First slam dunk令我遺憾

304 回覆
134 Like 403 Dislike
佢地覺得屌人老屎忽威啲丫嘛
唔講宮城回憶唔夾套戲
根本對山王成個流程,有啲分鏡動作都係同漫畫一樣
只不過cut左啲其他隊嘅人講野,經典場面姐同改左大猩猩覺醒嘅情節囉
但咪一樣又係飛身櫻木救波,射入反超贏波
班友吹撚到咩創新又盛,講撚到好似山王啲情節係新加咁

一係你就開新故比宮城
一係你就改晒比賽情節focus落宮城到
好過而家咁樣兩頭唔到岸

不過場波就真係整得好睇嘅
老咩屎忽,屌兩句就話人老屎忽果d食屎,套野係ok, 我唔介意宮城角度,都唔介意不停flashback, 我以為果幾個畫面係高潮一定唔會冇,我只係想感受當年漫畫用超凡畫功霸佔全頁漫畫既果d畫面,原汁原味放係度我都肯定會起哂雞皮,點知竟然係冇

唔係接唔接受新事物問題,你根本core最正果d野都整走
對我嚟講就係而家 呢句套戲有出
動畫其中一個垢病成日比人笑就係話一球講幾話
可能佢就係想突破呢樣嘢,營造嗰種一瞬間嘅感覺
其實你睇漫畫嗰幾頁都係可以好快睇晒,都可以造到嗰種緊張感
重點就係入場究竟係想重溫經典定係想有啲新鮮感
如果你係前者應該真係滿足唔到你都正路
不過都咁多年其實熟悉嘅人都知佢一定唔會就咁搬晒漫畫劇情上電影版
對白係有,但唔知點解果下個感情唔到,個畫面影落櫻木度冇咁feel到determination, 個人觀感
佢cut晒場外人講野focus番比賽我覺得好合理
但我唔明多個幾個經典畫面會令套戲長好多咩
漫畫入面魚住點醒赤木,仙道點醒流川果兩段好重要,可惜 cut 了

當年睇澤北直情籃球之神咁,依家造唔返果個 feel,可惜
打漏兩隻字
唔講宮城回憶嘅節奏唔夾套戲
最失望係格硬射宮城去美國
「想感受當年漫畫用超凡畫功霸佔全頁漫畫既果d畫面,原汁原味放係度」
由一開始已經唔會實現到。電影係所有畫面都一樣大小, 唔會做到漫畫嘅大細格氣勢差距。你想要嘅感受只會得漫畫可以滿足你。
對電影做呢種要求只係強人所難, 同許願世界和平差唔多。
佢有今日嘅功力, 但冇以前嘅體力
推薦你睇marvel
睇左不下5次了
其實屌老屎忽係唔會有優越感,
不過見老屎忽咁柒畀人屌係會忍唔住笑
剩睇連登幾頁已經有十幾個場面話要加上去
首歌放喺廿幾年前既話,而家一樣上神台
睇返D訪談個計劃2014年開始
其實個段時間可以做下資料搜集
好似搞個湘北VS山王經典場面投票
到電影版時高票個D保留返
不過如果咁做就變咗純娛樂fans
而唔係井上心中想表達嘅野
井上親自監督我估佢就唔想
俾人純粹覺得只賣情懷
想俾新舊觀眾都有The First嘅感覺

我覺得大家個種失望似係
有個歌手有首歌你好喜歡
睇佢演唱會結果無唱到
但你話其他表演唔好又唔係
只係好似有D野得唔到蝕咗咁
我覺得冇睇過slam dunk既人入場會預期只係爆谷籃球片,冇諗過其實冇位比你食爆谷
成班老屎忽以為自己係監製
其實賽前果Part 都幾好睇, 可惜冇左。 其他角色係賽事中完全體現唔到太多性格特質, 真係寧願佢出上下集咁去
得少數運登仔失望啫,身邊大把老fans覺得好睇
真係fans就應該會為SD過左咁多年仲有新劇情補完返個故事而開心

特別係對比浪客行永遠睇唔到既結局,SD本身已經好完美

果d乜野新劇情,萬一整到好似當年果4套ova咁,咁就不如唔好整
2個鐘又要咩都講,你不如講你會點拍
宮城真係多得制,就連三井同赤木啲回憶都要加埋宮城, 變左成套野佢係主角
流川變左路人, 最尾去美國都變左宮城
櫻木同晴子講個句經典都冇埋
打打下又硬插宮城啲回憶 好影響觀感
雖然都覺得正 由其最尾絕殺個度
但係成套野就變左宮城傳
舊你老母歌咩,成班老屎忽成日係到嗌播舊歌,聽咗廿年咩歌都悶啦

跑到保特咁快你播舊歌就真係on9啦,變成單純為煽情呃fans埋單

最難得係井上上咗神枱仲肯咁冒險去破舊立新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞