環加山王情節又係舊嘢
希望佢有下一套真係攞無睇過既新嘢出嚟
我想要既就係呢d商業化 廉價既感動
其實淨係前奏bgm都正啦 係三井4 point play播 我諗無數人留馬尿
流川全部冇曬 冇睇過漫畫既都唔知流川笑乜9
呢度連登嚟咖
最後幾秒鐘仲係雞喙唔斷俾人屌「收聲啦」
呢啲其實等出blu-ray之後啲人重新剪過+配樂就見到
咁多年嚟從來冇為畫而畫
當年話完就完
十週年都係去咗一間學校嘅黑板上面畫咗十日後
而家出返山王都同你講呢個係the first slam dunk
呢樣真係最佩服井上嘅地方
就算去到之後嘅浪客行都一樣
cls 睇咗幾十次
都明知個故事點發展,明知最後一定反cup
但係去到啲感動位都係會起晒雞皮
最後嗰球靜晒真係激動到想彈起身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞