【冇甜】《與未成年學生妹同居生活之日常》(1)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike

上回講到阿月又亂講嘢!
係飛揚自己諗衰野咋嘛!邊個話俾飛揚食?
唔好同阿月糾纏吖!飛揚輸硬!
阿月話講起禮物,就拉飛揚上去佢屋企執嘢喎!
原來係要執走阿月個Ex送俾佢啲禮物?
阿月唔係唔鍾意收禮物㗎咩?佢個Ex送咁多嘅?
就係咁先唔夾囉!
飛揚一路執~一路唱歌~
有冇人話飛揚唱歌好難聽?
有吖~阿月囉~成日都話飛揚唱歌難聽㗎啦~
執咗好耐...執到三四箱紙皮箱...總算俾佢哋兩個夾手夾腳執好晒~
“啪啪”飛揚拍拍對手,再望望阿月個書櫃:『×××HOLiC...TSUBASA翼...你啲漫畫都仲有Keep住~』
「你次次上嚟都咁講嘅?」阿月同飛揚一齊望住佢個書櫃裡面啲書,「係咪想睇吖?話借俾你睇又話唔使~」
『咪搞~睇完真係變CLAMP~』阿月真係CLAMP迷喇㗎~
全部漫畫都係CLAMP~
CLAMP出得嘅都齊晒~
仲要收藏得鬼咁好~
「收皮啦...陳飛揚...」
『留在你漫畫書裡~』
「收皮啦...陳飛揚...」
『當初那美麗神仙伴侶~』
「收!皮!啦!陳!飛!揚!」
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 01-平凡生活] PART 04

同阿月一人拎住兩大箱紙皮箱,行到嚟同區內一間名為“Yebrella”店舖。

由外面嘅招牌...到裡面嘅裝修...都係以黑色同黃色為主。

呢間店舖就唔係話好大,但就有唔少客人喺度睇緊嘢。

阿月就帶住我行到嚟櫃檯前...

一個右眼戴住眼罩嘅女仔就帶住微笑:「兩位係嚟捐贈物品?」

「係吖~」阿月點點頭,放低兩大箱紙皮箱,「唔知有冇用呢?」

我都跟住阿月放低兩大箱紙皮箱...

眼罩少女帶住微笑點點頭:「一定有用~一定有用~只要有心捐贈,就一定係有用嘅物品~」

捐贈物品...咁講法呢間店舖...成間都係賣捐贈嘅物品?
眼罩少女拎咗疊Memo紙:「要唔要簽返個名?」

「嗯~」阿月點點頭~就拎起支筆~喺上面揮幾筆~然後撞一撞我膊頭~「到你喇~」

我接過阿月手上支筆,就望到Memo紙上寫住“黃傘力量”署名就係“美麗動人的輕舞__小姐”...

我就喺中間漏空嘅位置簽埋個“飛揚”上去。

眼罩少女接過我哋手上張Memo紙,貼喺牆上:「多謝晒兩位~嚟緊我哋喺旺角區都會有分店~希望可以幫我哋宣傳一下~」

阿月點點頭:「一定一定~」

我都跟住點點頭:『嗯...一定...』

揮過手後,我同阿月就步出Yebrella。
阿月行前多兩步,伸個懶腰:「搞掂晒~」

『都真係唔錯吖~將自己冇用嘅垃圾捐贈出去~轉換成別人眼中有用嘅嘢~幫到人又幫到自己~』一舉多得~

「嗯~幫得幾多得幾多啦~」阿月莞爾一笑咁點點頭~

『之但係...咁高調...簽埋名...唔怕俾人拉吖?』你知而家個事勢㗎啦...一句唔啱聽嘅都觸犯國安法...

「車~驚咩姐?個名你簽㗎嘛~係都拉你啦~」阿月一副事不關己樣~

『嘩...你咁㗎...』又擺我上檯吖?

「唔好話我對你衰喇~你幫我處理咗啲嘢,我請返你食飯啦~」阿月對我莞爾一笑~

『嘩…真係多謝你喇...食咩先?』有飯食都好嘅~
「牛扒啦~我尋日買咗牛扒食唔晒~擺得耐又嘥咗佢,益你喇~」阿月撞一撞我~

『嘩...真係多謝晒吖...原來係搵我清嘢食...』就知你冇咁好死㗎喇...

「咩清吖?靚嘢嚟㗎真係~」阿月點晒頭咁~

『係係係...』有得食都OK嘅~

「不過屋企冇晒鹽...」阿月諗一諗,「要去買返包先得~」

『哦...咁行喇...』去買鹽啦...

「嗯~」阿月就帶頭行~

同阿月去買咗包鹽...又買咗幾罐俾貓貓食嘅罐罐...就返上佢屋企。
「坐住等啦你~」阿月就好快手咁入廚房開工~

『哦...』我就喺我廳度睇一睇...望幾望...望多兩眼大攝影師嘅傑作之後...

都係行去𥄫𥄫阿月先~

我就挨喺廚房門邊望住阿月~

阿月好認真咁處理兩塊牛扒,然後望咗我一眼:「做咩吖?」

『冇~睇你煮牛扒囉~』我眼甘甘咁望住阿月~

「唔放心吖?」阿月又好認真咁整~

『唔係~八卦姐~』望住阿月個認真樣~
「放心喎~唔會毒死你㗎喎~」阿月都好熟手咁~

『我梗係唔擔心你會毒死我啦~』

「咁你就唔好望住我啦!」

『望住又有乜問題?』

「阻住我吖!」

『點會阻住呢?』

「我話會就會啦!出返去!出返去!」

我就俾阿月推返出廳~
當然我就冇咁順攤~

我久唔久都匿喺廚房門邊偷偷望阿月~

其實...我都係想望吓阿月個賢妻樣姐...

「好喇偷望完喇!幫手拎出去啦~」阿月隊咗兩碟牛扒俾我~

『係係~好似好得咁喎~』塊扒睇落又靚仔~聞落又香~

「梗係啦~快啲拎出去先啦~」阿月就洗洗手~

『係係~』我就乖乖地咁拎兩碟牛扒出去~

阿月搞掂晒就拎埋啲餐具出嚟。
『食牛扒就梗係要飲紅酒㗎啦~』我望住阿月個酒櫃~

「你飲酒㗎咩?」阿月冷眼打量住我~

『唔飲㗎~不過你飲㗎嘛~』唔係嘅話...酒櫃又點會有咁多酒~

「又請你食牛扒...仲要請埋你飲紅酒...你賺晒啦~」阿月就拎酒杯去洗洗~再拎埋支紅酒出嚟~

『又唔好咁講~陪你姐~』

「你覺得我要你陪㗎咩?」

『唔使㗎咩?』

「要㗎咩?」

『唔使囉...』

「嗯...」

『真係唔使咩?』
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞