First slam dunk令我遺憾

304 回覆
134 Like 403 Dislike
用山王多餘左
正常咁講宮城仲好睇
其實回憶晴子有問 告白呢個經典位都係等好耐 點知冇 ,仲有一個私心位想睇白髮鬼個一幕又係冇

講真睇呢啲嘅八成都係老飯 ,淨係有以前嗰啲fans票房本身一定都有保證根本冇咩好突破 ,入樽咁經典同完美 ,因為本身既山王戰已經超越唔到 。
呢套野除咗俾我哋睇返山王戰,某程度係滿足返井上自己藝術家性格姐
我又唔覺有新觀眾覺得呢套戲好睇
全部都老fans黎
多老fans 睇唔代表冇新觀眾覺得好睇嘅
講真井上講唔係為fans真係一半半
如果唔係真係唔洗拎山王場波出黎
能延續 劇本糟蹋亦滿足?
我都覺得係一半半所以唔明點解d 人係咁屌樓主有問題想個重點係山王戰為主姐都有錯
又一個衝出嚟教"導演+編劇"即係原作者井上雄彥應該點樣拍 Slam Dunk 先啱
你唔覺一回事
最少我帶冇睇過slam dunk嘅老婆去睇都睇到勁投入話好刺激
上面都有巴打有一樣嘅情況
呢個post最少已經有兩個

基本上我真係冇聽過新觀眾話唔好睇
套戲嘅電影節奏,回憶切入點有冇問題
新觀眾嘅評價係最好嘅指標
佢地都話好睇就真係冇問題
而佢地覺得好睇係因為佢地代入到宮城

其實好多老屎忽二刷後
感情上終於代入到宮城
就會同新觀眾一樣覺得勁好睇
我好鐘意宮城 嗰陣睇完成日以為自己可以係啲咁靈敏嘅球員

點知玩咩都係防守球員
First Slam dunk: 山王現身
Second Slam dunk: 堂本奇謀
Third Slam dunk:天才再臨
新Slam dunk之少年激鬥篇
因為樓主唔係「想個重點係山王戰為主」, 而係直頭「想成部戲只做山王」, 亦即係只想服務自己呢種老fans。
樓主列舉嘅幾個「應該保留, 唔cut」嘅乜乜描述, 加加埋埋連依家嘅124分鐘都唔夠做, 仲想將勉強夠睇嘅宮城線再cut走部分, 即係不似人形。
一邊話湘北五子好重要, 一邊又話宮城嘅回憶好悶。
樓主唯一講啱就係「佢唔係以我心目中既形式再現」, 因為樓主心中只有自己, 冇井上, 亦冇SD主角s。
無睇漫畫睇左動畫
我覺得好正 點解唔用舊野, 改左劇情大把人講左點解
係開頭卡拉卡拉穿插回憶有種唔俾你射既感覺, 明明高潮又落番黎
一半打後就
初頭我都好似你咁認為
但睇完佢個訪問我只係覺得佢辛苦完俾左個作品我哋睇,感覺到佢自己都掙扎咗好耐
會有唔同感受
我覺得以井上角度
山王為主嘅篇章喺漫畫已經完美呈現咗,想回味睇漫畫就夠
利申 咁多年都冇睇晒動畫版,覺得以前動畫版做唔到井上畫出嚟嗰種動感同分鏡節奏,呢套我覺得有接近咗好多

不過都理解巴打嘅遺憾嘅,希望咁講你會好過啲
成套野講咗用宮城出發
唔講多d宮城講邊個
漫畫就係寫宮城唔多,今次補返
D人想睇宮益
既然回味要睇漫畫就夠
咁井上就更加唔應該拎山王出黎做動畫
拎得出黎fans好難唔比較
場波表現係好
不過cut晒啲場面就失望囉

一係就改晒啲情節著重落宮城
只可以話人嘅貪婪真係可怕。
明明漫畫已經做到咁勁, 都唔知足, 係都要人電影重演一次。
咁都唔叫「前浪阻後浪」仲可以叫乜?
好心就放過井上放過SD啦, 「老fans」
打山王
赤木迷茫
流川留力
櫻木新丁
三井被人封死

宮城無表現支持住湘北早就輸咗啦
「好難唔比較」, 即係無人自助店好難唔比人偷咁
有人會咁做係一回事, 應唔應該係另一回事
連安西都開口講明宮城嘅速度同sense係全隊不可或缺,
咁叫「無咩突出表現」? 真心懷疑d人有冇專心睇戲
女朋友之前都冇睇過
但都睇到好興奮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞