First slam dunk令我遺憾

304 回覆
134 Like 403 Dislike
首歌更加on9 冇以前咁熱血
「即係原作咁」
咁點解唔直接睇原作?
井上: 我唔會做同一件事twice
又名老屎忽
你d傻西盲fans
駁唔到就淨係識人身攻擊, 廢到
點睇都你更盲啦
你根本就係搞錯咗一樣好基本嘅嘢

井上由頭到尾都唔係想拍番漫畫山王大戰嘅動畫版
你想睇呢樣嘢係你嘅主觀願望,但佢係想講宮城嘅故事,動畫化山王只係副產品
「梗係想回味」 呢種係咪叫一廂情願, 小朋友扭計?
成套電影主線同想講嘅野根本係宮城傳
山王只係順便做埋
靜音同播舊歌完全不同意

靜音個位比我感覺係「想比觀眾感受其實場上既佢地都係咁」諗到咁樣玩我覺得幾犀利

舊歌同佢電影版既風格完全都唔一樣 夾硬放只會唔三唔四 舊歌極慢同偏溫情 電影主打速度與激情 牛頭唔夾馬嘴
第一次睇一段靜音既電影 係聽到同feel到自己個心跳得好撚快 有種好想大叫既feel
過多兩日就會心思思想睇多次
二刷就會唔同感受

覺得遺憾係俾漫畫影響同由頭到尾都冇代入過宮城
雖然話自稱係slam dunk迷
但心底都係冇重視過宮城
邊一樣
畫功都唔同
邊首? ED配埋比賽, 勁熱血喎, 似足激烈心跳
宮城爆個幕加埋隻歌明明就好熱血
舊歌極慢偏溫情?
Are we talking the same SD?

不過靜音果段真係好主觀,我係無FEEL就係無FEEL,唔知係咪真係睇過漫畫,expect更多
反而我老婆睇到最後櫻木傷住跑去對面接波佢已經叫左出黎
我估佢就係你講既感受,個心都靜左
最後好就用呢堆3d model出返個影集版。
唔好晒啊嘛
同意。
唔係話針對樓主個人, 而係包括樓主嘅一種人。
原po成篇文詳述哂一個老屎忽思維有幾墨守成規, 固執於舊有漫畫形式+舊故事, 冇開放態度去諗新電影形式需要點做, 及因此而來嘅做得好或差。
篇文所謂嘅缺點全部都係「原著有, 電影冇, 所以差」
咁唔公平嘅比較, 仲好意思拎出黎批評井上咁多年心血構思, 完全唔係同一個眼界水平

Feel到個速度感好強勁
回憶果度的確唔太好睇,節奏慢左少少,睇到尷尷尬尬
咁鬼滅個策略係咁又比佢成功到係佢地本事
樓主已經講哂點解唔鐘意套電影都要俾人圍屌
簡單講句如果有另一電影係跟足漫畫,你地會睇漫畫版定宮城傳
琴晚睇完 ,某程度有好幾點都認同樓主喎我覺得係幾好睇 ,但都明白佢既遺憾

因為可能大家一廂情願去睇山王戰,好想佢動畫化好耐,其實個人覺得就咁講山王戰都好夠 ,自問睇左山王戰不下廿次既我,自己覺得cut左陵南兩個主力講既野硬係爭少少 ,同埋如果流川既fans真會有少少唔開心 ,第一次睇既新飯更加唔會知道原來佢本身咁勁唔知係咪廢事請多幾個聲優

宮城做主角唔係唔好 ,但想講佢講既野同場波好似少少不太夾 ,只係知原來佢阿哥又係想打贏山王,係令到宮城個人立體左但同時又變到好沉重,彩子變相立場變到好尷尬

不過本身個故事其他四子要講既差唔多講哂又係真,個最後結局都有少少出人意表諗唔到係佢

應該都會兩刷 ,再感受下井上老師重新演繹嘅slam duck,可能又有另一種睇法
宮城傳
我覺得呢個係井上嘅特色
根本佢就係唔會就咁將山王戰好似補完動畫咁出現
睇咗漫畫幾十次如果入到戲院只係將所有睇過嘅嘢再睇多次咁the first slam dunk只會係一套普通嘅動畫劇場版
我覺得樓主可以失望佢睇唔到佢想睇嘅嘢,冇問題
我個人覺得好滿意,連續兩日睇兩次都唔會覺得悶
宮城外傳好真實,又有啲連返落耳環嗰本漫畫
返返去山王嗰邊啲感動位對於睇過漫畫嘅人又好有感覺,其實都已經識背,佢輕輕帶過都好有感覺
連畫風都接近返原著
佢減少咗嘅只係以前嗰種一路向前衝嘅熱血
但係感動都仲喺度
用宮城做主就係冇左櫻木嗰種衝動天材,唔係流川嗰種完美王道,亦都唔係赤木三井嗰種努力不懈最後成功嘅套路
大個咗睇另有一返味道
冇始終時間有限,其實套戲係做俾「已經睇過山王篇漫畫」嘅人睇,係打情懷唔係打劇情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞