熟讀漫畫/fans, 準備去睇The First Slam Dunk既人入黎睇注意事項

51 回覆
46 Like 4 Dislike
1. 不要以漫畫第一主角櫻木花道既角度去睇
2. 不要期望某d你鐘意既經典歌曲, 場面會100%還原/出現
3. 不要同漫畫比較. 電影是電影, 漫畫是漫畫
4. 電影不是fans向. 井上改電影名做The First係想俾全新冇睇過動漫既人都能輕鬆入口 / 舊fans有第一次睇既全新感覺. 而唔係為左滿足舊fans而特登拍fans想睇既畫面去賣弄情懷

事隔咁多年終於有新歌聽, 好熱血
https://www.youtube.com/watch?v=EsJGbHJyXYc&ab_channel=10-FEET
睇咗過百次漫畫
唔係好係心目中嘅節奏
睇左N次漫畫既我覺得勁好睇, 好多細位睇到毛管棟
略略睇過一兩次既囡囡睇到喊哂
係咪得日韓港台澳星有上映
歐洲應該唔會上?
冇包袱先好. 熟讀漫畫會一路睇一路同漫畫比較, 所以睇完可能有d失望. 因為漫畫比較多細節. 電影刻意省略.
睇過好多次漫畫入場睇會覺得失望
但都覺得值得一睇既
我都睇過好多次漫畫
覺得比我自己想像嘅好太多
個give me five位好失望
漫畫好有張力. 電影超越唔到經典
就連井上自己都超越唔到
呢幕同絕殺後靜晒 係處理得比較差
晴子劣化咗
彩子整返靚 打和啦 super
agree
以為會講多啲彩子同宮城,點知都唔係好多
宮城見到彩子又唔面紅
始終主角係宮城
用佢視覺就fit曬
宮城見到彩子面紅呢d卡通化野佢特登唔加落去. 電影玩真實感, 睇一場波. 其他q版野冇整落去. 好似話因為3D, 整唔到q版
先唔好講同漫畫比較,只講套戲
整場波緊張度由背景音樂帶起,尤其係二波追分,每次由宮城以前生活轉返場波都有音樂,但去到反超,再落後,再絕殺,大約幾分鐘時間,音樂,背景聲音停咗,我估制片就係想俾觀眾重拾睇漫畫嗰種感覺,而在場觀眾又真係似睇緊遂頁漫畫咁,但就失去咗快感,緊張度同熱血。

絕殺,裁判判入球有效(好似無呢幕),擊掌,都過得過快,咁用個幾鐘睇下半場追分最後勝利就嗰種感情就被淡化咗。

睇澤北回更衣室走廊哭,倒不如睇湘北贏波嘅喜悅
先唔講劇情
可唔可以加一條,「熟讀漫畫/fans唔好一路睇一路劇透」
尋日睇個場有小朋友,有大叔,有年青人
睇個時緊張位、櫻木救波/瞓低個時 D人笑我都算,我當你街客,最尾個球無聲時,有個小朋友話好緊張我都算
最死係,上面坐左D一路睇一路講劇情,P佢個K,赤木幫三井pick空位射時,又係到講,櫻木搶板時又係到講,赤木瞓低時重要係咁講白蘿蔔白蘿蔔
我都有睇過好多次漫畫,好多激動位都想大叫,都知哂劇情,但就係每個緊張位都比佢劇透講到無哂心情
師兄 係咪係尋晚康城睇
坐我隔離個個無論咩位都好 鏡頭一到櫻木就笑… 之後啲人明明緊張感動位又笑 坐前面條女成套戲笑撚到睇喜劇咁 我屌佢老母臭系,一啲尊重都冇
果一球處理我覺得超正喎
尋晚何里活睇,我個場笑個D都係女,睇到勁無引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞