First slam dunk令我遺憾

304 回覆
134 Like 403 Dislike
明明呢種敘事手法好多電影/劇都係咁做
例如一百萬零一夜
回憶先係重點
山王戰既作用係串連起d回憶
當然咁做既缺點就係山王戰係已經作好左既故事,要在此之上去編個故仔出黎,有好大限制
但井上竟然可以將另一個已經作好左既故仔pierce駁埋落去,雖然唔可能做到完美,但個編排做得到咁樣已經係神級
井上就係唔想重覆番漫畫
而係想出一個新嘅創作先參與呢套電影

只可以話你嘅期望並唔係作者想做嘅野
總括來講,就係樓主作為一個fans但用左一個錯誤期待去睇套電影
呢套電影就係俾我地觀眾係宮城既角度睇返對山王一戰,如果重複用返漫畫/動畫角度,咁你不如睇返漫畫/動畫咪夠,井上都話唔會再重複返啲野,因為冇意思
其次問題就係時間,電影劇場版同漫畫/動畫唔同,樓主都識得講,山王戰用左足足4.5本書來寫,然後你要求短短2小時既電影可以帶返俾你一樣既感覺、資訊量,係咪諗太多

作為一個fans,我覺得呢套電影90分以上了,畫面表現好,亦都帶到新野俾我(宮城既過去),亦都重捨到山王戰果種熱血感動
至於新人非fans既觀眾,佢地覺得好睇有意思咪得,再有興趣自然會去睇返漫畫/動畫,電影做到吸引佢地呢點已經夠

或者只要將套電影個名改做slam dunk-宮城篇,咁樓主就會釋懷,然我亦都係咁看待呢套電影
我答宮城傳你咪又係唔鍾意
晒鳩氣啦
宮城傳
跟足漫畫唔會覺得有咩驚喜或者特別, 而家用宮城視角同回憶黎加山王大戰入去, 好驚喜

如果佢用返櫻主我實屌到井上反皮
以樓主個種理論,電影版分十集都拍唔晒 ...

電影就係得2小時,我覺得井上老師已經處理得好好,唔夠喉就自己再loop 多似漫畫版 ..
因為「樓主已經講哂點解唔鐘意」都只係以自己(一個「忠實讀者」)為中心, 而冇從作品本身, 或者作者思路去講。
一味「我想要乜, 唔想要乜」, 而冇「作品需要乜, 作者想點」。
換句話講, 樓主講咁多野都只係主觀, 而冇客觀持平。
所以被圍屌係正常, 應該, 抵。
又係on9
點解要揀?又點解要咁樣攞黎揀?
咪係
宮城既突破同傳球係打贏山王既關鍵
重製 陵南對海南 湘北 仙道視角實好正
如果用流川做主套戲對白會唔會多過十句
你入面講左好多次「觀眾」,係指第一次睇既觀眾?
如果係第一次睇,其實佢地唔需要去知道咁多野,呢個幾鍾帶到宮城個故事出黎(算係補完漫畫),同場比賽夠精彩就足夠。睇完電影仲有興趣既新觀眾,自然會再去睇漫畫。

如果你講既「觀眾」係好熟書果群,咁呢個就每個人都唔同。
有人好似樓主你咁,想重拾舊日其餘四子既感動,希望電影可以表達返。有人就覺得一切盡在心中,睇到個場面回憶就係到。
唔差既
不過可以減一半
5個人 每人兩個鐘 ,一套戲拍10個鐘咪得囉
都係打山王
我要打五次
逐個講,套戲5個鐘完唔完到?
其實每個人對每套戲觀感唔同
你表達自己正常,依到討論區
改名《籃球小將》
小心
應間又有堆狂熱粉見你有唔滿意就係咁屌你老屎忽
已經屌咗

成套都唔係講櫻木同晴子
夾硬加我好喜歡落去咪仲衰
得佢完全冇回憶過仙道既對決同安西既說話我覺得真係ok緊要
井上話唔想跟番漫畫一樣情節嘅
一係就開個新篇
一係就改撚晒成個山王情節focus多d落宮城表現到

佢又要focus宮城,但本身場波佢又唔係著墨得多,搞到兩頭唔到岸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞